VECKANS TOPPNYHETER

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
VECKANS MEST DELADE

INTERVJU: Heavy Tiger – Jag känner mig fortfarande väldigt starstruck av att Ola Salo har skrivit en låt till oss

[media-credit name=”Foto: Effie Trikili” align=”aligncenter” width=”500″]heavy tiger effie-500[/media-credit]

Heavy Tiger är ett svenskt rockband som består av Maja Linn (sång, gitarr), Sara Frendin (bas) och Astrid Carsbring (trummor). De bildades i Stockholm 2010, har släppt en fullängdare och en EP, och kommer inom kort att släppa sin nya platta. Ett smakprov har redan kommit i form av singeln Devil May Care som är skriven av The Arks Ola Salo.


Heavy Tiger har på kort tid blivit ett rutinerat band som har turnerat med akter som Michael Monroe och Backyard Babies, och är (för den som inte gissat det ännu) ett grymt ösigt liveband. Enligt sin hemsida spelar de “101 % rock ‘n’ roll”…

Om ni skulle beskriva Heavy Tiger för någon som inte hört er, vad skulle ni säga då?

Sara: Klassisk 70-tals inspirerad rock, rak och enkel med mycket power, precis som det ska vara!

Ni debuterade med EP’n Talk of the Town (2013), och sedan kom Saigon Kiss (2014). Har arbetet med nya kommande plattan varit annorlunda denna gång?

Sara: Framför allt så är den största skillnaden att vi haft mer erfarenhet och spelat ihop oss mer. Saigon Kiss spelade vi in för ca 3,5 år sedan, och sedan dess har vi varit ute och gigat väldigt mycket vilket lett till att vi blivit bättre både enskilt och som band. En stor skillnad är Maja som sångerska. När vi spelade in förra plattan hade hon precis börjat sjunga och var väldigt ovan så hon är otroligt mycket säkrare och starkare som sångerska nu. En annan skillnad är att plattan är inspelad i Leon Studios i skogen utanför Karlstad, så vi åkte ut och bodde i en lägenhet ovanpå studion under inspelningstiden. Det är skönt att komma bort från Stockholm så att man helt och hållet kan fokusera på inspelningen. Sen är det ju inte helt fel att kunna gå ut och plocka svamp och bär till lunchen och att ta sig ett dopp i Klarälven efter inspelningsdagens slut.

Ni har haft nytt bolag på varje platta (Ghost Highway, High Roller och härnäst Sound Pollution). Hur kommer det sig?

Sara: I samma veva som vi skrev på skivkontraktet med High Roller så blev vi kontaktade av Marco på det spanska bolaget Ghost Highway som frågade om vi ville släppa en exklusiv vinyl-EP innan fullängdaren släpps, vilket vi självklart ville. Så då släppte vi två låtar från Saigon Kiss-plattan + två covers, The Arks Superstar och Thin Lizzys No One Told Him. Vinylen släpptes i 4 olika färger och endast 100-200 ex av varje färg.

Astrid: Till kommande plattan tänkte vi att det vore smidigare med ett svenskt bolag, där man kan träffas regelbundet och inte bara höras via mail. Tillsammans med vårt management kom vi fram till att vi skulle satsa på Sound Pollution.

[media-credit name=”Foto: Effie Trikili” align=”aligncenter” width=”500″]heavy tiger 2-effie-500[/media-credit]

Hur ser arbetsrutinerna ut när ni spelar in en platta? (Låtskrivande, rep, osv)

Astrid: Det brukar börja med att Maja har en idé till en låt, oftast ett riff eller början till text. Sedan ser vi alla till att bygga ihop det till en låt, lägger på stämmor och provar olika komp. Vi repar så ofta vi kan och orkar, vilket är viktigt för att bli riktigt tajta och även för att våra låtar ska bli så bra som möjligt. När låtarna känns klara i replokalen spelar vi oftast in en demo för att kunna lyssna ordentligt på varje detalj innan vi går in i studion. Vi gillar att vara väl förberedda innan vi spelar in!

Nya plattan kommer i början av nästa år, och vi har redan fått ett smakprov i form av singeln Devil May Care, som skrivits av Ola Salo från The Ark. Berätta gärna om det.

Sara: På vår första EP hade vi som sagt med en cover av The Arks låt Superstar, en låt som vi i stort sett spelar på alla våra gig. Maja skickade en Spotify-länk till Sylvester Schlegel som är trummist i The Ark och fick svaret att han tyckte vår version var bättre än originalet. Genom honom fick Ola höra talas om oss och det ena ledde till det andra.. Jag känner mig fortfarande väldigt starstruck av att Ola Salo har skrivit en låt till oss. Jag har lyssnat på The Ark sedan jag var liten och alltid haft Ola som en förebild så det känns riktigt fett.

Ni är tydligt influerade av 70-talets rockmusik. Finns det några band eller plattor som ni tycker att alla borde höra?

Astrid: Det finns många! Våra gemensamma favoriter är band som Kiss, AC/DC och Thin Lizzy, men vi har även lite olika influenser. Jag lyssnar mest på 70- och 80-talshårdrock, som Deep Purple och Whitesnake.

Maja: Jag tycker att alla kan börja med att lyssna på tidiga Hanoi Rocks, dom har riktigt bra låtar! Även tidiga Clash är top notch!

Hur ser er publik ut?

Astrid: Det är mycket snubbar, och mycket gubbar. Men gubbar är en rätt bra publik! Dessutom har vi märkt att vi går hem hos de flesta, det gäller bara att synas i alla sorters sammanhang. Vi har spelat på en hel del stadsfestivaler, och i vintras gjorde vi en skol-turné där vi spelade för skolklasser i olika åldrar. Det är väldigt kul när barn kommer fram och vill ha autografer och kramar, då känner man att framtiden är säkrad!

Hur ser planerna ut för resten av året och 2017? Festivaler? Turné?

Sara: Just nu håller vi på att fixa med det sista inför platta nr 2. Det är lite småjusteringar kvar att göra i mixningen och så håller vi på att arbeta fram ett omslag. Under hösten blir det bara ett par strögig som det ser ut nu. För ett par veckor sedan öppnade vi för Michael Monroe på Debaser och i mitten av november ska vi spela på BeatMeet i Jönköping. Sen när skivan har släppts så blir det förhoppningsvis mycket turnerande och en sommar fullproppad med festivalgig!

http://heavytiger.com/home/index.html

https://www.facebook.com/heavytigermusic/

https://www.youtube.com/user/HeavyTigerMusic

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link