VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

Michael Palace: “Ingen låt är mindre värd”

[media-credit name=”Foto: Tallee Savage” align=”alignnone” width=”500″]palace band 2016 foto tallee savage[/media-credit]

Även om detta 24-åriga stjärnskott tycker att ordet talang delvis förtar det mycket hårda arbetet bakom musiken så går det inte att blunda för att han är en av de hetare och aktivare låtskrivarna just nu. Idag (26 augusti) släpper han sin första skiva på Frontiers. En skiva som tog några veckor att skriva och som tar oss på en tidsresa som låter oss njuta av en gyllene era på 2016 års vis. Så läs om den oerhört sympatiske Michael och hans eviga kärlek till musiken och hårda arbete.


 

Lite som en blixt från klar himmel dimper du ned i AORens finrum. Kan du förklara senaste tidens framsteg?

– Musik har jag hållit på med i snart 10 år. Från skrålandet i mitt gamla rum hos föräldrarna till diverse replokaler och scener i Stockholm och nu även på skiva. Jag har ett bra tag haft en idé av vilken typ av album jag skulle vilja göra men hade inte träffat de rätta personerna som kunde hjälpa förverkliga den. Trots att allt jag gjort hittills har egentligen lett upp till detta så känns det fortfarande väldigt plötsligt och oväntat även för mig. Plötsligt händer det?

Annons:

 

Du producerar och skriver musik, du är också gitarrist och sångare. Är musiken ett heltidsjobb för dig?

– Det är ett heltidsjobb och mer. Den största delen av min vakna tid lägger jag på musicerandet. Låtskriveri, musikproduktion, inspelning och sökandet efter nya utmaningar inom musiken. Det är inte min enda inkomstkälla ännu men jag jobbar riktigt hårt för att komma dit så snart som möjligt.

 

Med en ålder på 24 år kommer din första platta ut på världens ledande skivbolag inom AOR -Frontiers, Hur känns det och hur hände det?

– Jag har fortfarande ganska svårt att begripa det hela. Att spela in ett album har varit en dröm ända sen jag plockade upp min första gitarr och på bara några månader vändes allting upp och ner och plattan kommer ut om mindre än en månad. Det känns helt fantastiskt!

 

Jag kom först i kontakt med Daniel Flores genom en gemensam vän och berättade för honom att jag är jättetaggad på att börja skriva lite musik till andra artister då mitt gamla band Big Time hade precis splittrats och jag ville prova på något nytt. Han sa att Frontiers som han arbetar med behövde låtar till ett album och att jag kunde prova skriva lite till det. Det blev några stycken och de på bolaget gillade uppenbarligen mer än bara låtarna utan även mitt framförande på demosarna. Främst mitt gitarrspel då jag fick jobbet att spela gitarr med Harry Hess på senaste First Signal albumet, ett album med Göran Edman (Cry Of Dawn) och en tredje med Toby Hitchock. Strax efter fick jag ett mejl med ett bifogat skivkontrakt och resten är historia.

 

Master of The Universe heter skivan och är mestadels AOR, men även lite metal och opolerad attityd finns representerat på skivan, är du en man av många influenser?

– Det kan man lätt säga. Det finns ingen musikgenre som jag inte kan hitta något att gilla i. AOR är väl den som jag inte kan hitta nåt dåligt i, så det är högst upp på listan. Jag har som många gått igenom många olika musikfaser i min uppväxt. Dödsmetall, country, fusion, pop…Allt har följt med mig på ett eller annat sätt.

Jag försökte göra ett album som hedrar musiken från 80-talet men som fortfarande känns personlig, ungdomlig och sann mot mitt egna sound.

YouTube video

Hur gör du för att sammanfoga allt utan att skivan ska låta spretig?

– De som hör skivan kommer att märka att låtarna skiljer sig ifrån varandra rätt mycket men ändå hör ihop. Det som sammanfogar de är bl.a arbetet bakom de. Ingen låt har betraktats som mindre värdig eller som en ”filler”. Skivan är en personlig hyllning till 80-talets alla fina nyanser, och det finns en låt som täcker varje år i enligt mig det ett fantastiskt decennium i musikhistorien.

 

Om jag förstått rätt skrev du låtarna till plattan under några veckor, hann du reflektera över låtarna? och var kommer skaparglädjen från? Andra band skulle kunna ta år på sig för att nå samma resultat och jag är säker på att ordet talang inte är nytt för dig?

– I tio år har jag önskat mig varenda dag att få spela in ett album, och när möjligheten äntligen kom var jag så överfylld av förväntan och ideér att låtarna bara kom ur mig som om det inte fanns någon annanstans för de att ta vägen. Jag hade så mycket att säga att texterna var mer som en bekännelse än något annat. Någonting som också hjälpte var att jag hade en väldigt tydlig vision av vad jag ville göra och visste exakt när jag väl hade nåt det. Annars kan det vara att jag sitter med en låt i flera månader utan att komma nånstans bara för att jag inte vet vart jag ska. Det är säkert det som ofta sätter käpp i hjulen för många andra också. Speciellt om man är ett helt band som kanske stundvis till och med drar åt olika håll.

 

Talang brukar vissa säga men jag tycker att det tar ifrån det hårda arbetet som egentligen ligger bakom allt. Jag är helt säker på att vem som helst kan göra detta om man är beredd att lägga in timmarna som krävs.

 

Du har hjälp av producenten Daniel Flores på plattan som du har varit involverad med i flera olika plattor, hur kommer det sig?

– Daniel är den som först introducerade mig till Frontiers och utan honom hade jag trampat på samma plats ett tag till. Innan vi började arbeta ihop fick jag hänga i hans studio och se på när han jobbar, och fick lära mig en hel del om hur saker och ting går till i en studio. Han är en enormt duktig musiker och producent och när vi snackade om musik märkte vi att vi gillar samma band och har samma tänk om hur saker och ting ska låta. Jag hade jättekul när jag spelade in gitarr till skivorna han producerade och jag kunde inte tänka mig jobba med någon annan än honom på min egna. Det var väldigt avslappnat och jag tror att det bidrog enormt mycket till hur plattan låter.

YouTube video

Ibland lirar du bas, gitarr och nu sång. Även som producent men vad är roligast? och varför?

– Jag tycker att allt är lika kul men musikproduktion är det jag är mest inne på just nu. Nästa dröm på listan är nog att producera ett album åt någon annan, men jag har en del kvar att lära mig innan jag vågar ta mig an den utmaningen.

 

Det som drar mig till musik är magin bakom den. Alla människor dör men musiken lever för evigt och en inspelningen har potential att säga allt om en person exakt i den stunden.

 

Är Palace ett band som kommer bestå eller mer ett projekt? Vad är närmaste planerna? Spela live?

– Palace kommer att dyka upp på en och annan scen i samband med skivsläppet och vi ska försöka få lira på lite större festivaler såsom Sweden Rock Festival och Frontiers Festival.

Jag besitter redan nu ett gäng låtar som jag lagt undan till en eventuell andra platta, men det är ”Master Of The Universe” som gäller nu så vi får ta ett steg i taget.

 

Vad är du mest nöjd med när det gäller skivan?

– Jag är väldigt nöjd med hela skivan, och släppdatumet kunde inte blivit bättre men låtmaterialet är det jag är mest nöjd med. Alla låtar som är med är de som var tänkta till skivan, och jag skulle inte vilja ta bort nån av de.

 

Skivan är väldigt 80 och 90-tals autentisk, fräsch men ändå nostalgisk. Hur var tanken när skivan skrevs och spelades in?

– Jag blir glad att du tycker det! Det var exakt det som var målet med produktionen och låtarna. Min tanke var att försöka få med så många av mina influenser som möjligt och göra en egen tolkning av det som jag tycker gör de unika. Men huvudtanken var att göra en 80-tals platta som de faktiskt ”inte gör längre”. Det är väldigt mycket som kommer ut idag, speciellt på Frontiers som är 80-tals inspirerat men inte så mycket mer än det. Jag ville gå all in och använde väldigt mycket tidsenlig utrustning och teknik under inspelningen för att få det autentiska soundet samtidigt som vi höll det 2016 på HiFi fronten.

YouTube video

Gissar att du redan håller på med nya kommande projekt, något du kan dela med dig av?

– Jag blev precis klar med gitarrerna till en skiva med ett nytt projekt som heter Kryptonite. Ett nästan helt svenskt gäng bestående av Jakob Samuel, Pontus Egberg, Robban Bäck och Alessandro Del Vecchio. Detta ska också släppas på Frontiers, så det är bara att hålla utkik efter uppdateringar inom en snar framtid.

 

Tack för att man får återse en gyllene era inom musiken och stort lycka till framöver.

– Tack så mycket! Jag är jätteglad att våran visionen mottas rätt och att vi får glädjas tillsammans åt kärleken till som du säger: den gyllne eran!

 

SKIVAN FINNS ATT KÖPA PÅ GINZA. BESTÄLL HÄR:
https://www.ginza.se/search/1?s=palace+masters+of+the+universe

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT