VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

Evergrey: Två plattor till känns realistiskt

18 Shares

[media-credit name=”Foto: evergrey.net” align=”aligncenter” width=”500″]evergrey-newpic-2016[/media-credit]

Evergrey är aktuella med nya plattan ”The Storm Within” och det handlar om en av årets absolut bästa plattor om ni frågar mig.

Jag fick växla några ord över telefonen med bandets sångare och gitarrist Tom S. Englund samt bandets basist Johan Niemann. Jag börjar med att konstatera att Evergrey aldrig varit något av mina favoritband men att jag är överförtjust i nya plattan.


-Tack så väldigt mycket. Det känns nästan bättre för oss när vi lyckas nå ut till nya personer som gillar vår musik.

Den 9 september är datumet när ert nya album ”The Storm Within” släpps. Vad är era tankar nu när inspelningen är avklarad? Och vad är era förväntningar?

-Som vanligt så är det världsherravälde som gäller. Nej skämt åsido så är vår förhoppning att fansen ska gilla plattan lika mycket som vi gör. Och när det kommer till förväntningar så har vi inga utan vi skriver musik för oss själva. Visst låter det som en klyscha men det är så det är. Samtidigt så är vi lyckliga att vi får pengar för att pyssla med detta som är det bästa som finns. Vi är 100% nöjda själva och om folk tycker det är bra så är det en stor bonus.

Och vad händer nu? Blir det turné?

-Vi har releasefest i Atlanta den 9 september och sen så startar en Europaturné med Delain den 14 oktober. Vi kommer dock att köra Skandinavien utan Delain.

Här kommer vi in på ämnet pennor eftersom jag när intervjun startat förklarat att jag gör det på det gamla hederliga sättet att jag skriver med papper och penna samtidigt som vi pratar.

-Nu är vi lite nyfikna om du använder bläck eller kulspets?

-Jag använder bläck.

-Bra då fick vi det ur världen också (detta följs av ett härligt Göteborgsskratt). För att återgå till våra kommande eskapader så blir det spelningar i Usa och Sverige under nästa år och en del festivaler kommer det att bli nästa sommar. Samtidigt är det svårt med turneér eftersom det är många som ska ha del av kakan men prestationen den står vi för. Vi är dock nöjda med hur det ser ut för Evergrey. Det funkar för oss.

En sak som jag brukar prata med de jag intervjuar är fenomenet streaming. Det blir allt vanligare och jag är lite nyfiken hur ni ser på detta med streaming?

-Som helhet så är internet negativt för både band och branschen men definitivt inte för fansen. De har en ocean att ösa ur när det gäller att få fatt på musik. Men vi kan inte gnälla på att det var bättre förr heller utan vi får helt enkelt försöka tjäna pengar på annat. Hårdrockare är fortfarande oerhört köptrogna och kan de först höra musiken på Spotify innan de köper plattan så är det bekvämt för lyssnaren. Kidsen växer upp med Spotify och det här med Track Commentary tycker vi är sjukt nördigt så i slutändan så är streaming bra och något som vi måste försöka vända till vår fördel.

Om vi tittar på Evergreys framtid? Hur många plattor har ni kvar på kontraktet med AFM?

-Detta är sista plattan på kontraktet med AFM och det betyder att vi just nu sitter i en rätt så gemytlig situation. AFM gör mycket bra saker och kan vi mötas angående nytt kontrakt så blir vi kvar, men vi ska inte sticka under stol med att det i slutändan handlar om pengar. Desto mer de betalar desto mer måste de jobba och just nu har vi fått en deal från AFM men bättre från annat håll. Samarbetet med AFM är bra men vi får som sagt se hur det blir i framtiden.

Det händer en hel del otäcka saker i vår värld och framförallt Frankrike och Tyskland är drabbade på senare tid. Hur ser ni som turnerande band på det som händer i Europa och världen?

-Vi flyger ett par gånger i veckan och visst finns det en flyktig tanke då och då angående detta. Terroristerna uppnår ett av sina mål genom dessa handlingar och det är att människor blir rädda. Det handlar om desperata och sjuka människor. Desperation skapar farliga människor och religiös fundamentalism finns inom alla religioner. Vi spelade på samma arena där Eagles Of Death Metal spelade när skyttarna gick in och dödade en massa personer (89 för att vara exakt) och en av tankarna var att skyttarna måste ha varit dåliga med tanke på att de kunde ha dödat så många fler. Samtidigt så tänkte vi att det kunde ha hänt under våran spelning men samtidigt så kan vi inte gå ut på scen och vara rädda heller.

Vad gör Evergrey om tio år?

-När man är så pass gamla som vi är så är tio år en väldigt lång tid. Jag (Tom) har svårt att se oss turnera om tio år även om man aldrig ska säga aldrig. Tio år skulle också innebära fem nya plattor med Evergrey och det känns övermäktigt. Ser vi realistiskt på det hela så känns två plattor till som något vi kan åstadkomma och då pratar vi ungefär fyra år framåt i tiden.

Vilket band skulle Evergrey helst turnera med?

-Vi har under årens lopp lärt känna så många andra band och vi skulle oerhört gärna vilja turnera med In Flames, Opeth eller kanske Katatonia men Iron Maiden vore skithäftigt att åka med en sväng. Att få spela på arenor varje dag vore häftigt även om alla är där för just Iron Maiden.

Avslutningsvis vill jag att ni nämner vilka era favoritlåtar är att spela live?

-Oj oj oj vad svårt säger Johan direkt men ska jag välja en låt så får det bli ”The Fire” från plattan ”Hymns For The Broken”. Tom är lite snabbare och konstaterar rätt snabbt att hans favorit är ”The Grand Collapse” från samma platta.

Med detta vill jag tacka Tom och Johan från Evergrey och ett stort lycka till med nya plattan.

-Tack så mycket själv. Kul att vi fått ett nytt fan.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter