VECKANS TOPPNYHETER

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
VECKANS MEST DELADE
LHSdanzig

20 år med Left Hand Solution

17 Shares

LHSdanzig

Efter att ha släppt debutdemon Dwell 1992 hann Left Hand Solution släppa ytterligare två demos, en split, en singel, en EP och två fullängdare innan uppbrottet år 2002. Sedan dess har banden gjort några sporadiska spelningar, fyra för att vara exakt, och nu är bandet på väg att göra sin femte spelning på 10 år för att fira 20 år som band. Spelningen kommer att äga rum på Club Deströyer (Aveny) i Sundsvall på fredagen den 3e februari. Left Hand Solution består idag av Jocke Mårdstam, Kicki Höijertz, Erik Barthold och Peter Selin. Rocknytt har träffat bandet för en sällsynt intervju.


Nu är det snart dags för jubileumsgiget, hur känns det? Är ni nervösa?P: Det känns bara bra, inget konstigt alls.

K: Ja, det är både och.

J: Ja, samma här. Det kommer små svettattacker ibland, faktiskt. Det kommer bli som en kondensator som går sönder av energi…


Ni la ner bandet en period, men har nu beslutat er för att köra igång igen? Hur kommer det sig?


E: Sist LHS framträdde var 2003 i samband med releasen av den remastrade versionen av Shadowdance. Efter det lades bandet på is då jag och dåvarande gitarristen Janne Wiklund började spela med The Kristet Utseende. Efter det har det bara blivit några sporadiska LHS-gig och då är det den här ’92-sättningen som har spelat.

J: Det här blir den femte spelningen på nio år, men jag skulle inte vilja säga att vi har kört igång igen ”på riktigt”, men man ska aldrig säga aldrig. Det är så kul att spela med de här underbara människorna och när vi fick förfrågan om att göra det här giget kunde vi inte säga nej.

 

{youtube}y8cJQOx_678{/youtube}

Om det blir någon fortsättning, snackar vi ny platta då eller? Är det den här sättningen som gäller?


E: Vi har faktiskt snackat om att släppa en platta med lite outgivna låtar, b-sidor och covers, men då blir det som sagt en mer renodlad samlingsplatta.

P: Hade du inte skrivit klart en helt ny skiva också?

E: Innan vi la ner menar du? Jo, det stämmer. I det här fallet är det dock en samlingsplatta som gäller, eventuellt med någon ny låt. Eftersom att det är Mariana som sjunger på de låtarna lär det också bli hon som sjunger då. Det är lite svårt att säga exakt vilka som kommer att vara med eftersom att bandet inte har någon fast sättning som håller på kontinuerligt.

J: Ja, det är som tre olika syskonskaror ungefär.


Vad har varit roligast respektive tråkigast under de här 20 åren?


E: För mig personligen, men då var inte ni andra med, var det USA-turnén 2002. Det var efter den som luften gick ur oss lite när folk började skaffa barn och flytta, dessutom hade vi svårt att hitta en ny basist. I den här sättningen bor ju samtliga av oss i Sundsvall, vilket kanske är en bidragande orsak till att det är vi som står på scenen tillsammans.

J: Tråkigaste vet jag inte, det är ju aldrig någon i bandet som har surat på någon annan eller något sådant. Det tråkiga har väl mer varit att bära på högtalare och kuska runt i landet genom snöstormar i någon risig bil.

E: En spelning vi hade var på ett ställe där det läckte så från taket att vi var tvungna att ställa ut hinkar på scenen för att samla upp allt vatten.

P: ”Ni ska bo hos den där dyngraka killen där borta, här är nyckeln”. Nja, vi åker nog hem…

J: En tråkig grej som hände på samma ställe; vi blev erbjudna att spela på det där stället utan betalning och utan att få bensinpengar, men vi skulle få gratis mat och vi tänkte att det kunde bli kul att få spela i Stockholm då det skulle bli vår första spelning där. När vi väl kom fram till stället fick vi varsin barnportion spaghetti med köttfärssås och tvingades dessutom att betala 20 kr per person för drickan till maten.

E: Lite skillnad från USA-turnén då vi fick åka limousine genom New York, kan man ju säga…

K: Jag fick sparken för att jag flyttade, det var ju lite tråkigt…

E: Det är så det funkar i det här bandet, flyttar man så åker man! Jag flyttade ju jag också.

K: Men det känns ändå som att jag var svikaren eftersom att jag flyttade först.

E: Men det är ju så, det händer saker i livet.

J: En av de bästa sakerna enligt mig är att trots att folk slutat eller fått sparken så har vi ändå varit vänner och aldrig tappat kontakten. Jag vet att jag kan ringa vem som helst i det här bandet när som helst om jag har något problem och jag vet att de ställer upp. Det är väl kärlek det?

K: Det känns som att det här bandet satte ribban för alla oss angående hur det ska fungera i ett band. Det har aldrig varit något tjafs och alla har alltid kommit jättebra överens.

 

{youtube}f77NBdLaot4{/youtube}

Sedan när det väl blir dags för spelning, kommer ni att spela låtar från samtliga plattor eller fokusera på det tidiga materialet?


E: Det blir fokus på Shadowdance, men vi kommer att spela låtar från samtliga släpp förutom Light Shines Black. Dessutom kan det komma en del låtar som inte finns med på någon skiva.


Kommer ni att ha några gäster i form av gamla LHS-medlemmar eller liknande?


E: Jörgen Fahlberg (sångare i The Kristet Utseende) som var med och bildade Left Hand Solution kommer att vara med och sjunga ett par låtar. Dessutom kommer Janne Wiklund och Robert Bergius att spela skivor. Mariana ville gärna vara med också, men det gick tyvärr inte då hon precis fött barn.


Nu kanske det här är en väldigt bred fråga med tanke på att ni har haft så många olika sättningar, men hur tycker ni att Left Hand Solution har utvecklats och förändrats genom åren?


E: Det har verkligen skiftat. Lite horror/rock/punk/Black Sabbath-stil.

J: Tanken när jag och Jörgen satte ihop det här bandet var att vi skulle spela lite Samhein/horror-stuk, men ändå tungt. Vi har aldrig riktigt satt oss ner och bestämt att ”så här ska det låta”, vi har haft ganska vida ramar.

E: När jag kom in i bandet blev det väl lite mer doom, men runt Shadowdance-tiden hade det utvecklats mer åt goth-hållet. Efter det blev det någon slags doomrock. Det är nog det bästa sättet att beskriva vår musik. Doomrock.

J: Jag minns första gången någon sa åt oss att vi spelade goth, vi hade aldrig ens hört termen förut. Vi har aldrig sagt att ”nu ska vi spela långsamt” eller ”nu ska vi spela fort”.

K: Det är väl i så fall snarare andra som sagt åt oss att spela snabbare för att de tycker att vi spelar så jävla långsamt.

 

{youtube}Fv7u0n5s8hk{/youtube}

Vad kan vi förvänta oss av spelningen?


E: Det blir jävligt tungt!

P: Riktigt långsamt.

J: Det går ännu långsammare nu när vi är 20 år äldre. Men det blir lite blandat godis, vi kommer både att spela våra doomigare låtar och några av våra snabbare låtar.

P: Sedan är det ju en viss stil på de gamla låtarna, vilket gör att man nog kommer höra stor skillnad på vilka låtar som är gamla respektive nyare.


Till sist, hur känns det att vara tillbaka och lira här i Sundsvall?


J: Vi spelade på Club Deströyer här i stan för 2,5 år sedan och då var jag lyrisk i en hel vecka. Det var dock inte en hel spelning, så spelningen som blir nu kommer att vara längre.

E: När vi fick förfrågan om att göra den här spelningen kunde vi inte tacka nej.

K: Sedan känns det extra kul att våra gamla polare i Rise And Shine kommer att vara förband. Det kommer att kännas som en stor fest.

J: Det blir som en klassfest, ”20 år senare”!

E: Jag tror att det kommer att kännas både roligt och nostalgiskt för de som var med och såg oss förr i tiden att få se oss igen, samtidigt som det kan bli kul för en del yngre att få se oss för kanske första gången. Dessutom ska det bli kul att få spela några riktiga doom-låtar för publiken. Det känns som att det inte finns något band som spelar sådan musik som vi gör här i stan nuförtiden, det ska bara gå fort hela tiden.


Det ska bli jävligt roligt.

/
http://proppen.rocknytt.net
[email protected]
proppen-header-500 

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link