VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

Zinny (Stagman) Zan är kvar där ute – På svenska!

[media-credit name=”Foto: Effie Trikili” align=”alignnone” width=”500″]Zinny (Stagman) Zan är kvar där ute - På svenska! 1[/media-credit]

Ny platta, ny inriktning och nya vägar…på Svenska! Jag passar på att byta några ord med Bo (Zinny Zan) Stagman, i samband med releasen av “Är ni kvar där ute”.


 

Då kom den, plattan på svenska som du har pratat om ett tag. Hur gick tankarna inför detta projekt och hur tänker du nu när den färdiga produkten är släppt?

– Ja tanken har jag haft en längre tid men när jag nu var med i SVTs thriller serie Innan vi dör och gick hem och skrev en låt  för jag tyckte att titeln var så bra ja då blev det en snowball effekt,det ena gav det andra och plötsligt så var jag igång helt enkelt.

Björn Höglund är ju din parhäst sedan lång tid tillbaka. Vad gör att just du och Björn funkar så bra ihop?

– Jag skulle säga att vi fungerar så bra ihop just för att vi har samma öppenhet och lekfullhet till musiken, Det hjälper ju självklart till att vi har väldigt mycket samma förebilder inom musiken också.

Vad har du fått för respons när du avslöjat att du ska släppa en platta på Svenska?

– Stor förvåning från alla ! Jag var väl kanske inte den man skulle tänkt sig göra något på svenska verkar det som ,MEN då har man glömt att jag haft rötter även i punken och inte bara i hård/Glamrocken. Men jo alla blev väldigt förvånade.

Vad händer nu? Tankar på att spela live?

– Jag vill inget hellre än att ta ut det här albumet och musikerna på vägarna i Sverige,Norge / Finland . Nu får jag först vänta in responsen på plattan men är den god då hälsar vi på i varenda stad som vill ha oss.

Jag hör rätt många olika artister när jag lyssnar på plattan, t ex Uggla, Winnerbäck och Thåström. Jag hör även tydliga kopplingar till din karriär inom hårdrocken. Var det svårt att vara konsekvent med det nya och vad var största omställningen med tanke på den nya inriktningen?

– Du har säkert rätt när du räknar upp kopplingar till andra svenska artister för tex Thåström och Uggla har ju varit en del av min uppväxt så det vore konstigt om man inte hörde inspiration från dom i de här låtarna. Har det varit svårt att vara konsekvent? Nej inte alls för helt ärligt så öppnade jag bara kranarna i huvudet och låt inspirationen ta mig på en resa,Det tycker jag också hörs på plattan och det är kanske just därför jag tycker om den så mycket,Det finns inga barriärer utan jag har låtit det som kommit ut få komma ut men vi lyckades ändå Björn och jag få plattan att inte låta för spretig

“Fasader” ter sig som ett ngt märkligt val som första singel då jag inte tycker att den speglar innehållet på plattan. Kommentar? Hur gick tankarna?

– Än en gång för att ställa allt på sin spets Haha, Det hade varit så förbannat enkelt av mig att släppa Kärlekens Triumf ,Den är mest hårdrockig och jag har Martin Sweet från Crashdiet på gitarr på den. Men att göra den här plattan handlade om att bryta mönster och att vara modig så därför släppte jag en lugn låt där jag sjunger ordentligt mörkt just för att tänja på de här gängse gränserna, Jag är så otroligt uttråkad på mycket musik som släpps idag  just för att ingen vågar.

Zinny (Stagman) Zan är kvar där ute - På svenska! 2

Är “hårdrocksdörren” stängd?

– Jag älskar hårdrock och det är därför som jag lagt över 30 år av mitt liv till just den genren.Men jag älskar så mycket annan musik också och jag blir inte yngre så jag ville som musiker prova andra uttryckssätt och jag kan ärligt säga att jag inte känt en sån här glädje och skaparkraft på hur många år som helst.

Just nu är det här fantastiskt roligt och befriande och jag tror mig ha hittat plattformen för mig att åldras med min musik med stil, Handen på hjärtat hur många av våra ungdomsidoler har vi inte sett på stora scener sjungades eller kraxandes mer eller mindre falskt de senaste åren? Jag tycker det är synd och de borde nu på ålderns höst njuta av sin karriär ,Istället står de och försöker desperat att få ur sig de där tonerna som de tog när de var 21-25 bast  och mestadels så misslyckas det.  Jag gillar inte stängda dörrar men jag gick just ut ifrån den dörren så att jag snart kommer tillbaka ser jag som högst osannolikt, Det finns nya grymma hårdrocksförmågor där ute idag och de är nog deras tur nu kan jag tycka.

Du har varit med ett bra tag nu och upplevt det mesta i din musikkarriär. Vad intresserar dig musikaliskt nu? Vad är spännande?

– Sant som du säger ,Jag har turnerat och spelat in skivor sedan 1983 dvs 34 år ! Personligen så är det jag gör just nu helt fantastiskt då jag släppt precis alla barriärer och whatever comes out kör vi på och det är oerhört befriande. Annars så lyssnar jag  självklart fortfarande på hårdrock och då mycket nya band, några är helt fantastiska tycker jag andra för traditionella i min smak och lite fega kan jag tycka, Just nu tar jag nog in det mesta då jag vill samla intryck,Metall,Hårdrock,Sleaze,Pop,Reggae ja You name it jag lýssnar faktiskt på det mesta idag.

Jag tror faktiskt att min egen förändring har gjort mig mer öppen för all annan musik idag.

Tycker att några av dina spår på plattan har potential att bli riktiga tonårshymner (Förlorarnas parad & Valen som du gör). Vad inspirerar ditt låtskrivande?

– Tonårshymner? Livet inspirerar mitt låtskrivande! Den här plattan är tagen direkt ur mitt liv mina tankar ,känslor och det jag varit med om. Jag skriver på nätter,dagar och jag känner  att jag har så mycket att säga och få ur mig.

Jag har varvat ned mitt liv betydligt mot förr och det gör säkert att jag helt plötsligt reflekterar på ett annat sätt mot vad jag kanske gjorde när jag levde i omkörningsfilen och då kommer melodier och tankar.

Slutligen, du är inblandad i Tv-serien “Innan vi dör”. Hur hamnade du i den svängen?

– Efter att ha figurerat i underhållningsbranschen i 34 år så har man ju ett stort nätverk och har bra kontaktytor,Sen från det  till att bli tillfrågad är ju en annan sak,Nu föll det sig så att SVT behövde ett bikergäng och i och med att de flesta vet att jag åker Harley och är med i en MC klubb så tyckte dom att det var naturligt att ringa mig.

Det har varit ordentligt roligt att vara med och spela in svensk thriller serie!

Stort tack herr Stagman och lycka till med den nya plattan!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter