Intervju – Ola Malmström i 30-årsjubilerande Sorcery

Niklas Webjörn har talat lite med Ola Malmström i 30-årsjubilerande Sorcery.

sorcery4

Till att börja med vill jag gratulera till 30-årsjubileet. Hur känns det att fortfarande vara en vital del av den svenska dödsmetallscenen?

Tack, tack. Det är bara roligt att fortfarande vara kvar och att folk fortfarande visar uppskattning över vad vi gör.

Sorcery kommer ju från Sandviken. Jag gissar att ni inte hade samma möjlighet att bygga upp ett nätverk som Stockholmsbanden, eller för den delen banden i Göteborg? Fanns det ens någon death metalscen i Sandviken eller närbelägna Gävle?

Nä vi var ju lite utanför. Vi hade ju så klart kontakt med banden i de andra städerna men vi det var ju långt mellan tillfällena att ses. Man stötte ju på varandra på gigs och sånt för det mesta. Scenen här uppe var väldigt skral. Vi var väl först ut med att lira döds men så småningom så dök det upp några band som hängde på. Rena dödsspelningar var det väldigt glest med och ville man ha något så fick man vara med och fixa själv.

Er första demo The Arrival kom ju redan 1987, när genren Svensk dödsmetall ännu inte hade vuxit sig till den inflytelserika genre den kom att bli. Det är ju också ganska stor skillnad mot hur ni kom att låta på debuten Bloodchilling Tales 1991. Vad lyssnade ni på för band själva, och vilken betydelse fick det för den ändrade inriktningen från thrash till death?

De stora influenserna där i början var ju de hårdaste banden vi kände till. Den amerikanska och tyska thrashscenen var en stor influens men vi lyssnade ju så klart mycket till de klassiska heavy metal banden vilket kanske kan höras när man lyssnar på första demon. Den är ju inte direkt stenhård, den där första demon, men det försökte vi korrigera till den andra där vi ökade tempot rejält. Tror att den tyska thrashen tog över influenserna helt där tillsammans med de tidigaste dödsbanden. På den tredje demon kan man väl säga att vi hitttade hem och där skiljer sig inte musiken mycket mot vad som skulle komma senare på Bloodchilling Tales.

sorcery-logo

Jag gissar att det fanns inspiration och influenser att hämta från en mängd olika håll, speciellt inom tapetrading?

Ja, när tapetradingen slog igenom på riktigt så blev det ju en rejäl inspiration. Man försökte hela tiden gå lite längre än andra samtidigt som man ville hitta sin egen stil. Många band började låta rätt lika varandra medan några stack ut och det var dom som skulle dra de längsta stråna och hålla hela vägen.

Hur ser du på de förändringar som Svensk death metal genomgått sedan det sena 80-talet?

Jag tycker väl i det flesta fall att utvecklingen har varit positiv. Scenen är mer levande nu än den varit någonsin. Variationen på band är större och det har nog hjälpt till att få intressset hos folk att växa.

Finns det mindre kända band som du vill rekommendera Rocknyttläsarna att upptäcka?

Jag är ju en av dem som fortfarande helst lyssnar på samma grejer som jag gjorde 1982. Har faktiskt dålig koll på vad som hänt på den sista tiden. Det kommer ju så många band numera, så det är svårt att snubbla över något riktigt bra. Det är stor risk att de bästa nya banden förvinner lite i allt sorl. Kanske det vore bättre om Rocknyttläsarna skulle rekommendera mig några schyssta band istället.

Ni har genomfört en del spelningar i år, bland annat i Hultsfred på Mörkaste Småland-festivalen. Hur känns det att stå på scen med Sorcery 2016?

Riktigt roligt. Om någon sagt för trettio år sedan att vi skulle larma och leva om fortfarande så skulle man knappast ha trott det. Man märker att folk känner igen oss och vår musik. Alla i bandet kommer riktigt bra överens och det gör ju också att vi har extra roligt. Allt är så mycket mer avslappnat nu än det var back in the days.

Sorcery har ju haft sin beskärda del av medlemsbyten. Är den nuvarande medlemskonstellationen den definitiva?

På den frågan har jag svarat ja så många gånger och alltid haft helt fel. Så klart är det här den definitiva. Som jag sa tidigare så tidigare så har vi roligt tillsammans och det är ju det vinnande konceptet i längden. Alla bidrar med sitt och ingen är mer än någon annan. Det känns riktigt bra men man vet ju aldrig vad som händer framöver. Skulle lätt kunna köra på ytterligare trettio år med de här grabbarna.

På nya plattan Garden of Bones har ni inte haft Tomas Skogsberg som producent. Kan du berätta hur det kommer sig?

Vi planerade först att göra som förra gången. Spela in allt själva och sedan ta med inspelningen ner till Skogsberg för att låta honom mixa och lägga den sista handen på plattan. Upptäckte snart att det skulle ta alldeles för lång tid att få till det själva och Jonssons namn kom upp som någon som skulle kunna hjälpa oss att spela in. Vi tog en vecka med honom och i slutändan så blev det så att han mixade och mastrade skivan också. Det var absolut inte att vi valde bort Skogsberg på något vis utan den här gången blev det så. Hans namn finns alltid uppe inför framtida inspelningar.

Sorcery splittrades 1997 och återförenades 2009. Du var (är?) medlem i det mer doom metallåtande bandet Outremer som släppt en fullängdare och en EP. Vad hände annars under alla dessa år?

Under 1997 så blev det så att vi repade mer och mer sällan för att helt och hållet sluta ses. Paul hade börjat spela med In Aeternum och det tog mer och mer både tid och intresse. Jag slutade helt med musiken innan vi drog igång Outremer fem år senare. Vi pratade ofta om att dra igång bandet igen, och det gjordes några mer eller mindre seriösa försök, men det var inte förrän 2009 som alla bitarna föll på plats. Paul var ju också med i Outremer i början, likaså Mikael Jansson som spelar bas på Bloodchilling var med i bandet. Men då ville vi hålla isär de olika banden även om 75% av Outremer var Sorcerymedlemmar. Outremer ligger nere sedan många år i samma anda som Sorcery gjorde efter 1997, vi bara slutade repa.

Har ni några planer på kommande spelningar, skivsläpp eller andra aktiviteter?

Vi har några gig inbokade till hösten och hoppas på lite fler så klart. Planerna på nästa platta finns ju också och vi har börjat så smått kolla på lite nya låtar.

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheter



ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER