VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
jimmie1

Intervju med Jimmie Strimmel från Dead By April & Death Destruction

5 Shares

jimmie1
Rocknytts Sebastian Kristensen har haft en intervju med sångaren Jimmie Strimmel (Dead By April, Death Destruction)


Jimmie! Hur har året varit? Du har haft en hel del att göra kan jag förstå?


2010 har vart riktigt bra för både DBA och DD, vi har haft en hel del bra gigg med DBA under hela året. Vi öppnade t ex Sonisphere med DBA och spelade inför ett nästan fullsatt globen arena, vi släppte vårt efterlängtade album Incomparable och åkte på Sverigeturné vilket va riktigt sköj!!

Vi gjorde även vår första riktiga headline Europaturné som faktiskt blev en succe, Många av giggen blev uppgraderade till större scener/lokaler och folk va som galna. Vårt första gigg på Europaturnén var det galnaste jag vart med om under mina år, vi spelade i Manchester på Academy 3 som var helt fullsatt med tokgalna fans. dba-band-480De flög från scenen en efter en och vissa utav dem stannade kvar på scen och headbangade med oss!

Vi har ju vart på turné som förband innan, då har man ju förstått att folk gillar oss, men nu när vi headlina så var det på ett helt annat sätt, nu märkte man verkligen hur mycket våra fans har längtat efter att få komma på våra gigg för att få se oss lira och träffa oss personligen. Riktigt kul med att se publiken sjunga med i alla texter, de kunde verkligen vart enda ord..

När det gäller DD så har detta året vart riktigt bra för oss, vi gjorde ett par gigg under vintern, våren, sommaren, vi spelade på Getaway festival för andra året i rad och dethär året märkte man att folk hade uppfattat vilka DeathDestruction är, det var säkert 5 ggr så mycket folk där för att se oss mot året innan, riktigt kul!!

deathdestruction-band-480Vi gjorde en 5 veckors Europaturné som förband till Hammerfall vilket va en sjukt bra start för oss, måste ge ett stort TACK!! till Jocke, Oscar, Pontus, Fredrik och den bäste Anders för att dom valde oss som förband av alla bra band som finns där ute, en bättre start för DD är svårt att hitta, vi spelade inför nästan fullsatta arenor och klubbar i stort sätt varje kväll, helt galet!! Nu sitter vi bara och väntar på att åka på Sverige turnen med In Flames i april vilket också är helt overkligt bra för oss, vad hade DD vart utan dudsen i In Flames.

Både Dead By April och Death Destruction, en snabbfråga – Vilket av dessa två har du varit mest upptagen med under 2011?

Jag har väl helt klart vart mer upptagen med DBA, vi har ju mer gigg just nu än vad vi har med DD.

{youtube}nwAi8RrL1BE{/youtube}

Berätta lite allmänt om “Incomparable”!

Hmm vad ska jag säga om Incomparable förutom att det är en förbannat bra och välskriven platta där vi har fått vårt ”DBA-sound” 

dead by_april-incomparableatt bli ändå större och bredare, mer tunga riff ihop med sjukt starka melodier på synth och sång, mer growl än på tidigare albumet. Vi är supernöjda med resultatet och frågar du oss så slår Incomparable vår debutplatta med hästlängder.

En snabbfråga till – Välj ut varsin favoritlåt från Incomparable och Death Destruction!


Denna fråga är alltid svår att svara på, jag tycker ju att alla låtar är lika bra på sitt sätt, men ska jag välja en låt från Incomparable så får det bli Incomparable.

När det gäller DeathDestruction så tror jag att min favoritlåt är låten vi släppte som 1a singel Fuck Yeah, 

deathdestruction-cddär har vi en grej till där man kan se hur andra band 
från Göteborg stöttar oss i DeathDestruction, vi spelade in videon till Fuck Yeah (Live) i IF Studios där medlemmar från In Flames, Hammerfall, Lillasyster, Dark Tranquility, Dead By April och Hardcore Superstar medverkar.

{youtube}nXoEK6z4pdo{/youtube}

Innan Dead By April blev till så hette ni Nightrage kan man säga, vad hände där egentligen?

Nja Nightrage var ett helt annat band, huvudpersonen i Nightrage är Marios Iliopoulos, det har varit en hel drös med medlemsbyten i Nightrage. När jag valde att lämna Nightrage för att fokusera på låtskrivandet ihop med Pontus så valde dåvarande basisten och trummisen i Nightrage att lämna Nightrage och hoppa in i vårt projekt som senare blev Dead By April. Nightrage har aldrig haft med DBA att göra, anledningen till att jag lämnade Nightrage var för att vi ville göra helt olika sakernär det kom till musikskrivandet, det var också helt omöjligt att göra turnéer med Nightrage eftersom vi aldrig fick utbetalt en kr från någon turné eller gigg, det var svårt att komma hem från längre turnéer helt pank och inget jobb att gå tillbaka till, det är ingen lek att försöka lyckas som musiker.

Du kan verkligen “screama” som få! Finns det någon screamer/sångare eller musiker över huvud taget där ute som har inspirerat dig till att bli den musiker du är idag?

Tack för att du tycker det hehe!! De som inspirerat mig mest är Phil Anselmo från Pantera, Jens Kidman från Meshuggah och Max Cavalera från Sepultura, utan dem så hade jag nog inte sysslat med musiken överhuvudtaget.

Dead By April har gjort något revolutionerande inom metalvärlden – Ni har fångat pop-radions uppmärksamhet! vissa anser att ni har sålt ut er, jag (och så klart vissa andra) anser att ni konverterar pop-dyrkare till hårdare musik! Så för att komma till nästa fråga – Ni ska medverka i årets upplaga av Melodifestivalen? Tankar kring detta?

Ja vi har stått på oss hela vägen med vad vi ville göra med DBA, det var väldigt svårt att få skivbolagen och andra att fatta vårat tänk med att ha låtar som är stenhårda men samtidigt har en riktig popig refräng och även ha vissa låtar som lika gärna skulle kunna vara en Backstreet Boys låt om man tar bort de tunga gitarrerna på en och samma platta. Folk får kalla oss sell out hur mycket de vill, vi gör det vi gillar mest, skriva grym musik och åka runt i världen och framföra vår musik live, vi stänger aldrig inne oss i något hörn och säger nej till att spela live, det spelar ingen roll om det gäller festivaler som Metaltown eller om det är Melodifestivalen, alla gigg är ett sätt att få nå ut till våra fans eller hitta nya fans. 

melodifestivalen2012Alla kan självklart inte tycka att det vi gör är bra men de som tycker att vi är bra fattar nog precis varför vi är som vi är och gör allt vi får chansen att göra.
Det är ju svinpositivt om vi har fått pop-dyrkare att även kunna gilla hårdrock, jag känner mig rätt stolt över att veta att vi kan få människor att tänka om och öppna upp lite mer när det kommer till musik.

När det gäller hur vi tänker kring att ställa upp i Melodifestivalen så är det så att vi först och främst tycker att det är kul att spela live vart det än är, vi ser ingen skillnad på om det är på en Metalfestival, Bingolotto eller på Melodifestivalen, vi vill bara ut och göra det vi diggar mest, spela live inför våra fans och andra som inte hört oss tidigare. Personligen så fattar jag inte varför man ska hålla på och tänka så mycket på vad som är bra och kanske dåligt?? Ut och ha kul bara, man lever bara en gång!

{youtube}jxJ03bgHMv8{/youtube}

Pontus Hjelm lämnade bandet för något år sedan… Men om jag förstått rätt så har han faktiskt någon roll i Dead By April idag?

Ja Pontus har alltid haft en roll i bandet även om han inte vart med på ett tag. Pontus skriver all musik till DBA, jag är med och skriver melodier, fraseringar och text, så vi 2 har aldrig slutat skriva ihop eller jobba på nytt material bara för att han lämnade bandet. Pontus blev sugen på att börja spela live igen våren 2011 och då bestämde vi oss för att Pontus skulle vara med och spela med DBA live igen som en ”session” gitarrist. Vi hade ju haft det lite stökigt ett bra tag i DBA då Johan va med, vi hade olika åsikter om hur vi skulle göra allt, och hade Johan fortfarande vart med så skulle vi t ex aldrig ställt upp i Melodifestivalen och andra enligt Johan ”LÖKIGA” grejer eller liknande saker som gjorde att vi inte kunde nå ut till den folkmassan vi ville och det + en hel del andra grejer gjorde att det blev mycket onödiga bråk och tjafs i bandet..

Så vi bestämde tillsammans att vi skulle känna efter ett tag hur allting kändes nu när Johan va borta och Pontus kom tillbaka. Kan väl avslöja att vi kommer gå ut med om Pontus stannar kvar i DBA eller ej i samband med Melodifestivalen.

Du hamnade faktiskt på fjärdeplats som “Årets Musiker” på Rocknytt för dina prestationer både i Dead By April och Death Destruction, några tankar kring detta?

WAOW!!!! tackar så mycket för det. Jag hade inte en aning om detta så detta kom som en kul överraskning. Vet inte vad jag ska säga förutom tack som fan, känner mig hedrad.

{youtube}q6Im8JJO4Aw{/youtube}

Vad kommer Dead By April att göra år 2012?

Under 2012 så kommer vi att satsa på att spela mer utomlands, vi har ju inte vart så mycket runt om i världen, vi har en del olika skivbolag ute i Europa, USA mm som har visat stort intresse och vi ska väl försöka åka runt och visa dem vad vi går för och försöka sätta dealar med skivbolag i t ex USA så vi kan turnéra runt där med.

Våra tankar är väl att försöka sätta en Europa/Englandsturné innan sommaren + att göra så många festivaler vi kan runt om i Scandinavien, Europa förhoppningsvis i Japan och USA, men vi får se vad våran manager och bokningsbolag hittar på åt oss 😉

Slutligen – Vad tycker du om Rocknytt?

OJ jobbig fråga, jag läser faktiskt inte några “tidningar”, jag har aldrig ro i kroppen att sitta still och läsa hehe, men ni är ju den bästa webb-tidningen!

Med det så tackar jag dig, Jimmie, för intervjun och jag önskar dig och dina band all lycka under 2012!

E-Mail: [email protected]ytt.net

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter