VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

Intervju med Sonata Arctica: Vi hoppas på någon festival i Sverige till sommaren

35 Shares

[media-credit name=”Foto: Sonata Arctica” align=”aligncenter” width=”500″]sonata-arctica-500[/media-credit]

Sonata Arctica är aktuella med nya plattan ”The Ninth Hour” och dessutom spelar man på Liljan i Borlänge på lördag den 8/10 vilket är dagen efter att plattan släpps.

När man inte har tiden att prata med människor i telefon så är Nuclear Blast ett fantastiskt bra bolag att snabbt och enkelt se till att banden ställer upp på en mailkonversation. Så blev fallet denna gång när keyboardisten Henrik Klingenberg svarade på några av mina frågor.


Hej Henrik. Jag välkomnar Sonata Arctica både på platta och till Dalarna. Senast ni besökte Dalarna var när i spelade på Sabaton Open Air 2015. Har ni några speciella minnen från den spelningen?

-Tack så mycket. Det ska bli oerhört kul att komma tillbaka. Jag minns från den spelningen att det var rätt så kallt när vi klev på scenen. Festivalen i sig var dock fantastisk och ett par låtar in i setet så hade värmen ersatt kylan J.

Nya plattan heter ”The Ninth Hour”. Har ni några speciella förväntningar kring denna?

-Vi har släppt rätt många album och det är svårt att säga vad vi förväntar oss. Vi är naturligtvis oerhört nöjda med plattan och nu återstår det att se ifall våra fans tycker om den lika mycket som vi. Personligen är jag väldigt förväntansfull att spela de nya låtarna live för att se hur de passar in i livesetet.

Hur lång tid spenderade ni i studion den här gången?

-Vi jobbade väldigt fort den här gången. Planen var att starta inspelningarna i våras men det blev försenat på grund av att vi var på turné i Usa tillsammans med Nightwish. Jag tror vi spenderade 5-6 veckor med att spela in låtarna och så tog det ytterligare en månad att mixa och färdigställa plattan.

Ni är redan nu klara för Wacken Open Air 2017 och då är naturligtvis min fråga om ni dyker upp på fler festivaler?

-Det kommer vi att göra. Wacken är den enda festival vi gått ut med officiellt men vi är bokade redan nu till några fler. Vi är dock inte bokade till någon festival i Sverige för tillfället men det är långt kvar till nästa sommar så jag håller mina tummar att det blir någon festival även i Sverige.

Världen upplever just nu en del problem med terroraktioner och andra galningar som springer lösa och ställer till jäkelskap. Är detta något ni som band tänker på när ni tex sätter upp en Europaturné?

-Inte egentligen. När det gäller statusen på vår vackra planet just nu så flippas det ut till höger och vänster och jag tycker inte att vi som band ska gå in och ta ställning i frågan angående dessa galenpannor. Vårat uppdrag är att kväll efter kväll gå ut på scenen och ge publiken en oförglömlig kväll och vi tänker inte exkludera någon del av planeten för att det finns människor som hotar och förstör för andra. I korthet kan jag säga att nej vi tänker inte på det och i slutändan kommer kärlek att råda.

Om vi lämnar elände och tänker oss in i en situation där du blir förd till en öde ö där det finns el och en CD-spelare. Vilken platta skulle du ta med dig om du fick välja endast en?

-Det där är en svår fråga. Skulle det ske redan i morgon så skulle jag välja en samlingsplatta med Deep Purple och för att få med så mycket musik som möjligt så skulle jag välja en dubbel-cd minst.

Till sist Henrik så vill jag att du plockar ut din favoritlåt med Sonata Arctica att spela live?

-Eftersom vi ännu inte spelat något från nya plattan så räknar jag inte med den. Min favoritlåt att spela live just nu är ”Destruction Preventer” eftersom den låten har lite av varje i sig. Troligtvis kommer vi dock inte att spela den på den kommande turnén eftersom vi ska plocka in en del gamla låtar i setet igen som vi inte spelat på ett tag. Dessutom ska vi spela en del från nya plattan ”The Ninth Hour” också.

Då tackar jag dig för att du tog dig tiden att svara på mina frågor och vi ses kanske i Borlänge på lördag.

-Tack själv och vi ses i Borlänge.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter