VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

Inför Sabaton Open Air: intervju med Thobbe och Chris (Sabaton)

101 Shares

[media-credit name=”Foto: Annicka Nilsson” align=”aligncenter” width=”500″]sabaton 01 foto annicka nilsson[/media-credit]

Mitt namn är Johan Hagberg och jag är en man på 45 år med rötterna i Dalarna. Jag är skribent på Rocknytt men jag är också artisttransportör på Sabaton Open Air sedan några år tillbaka.


I år 2016 så är tanken att jag ska intervjua några av banden som spelar på Sabaton Open Air. Turen är denna gång kommen till Thobbe Englund och Chris Rörland (gitarrister) i Sabaton och deras tankar inför Sabaton Open Air samt deras kommande platta.

Den 21 maj hade jag den stora äran att vara inbjuden av Nuclear Blast samt Sabaton till en lyssningssession av kommande plattan ”The Last Stand”. Dessutom så fick jag följa med bandet från Falun i deras turnébuss som natten till den 21 maj startade i Falun för att ankomma till Stockholm tidigt, tidigt, tidigt på morgonen. Jag vill passa på att tacka bandet i allmänhet och Krister Lindholm i synnerhet för att jag fick ta del av denna upplevelse. Platsen där en del av Europas hårdrockspress samlades var Spotifys huvudkontor och i ett litet rum där fick jag prata en vi stund med bandets gitarrister Thobbe Englund och Chris Rörland.

Er nya platta handlar hör och häpna om krig och jag funderar lite hur ert intresse för krigshistoria var innan ni började i Sabaton?

-Jag var redan intresserad av krig och historia säger Thobbe. Jag hade tidigare varit med i Raubtier där vi också skrev om krig. Jag har sett mycket dokumentärer om krig och det finns krig och slag som man aldrig hört talas om. Här flikar Chris in och säger att han inte var intresserad alls innan han blev medlem i Sabaton. Men det är mer nu naturligtvis och jag läser på för att lära mig mer säger Chris. Vidare säger Chris att vi träffar massor med människor när vi är ute på turné och vi fick träffa en kille i Brasilien som hade varit med i Smoking Snakes som var en brasiliansk expeditionsstyrka som verkade i Italien under andra världskriget. Det gör att man blir väldigt ödmjuk inför de människor man träffar.

Som gitarrister är ni väldigt annorlunda där jag uppfattar Chris som den mer tekniska av er två. Tycker ni att det stämmer?

-Ja det är en väldig skillnad på oss tekniskt säger Thobbe och Chris nickar instämmande. Man kan säga att jag ska börja trean och Chris har gått ur högstadiet. Vi är väldigt olika men vi kompletterar varandra bra också. Vi har olika idoler. Jag är väldigt förtjust i Yngwie Malmsteen och Chris gillar Adrian Smith i Iron Maiden.

Peter Tägtgren har producerat nya plattan ”The Last Stand”. Vad betyder han för Sabaton?

-Han betyder satans mycket och han lyfter verkligen hela bandet. När vi tycker att vi gjort någonting bra så pushar han på och får oss att göra det tiotusen gånger bättre. Han nöjer sig inte förrän allt är helt perfekt och när klockan börjar ticka mot deadline så går han upp i varv ett steg till. Han har fått samtliga i bandet att prestera det bästa vi någonsin kan och Hannes fick fria tyglar att spela baktakt så det blev några Peter Criss-grejer med också. Har man som vi en bra kille som rattar så ska vi använda honom på det bästa sätt som går säger de båda gitarristerna.

Plattan har fått namnet ”The Last Stand” och då undrar jag naturligtvis om ni ska sluta skriva om krig?

-Plattans namn är en benämning för de sista slagen men vi förstår att det leder till en del frågor säger Chris samtidigt som Thobbe tar till orda och förklarar att det här blir sista plattan med texter kring krig och slag för nu ska det skrivas om brudar och motorcyklar i fortsättningen där 80-talssoundet kommer tillbaka också. Här börjar den blonde strängbändaren gapskratta och det som kunde bli ett jättescoop för Rocknytt blir i stället en rolig grej där vi skrattar gott alla tre.

Musikbranschen har förändrats och är i ständig förändring. Hur ser ni på fenomenet Spotify eftersom vi nu ändå sitter i deras lokaler?

-Jag ser det som en kanal till PR säger Thobbe som nu slutat skratta. Branschen ser ut som den gör nu och folk köper inte musik i samma utsträckning längre. Därför måste vi finnas på tex Spotify så att folk får höra vår musik. Detta gör att de kommer på våra spelningar och på det viset bygger vi upp ett varumärke som gör att vi får fans. Samtidigt är det trist för det sätter käppar i hjulet för band som inte är etablerade. Vi hade lättare att parera när Spotify slog igenom för Sabaton hade gjort sig ett namn innan. Sen har vi den fördelen också att vi har två oerhört drivande personer i vår direkta omgivning. Det är Jocke som är ansiktet utåt och Pär som är räknemaskinen.

Vad har ni för förväntningar på plattan?

-Oj vi vet inte svarar de båda. Det är jävligt svårt att veta men samtidigt väldigt spännande. Vi är oerhört nöjda naturligtvis men det finns alltid en viss nervositet med när vi släpper en ny platta. Som alla band säger så är alltid det nya släppet det bästa och så är det för man är alltid så nöjd med den nya produkten man gjort. Fråga oss igen om nio månader vad vi tycker för då har vi fått distans till denna platta också.

Sabaton är kända som ett oerhört hårt turnerande band och jag antar att det blir turné med denna platta också?

-Det blir ingen turné denna gång säger Thobbe och gapskrattar. När det lugnat ner sig så fortsätter Chris med att säga att turnén startar den 27 maj och sen kommer den att pågå fram till 2018/19 (här blir det skrattsalvor återigen). Men för att vara lite allvarliga säger de båda så blir det en omfattande världsturné där vi ska agera headline på Sweden Rock Festival samt att vi ska vara förband på några av Iron Maidens spelningar i Europa. Egentligen är det helt sjukt att ligga ute på turné så länge som vi gör men det är skitkul också verkligen. Thobbe avslutar med att säga att det sämsta är att sambon ser så gammal ut när man kommer hem.

Efter det att denna pratstund hölls så har det hänt en del i Sabatonlägret. Thobbe har inte bara gift sig med sin Marie utan han har också aviserat att han hoppar av bandet efter deras spelning på Sabaton Open Air. Personligen så tycker jag detta är hur trist som helst eftersom bandet förlorar en stor personlighet. Jag passar på att önska Thobbe lycka till i framtiden och jag tackar även de båda gitarristerna för denna pratstund.

Sabaton spelar på Main Stage lördagen den 20 augusti klockan 22:45.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter