VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
denniss

Intervju med Dennis Stratton

0 Shares

 

denniss

Rocknytts Fredrik Ek Sotka har pratat med Dennis Stratton, gitarrist i Iron Maiden 1980. 

Hur gick det till när du blev medlem i Iron Maiden?


Jag spelade i ett band som hette Remus Down Boulevard på ett ställe som hette The Bridge House i östra London. Steve och Dave brukade komma och kolla in bandet, så de kände till oss. När Maiden precis fått sitt skivkontrakt hos EMI letade de efter en gitarrist och en trummis, de kände till mig och min gitarrstil väl, jag fick provspela. Efter ett par veckor blev jag kallad till ett möte med Rod Smallwood och de sa till mig att de ville ha mig i bandet. De frågade om jag kände till en trummis och jag rekommenderade Clive. Vi fick lyssna på demos av låtar som skulle vara med på det första albumet och även låtar som Wratchchild som hamnade på Killers. 

 

Du var med under Iron Maidens första världsturné tillsammans med Kiss. 

Det var speciellt, från att inte ha spelat utanför Storbritannien till att spela över hela Europa tillsammans med ett band som Kiss. Jag kom bra överens med Gene Simmons och Paul Stanley, vi gick till puben på min födelsedag!

 

Du gick med i bandet strax innan debutalbumet skulle släppas. Inga av de låtar som finns på albumet är skrivna av dig.

Alla låtar var färdigskrivna. Bandet hade ju funnits i 5 år innan ett album släpptes. Men när jag gick med i bandet var låtarna fortfarande tidiga demos. Jag arbetade mycket med arrangemanget, med bakgrundssången och gitarrharmonierna. Vi lyfte upp låtarna en nivå innan vi spelade in dem.

 

Varför lämnade du bandet?

Det började när Rod Smallwood frågade ut mig om mitt engagemang i bandet. Han tyckte att mina musikaliska influenser var för annorlunda från resten av bandets. Dessutom var jag ett par år äldre och umgicks ofta med andra band på turné. Vi var nog lite för olika. 

 

Sedan 1980 har Adrian Smith och Janick Gers tolkat dina partier i låtarna från debutalbumet. Känner du att låtarna har förändrats mycket sedan du spelade in dem?

När en gitarrist kommer in i ett band och spelar gammalt material förändras det. Man spelar inte ett solo not för not. De har satt sina egna personliga präglar på låtarna! Det är rätt häftigt när jag går på Iron Maiden-spelningar nuförtiden. Jag kan stå i publiken och tänka att jag en gång var med i studion!

 

Under 1990-talet släpptes flera album under ditt och Paul Di’Annos namn. Kan du berätta lite om dessa album?

Dessa är inspelningar som använts på album utan min vetskap. Jag hade ingen aning att dessa album säpptes. Di’Annos röst och min gitarr spelades in separat. Jag och Di’Anno kommer inte överens så bra. 

 

1984 släppte du albumet Hot Tonight med Lionheart som frontades av Jess Cox, mest känd som påtänkt sångare till Metallica. Kan du berätta lite om detta projekt?

Vi var ett väldigt amerikanskt band. Vårt sound var väldigt amerikanskt. Vi jobbade hårt med att skriva låtar 1980-1984, vi hade minst 50 olika låtar. Jess Cox var inte en tekniskt bra sångare. Vi bytte vokalist flera gånger innan vi la ner bandet 1986, det lyfte inte.

 

1990 turnérade du i Japan tillsammans med Praying Mantis och Paul Di’Anno. Du stannade i bandet 16 år och släppte 8 album. 

Vi åkte ner dit och spelade in ett livealbum. Vi ville spela in vårt gemensamma material, därför blev det häften Iron Maiden, hälften Praying Mantis. Efter det Japanska besöktet fick vi ett skivkontrakt och började spela in ett album. Di’Anno lämnade bandet men vi fortsatte. 1995 var Clive Burr med ett tag. 2006 började bandet falla isär. 2008 började de igen, med nya medlemmar. Deras senaste album är riktigt bra!

 

2008 turnerade du solo i Italien. The Clairvoyants var ditt band under gigen. Kommer du fortsätta som soloartist?

2008 höll The Clairvoyants på att spela in sitt debutalbum. Det var otroligt att de tog sig tid att spela med mig. Först spelade de eget material, sen gick jag upp och vi körde en timme. Allt från första Maidenalbumet. Jag hoppas det blir mer spelningar i framtiden, jag har hört att Iron Maiden är riktigt stort i Sverige!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter