VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

INTERVJU: Pagandom – Vi hade faktiskt aldrig någonsin övervägt att återförenas

[media-credit name=”Foto: Bauding Design” align=”alignnone” width=”500″]pagandom-foto-bauding-design[/media-credit]

Rocknytts Niklas Webjörn har fått en intervju med Christian Jansson från de Göteborgska thrashpionjärerna Pagandom som nyligen släppt Hurt As A Shadow – bandets första platta sedan 1994 års Chrushtime.


Pagandom bildades 1987 och fick snart en skara trogna unga fans, som senare skulle få framgångar med sina egna band At The Gates, In Flames och Dark Tranquillity.  Efter en fullängdare, några demos och medverkan på en hyllningsplatta till Metallica försvann Pagandom, och de flesta trodde nog att bandet var slut. Men 2014 var det dags för The Gothenburg Sound Festival, där Pagandom spelade sin första konsert på tjugo år, nu förstärkta av Anders Björler från at the Gates/The Haunted. 

I oktober kom Hurt As A Shadow ut via Sony/Gain – och det är alltså Pagandoms första platta sedan 1994. Allt tyder på att bandet nu har kommit för att stanna.

Berätta gärna om hur det kom sig att Pagandom fick nytt liv efter alla dessa år av tystnad. Hade det med återföreningskonserten på The Gothenburg Sound Festival 2014 att göra, eller var det något som växte fram?

Vi hade faktiskt aldrig någonsin övervägt att återförenas. Dels ville vi inte riskera att magin från den tiden skulle gå förlorad, men framförallt så var Göteborgs lokala thrashscen inte speciellt stor och inte heller vår publik. En återförening blir ju bättre om den delas med fler än bara bandet. Men när GSF ställde frågan kändes det helt rätt och skänkte samtidigt legitimitet åt en reunion. Ett klockrent sammanhang helt enkelt.

Hur kändes det att stå på scen tillsammans efter så många år?

Det kändes väldigt bra med tanke på att detta var första gången den sättningen spelade live tillsammans. Ursprungstanken var att få ihop originalsättningen, men av olika skäl kunde trummisen Rikard Ligander och gitarristen Johan Zackrisson inte hänga på, så i egenskap av grundare började jag (Christian Jansson, bas/sång) och Martin Carlsson (gitarr) att kolla upp möjliga ersättare. Sören Fardvik (trummor) var en riktig nobrainer eftersom han och Martin redan spelade ihop, och när sedan Anders Björler erbjöd sina gitarrtjänster föll sista pusselbiten på plats. Eftersom vi bara spelade låtar från våra två första demos från 1989 och 1990 var vi tveksamma till om speciellt många skulle uppskatta spelningen, men gensvaret var långt över förväntan. För min del blev det extremt känslosamt när introt började rulla efter att Mikael Stanne (Dark Tranquillity) i egenskap av konferencier avslutat ett regelrätt hyllningstal till oss.

Jag är nyfiken på arbetsprocessen när ni gjorde Hurt As A Shadow. Var det svårt att få allt att klaffa, med familjeliv osv?

Nej, egentligen inte. Strax efter reuniongiget samlades vi för att på något sätt stämma av hur alla kände nu när det var över. Anders hade varit tydlig med att hans medverkan gällde ett eller kanske två gig eftersom han var mitt uppe i låtskrivandet med At The Gates ”At War With Reality”, men när vi väl satt där så var vi alla överens om att fortsätta. Så vi började med att göra som vi gjorde förr; vi riffade i replokalen…vilket inte funkade så bra längre skulle det visa sig.

Istället riffade vi var för sig och samlades en gång i veckan hos Martin och spelade in, klippte och klistrade. Och eftersom vi inte hade något skivkontrakt och ingen annan yttre press kunde vi ta oss den tiden vi behövde. Vi började tidigt 2014 med att skriva låtar, sedan göra demos som vi grejade med tills vi kände oss nöjda, för att sedan börja om från början och spela in allt igen. Sista sångpålägget gjorde vi i januari 2016 och sedan lämnade vi över mixningen till Sven Jensen och mastringen till Göran Finnberg.

Hur har responsen varit från fansen – både gamla och nya?

Helt klart över förväntan. Fantastiskt skönt och hedrande att vi fått så pass många nya fans som gör att detta inte enbart blir en nostalgitripp för de som var med back in the day.

Ni har haft releasefest på Sticky Fingers, där Warfest och Cyclone spelade. Kan ni berätta något om kvällen?

Alltså…vi är inte jättebra på att promota oss. Att det blev ett lyssningsparty över huvud taget är helt och hållet Sticky Fingers förtjänst, men det blev en grym kväll med gott häng, hög musik och en hel del öl. Det hade känts konstigt att inte fira och berätta att plattan äntligen har släppts.

Ni bjöd dessutom in tio fans till “The Pagandom Crypt” för en exklusiv spelning…

Ja, vi vill ju gärna träffa de som gillar oss och spela för dem, men första inbokade spelningen är än så länge inte förrän 17 februari och det är alldeles för långt bort. Dessutom har vi aldrig spelat live med Martin Meyerman som ersatte Anders så sent som i somras, så att bjuda in folk till ett rep kändes som en bra idé för att få oss upp på tårna. Nyttigt att hamna utanför sin bekvämlighetszon en stund, som det blir i en liten lokal med lysrör i taket. Inget tufft ljus och ingen rök att gömma sig bakom.

När ni började spela thrash så var ju inte scenen för den musiken speciellt stor i Sverige. Det var ju bara Pagandom, Agony, Ice Age, Mezzrow och ett fåtal band som spelade thrash. I Göteborg växte ju den melodiska dödsscenen fram medan ni höll på som bäst. Var det svårt att nå ut?

Nej, scenen för inhemsk thrash var nog ganska begränsad och det i kombination med vår oförmåga att promota oss gjorde det ganska svårt att nå ut. Men under lång tid var vi faktiskt helt nöjda med att hålla till i replokalen.

Ni har delat en massa gamla bilder och minnen på er Facebooksida. Det fanns ju inte iPhones att ta kort med på den tiden, men ni har ändå varit så pass påpassliga att ni dokumenterat ganska mycket.

Jag har alltid gillat att dokumentera det vi gjort eftersom det har betytt så mycket för mig. Jag har sparat allt.

Hur var det med incidenten med det arga faxet om ett uteblivet kontrakt från Inline Records?

Hahaha! I desperation över att vännerna i Eleven Pictures och B-Thong fått kontrakt, nappade vi på det där skitkontraktet med tyska Inline Music. De var helt hopplösa att kommunicera med. De ville oss inget ont, de saknade bara kompetensen som behövs för att driva ett skivbolag. Och vi borde såklart backat när de fick oss att hata dem innan kontraktet ens var påskrivet…men men, you live and you learn.

Vad händer mer i vinter och framöver 2017?

Repa, repa och repa. Gig i Göteborg 17 februari, Gefle Metal Festival i juli, ytterligare en festival i juni samt en handfull spelningar som inte ännu är spikade. Vi samarbetar med bokningsbolaget Triffid Productions, och det blir nog fler gig nu när folk får reda på att vi faktiskt finns. Och så har vi så smått börjat riffa igen…

2016 består Pagandomv Martin Carlsson och Martin Meyerman på gitarr, Sören Fardvik på trummor, och sångaren och basisten Christian Jansson.

Diskografi:

Demos:

Instead Of Watching Your Funeral, I Watch You Live, 1989
Hear Your Naked Skin Say Ashes To Ashes, 1990

Demo,  1992

 Samlingsskiva:

“Battery”, Metal Militia – A Tribute to Metallica, 1994 (Black Sun)

Fullängdare:
Crushtime”, 1994 (Crypta Records)

Hurt As A Shadow, 2016 (Sony/Gain)

 

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link