VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

Miss Behaviour: Vi har stärkt bandkänslan

103 Shares

[media-credit name=”Foto: Press” align=”alignnone” width=”500″]miss behaviour press 2016[/media-credit]

Ghost Play är fjärde albumet sedan 2003 från dessa fem killar ifrån Norrköping.

Skivan släpps 2 september via AOR Heaven och innehåller finessrik melodisk hårdrock och AOR. Med flest fans utomlands är det hög tid att Sverige får upp ögonen för detta hårt arbetande band som med sin breda och välarrangerade hårdrock nu slår större band på fingrarna.


Rocknytt fick en pratstund med bandets alltid så trevlige gitarrist Erik Heikne som berättar om tuffare tongångar, Yngwie-fasoner och om att ge fan i vad andra tycker.

Hallå! Hur känns det med bara några dagar till släppet av er fjärde platta Ghost Play?

Det känns bättre än någonsin förut! Ghost Play är vårt klart bästa album hittills i vår karriär och som vanligt, så är det en viss anspänning som släpper när man släpper taget om ett såhär stort projekt. Det är ju några timmar av glädje, ångest, tjafs och en hel del galenskap som man lagt ned under det dryga året som albumet tagit i anspråk från start till mål.

Pressreaktionerna verkar genomgående positiva, vad är det ni lyckats extra bra med på denna platta om ni jämför med tidigare alster?

Absolut, det är positivt. Vi har tack och lov nästan alltid fått bra recensioner, ett problem för oss har varit att nå ut på hemmaplan. Vi har större delen av våra fans utanför Sverige och har lagt lite mer krut på att nå ut här hemma denna gång. Vi tog ett beslut innan vi påbörjade projektet med ”Ghost Play”, som innebar att stärka bandkänslan. Tidigare har det varit lite Yngwie-fasoner i Miss Behaviour, men denna gång tog vi in en duktig producent som inte bara hade som uppgift att spetsa till soundet, utan även att få oss att fungera bättre som enhet och det hörs i resultatet.

Melodierna känns tydligare samtidigt som arren, produktionen förbättrats och en större dos attityd har adderats, vad var målsättningen när ni började skriva detta album?

Kul att du uppfattar det så, för det var en del av målet. Vi har alla ganska breda influenser och många av oss lyssnar även på lite hårdare musik. Melodierna i fokus, är och kommer alltid att vara kärnan i vad vi gör, men man måste utmana sig själv i hur man presenterar det. Vi är ju konstnärer och det är ingen vits att måla samma tavla om och om igen. Jag fick samma fråga av en engelsk journalist nyligen, han hade sett oss live en del i England och har alltid tyckt att vi låter mer hårdrock live än på skiva. Det är nått som jag hoppas att vi ändrat lite på nu, att det löder på lite mer även på plattan.

miss behaviour ghost play

Var den nya “tuffheten” i musiken planlagt eller en naturlig utveckling?

Hårdrock är ju fortfarande lite tufft, eller hur? Det är ju lite syftet, har man inte energi och inneboende dröm om att langa upp en vägg av marshalls och blåsa öronen av folk så kan man ju lira nån annan sorts musik! Vi ville få in lite av den känslan i produktionen. Vi är ju inte Manowar och det har vi ingen ambition att bli heller, men jag tror att man ljuger om man är hårdrockare och lämnar en Manowar-konsert likgiltig om du förstår vad jag menar.

Och vad beror det på?

Många softar ju till sig med åren, för mig är det nog i viss mån snarare tvärt om. Jag började min musikaliska bana med att både lyssna och lira hårdare musik, sen upptäckte man Foreigner och då var det kört. Nu kommer det där ikapp lite, att man saknar kärnan i hårdrocken. Jag läste någon intervju med Malmsteen där han snäste av frågan om han inte skulle lugna ner sig med åren, musikaliskt alltså. Han skulle snarare spela ännu högre och ännu snabbare. Helt rätt!

Skivan har ju även ert kännetecknande sound, känns det som ni blivit bredare? och finns viljan att bli ännu bredare i framtiden?

Vi gör vår grej och vi har hållit på i tio år nu, så vi är bekväma med vårt sound och vårt sätt at skriva musik. Du kommer aldrig att få höra oss stämma ner två tonsteg till och börja ryta i verserna. Men vi älskar albumformatet och vill gärna ha en bredd i låtmaterialet. En låt som ”Friendly Fire”, men neoklassiska influenser och frygiska skalor, skiljer sig ganska markant från till exempel ”Brothers of War”, som är mer klassisk AOR. Det är så vi vill ha det, det ska vara enhetligt i sound och produktion, men det måste finnas en bredd. Dom som tycker det blir för spretigt kan lyssna på ACDC eller nått annat.

Det är AOR Heaven som återigen ger ut plattan, hur funkar det samarbetet? Har det funnits andra intressenter inför denna skiva?

Ja, så är det, men vi har samarbetat ett par år nu och lärt känna varandra. Som med alla relationer så blir banden starkare med tiden, vilket leder till att man får större friheter, prioritet och förtroende. Så det funkar bra tycker jag.

Det är generösa tolv spår på plattan, är det samtliga ni skrev till detta album? Kommer några bonusspår?

Nejdå, vi valde bort ett par låtar som var jävligt bra, men som inte passade in i helheten. Några av dem finns bara som förproduktioner eller demos, medan några finns mixade och klara. Jag kan inte gå in på några detaljer just nu.

Öppningslåten Friendly Fire är också första singeln/videon på plattan, var den solklar som öppning och singel på plattan?

Nej det var långt ifrån självklart. Jag tycker inte att det är den starkaste låten på skivan, men den presenterar albumet på ett bra sätt. Vi bjöd in en bunt journalister till en lyssningsträff i maj och när de fick säga sitt så var det andra låtar som rankades högst. Som vanligt gav vi fan i vad andra tycker och vem vet om det var rätt eller fel beslut?

För det finns flera potentiella singlar på skivan så det kan inte varit lätt?

Exakt. Det är väll i och för sig den enda fördelen med att merparten av musikkonsumenter idag streamar musik. Man kan hålla liv i ett album lite längre nu. Vi kommer säkerligen att släppa fler låtar som singlar vartefter.

Kommer mer singlar/videos att släppas?

Precis, ja det är vår förhoppning. Inget spikat ännu men det kommer, var så säker.

Ni gjorde en promotionvideo som hade stor dos humor, hur kom ni på den idén och var det en känga till kassa intervjufrågor?

Det började med att jag satt och tittade på någon EPK på tuben. Nämner inte bandnamnet. Men har man sett ett par så inser man ganska snabbt att dom är väldigt likriktade. Det är ofta ett krav från skivbolagen att göra sådana, men dom bestämmer inte på vilket sätt. Vi hade över tiotusen visningar på Facebook på någon dag, så det föll väl ut. Idén grundar sig ju i att vi känner en viss frustration över att folk inte tar sig tid att sitta ner och lyssna på musik. Nån köar nån låt på en fest, sen kommer nån annan jävel och byter och folk springer omkring med kassa telefoner och lurar och lyssnar. Det är ju inte så hårdrock ska upplevas!

Skivan låter genomarbetad och är ert mognaste verk hittills, beror det på något speciellt eller naturlig utveckling?

Tackar ödmjukast! Jag tror att det är så enkelt som att vi lirat ihop länge, känner varandra bra och vet vad vi vill. Sen ska jag ge Patrik Magnusson (producent) och Daniel Gese (tekniker, mix mm) lite cred också, för de har också bidragit till denna utveckling.

Skivan är också bättre som helhet än enstaka spår, fler nyanser som alla måste upplevas för att få helheten, vad var ambitionen med denna plattan?

Absolut. Du nämnde vår lilla reklamfilm förut, som vi gjorde för att promota ”Ghost Play”. Där menar vi att det är ett album som bäst avnjuts i sin helhet. Det är ju halvkul om man hör en grym låt på radio och springer och köper albumet, så visar det sig vara nån mer okej låt och resten fillers.

Såg er för flera år sedan som förband åt Vega på Scandic Grand Central där ni visade kompetensen som live akt även om publiken var oerhört fåtalig, kan vi få chansen att se Miss Behaviour inom kort? och var?

Kul! Det var vår gamla manager Micke (vila i frid), som styrde med det där. Konstigt ställe att lira hårdrock på, verkligen! Kanske därav den glesa publikskaran, men dom har fina rum på Grand Central! Och bra bar! Absolut, ambitionen är att spela en hel del live med ”Ghost Play”. Men vi gör hellre lite färre gig med mer kvalitet än att nöta på halvfulla barer. Premiär blir på HEAT-festival i Tyskland i november. Sedan vore det ju fantastiskt kul att lira mer i Sverige, men då måste vi lyckas övertyga festivalarrangörerna om att vi är så bra som vi säger haha!

Med tanke på er promotionvideo där viljan att prata om nya skivan är stor så känns det inte mer än rätt att lämna sista ordet till er ifall jag missat något :)?

Haha exakt, tackar för det! Kul att få prata med Rocknytt, som ju är en fanbärare inom svensk hårdrocksrapportering! Jag vill uppmana fans av melodiös hårdrock att kolla in oss på Facebook och lägga till plattan i spellistan på Spotify. Och för guds skull, säg till era polare att inte avbryta mitt i låten på nästa fest.

BESTÄLL ALBUMET PÅ GINZA:
https://www.ginza.se/search/1?s=miss+behaviour+ghost+play

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter