VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
billiondollarbabies01video484

Inför Sabaton Open Air: Intervju med Max Lander (Billion Dollar Babies)

141 Shares

billion dollar babies 01video484Mitt namn är Johan Hagberg och jag är en man på 45 år med rötterna i Dalarna. Jag är skribent på Rocknytt men jag är också artisttransportör på Sabaton Open Air sedan några år tillbaka.

I år 2016 så är tanken att jag ska intervjua några av banden som spelar på Sabaton Open Air. Turen är denna gång kommen till Max Lander (gitarrist) i Billion Dollar Babies och hans tankar inför festivalen.


Hej Max. Jag tänkte börja med att fråga om lite historik kring bandet Billion Dollar Babies?

-Bandet Billion Dollar Babies har spelat i tio år och jag kom med för två år sedan. Därför kan jag inte bidra med så mycket kring bandets historik men Jag kan berätta lite kring min ankomst till bandet. Det var så att bandets sångare Frankie Rich ringde upp och frågade om jag ville hoppa in på lite gig. Jag gjorde gigen och vi började skriva musik tillsammans och vi märkte tidigt att det klickade på alla plan.

”Chemical God” som släpptes tidigare i år är första plattan och vi jagade bolag och fick napp i Tyskland och bolaget Metalville. Vi la ner mycket tid för att få låtarna att sitta så det blev mer eller mindre en låtskrivarstuga där vi skrev låtarna som har en röd tråd samt ett brett budskap. Producent är Richard Lövgren (som producerat band som Mustasch och Sparzanza) och han förstår oss verkligen så vi känner att vi gärna vill fortsätta jobba med honom.

Ni kommer från Falun så jag tänkte hoppa över frågan om er relation till staden Falun. Däremot så är jag nyfiken på er relation till Sabaton och festivalen Sabaton Open Air?

-Personligen tycker jag det är grymt att det händer saker i stan. Festivalen har i år mycket tunga band och det som sticker ut i år rent genremässigt är väl egentligen bara D-A-D och Treat. Vi känner Sabaton och det är grymma killar även om deras musik inte faller mig i smaken. Jag lyssnar inte på Sabaton och jag inspireras inte av dom men hela grejen med Sabaton är skithäftig. De gör saker rätt hela tiden och det är oerhört imponerande.

Vad inspireras du av?

-Jag har inget favoritband utan det går i perioder det där med musik. Jag är dock mycket för den så kallade gamla skolan där Kiss funkar i vissa perioder och AC/DC är ett fantastiskt band. ”Appetite For Destruction” med Guns N’ Roses är en fantastisk platta osv osv osv. Musik är fantastiskt och viss musik funkar under alla sinnesstämningar.

Ni ska spela in en DVD på årets Sabaton Open Air. Berätta lite mer om det?

-Vi har hittat en snubbe vid namn Simon Hjortek som gör bra videos. Han förstår vad vi menar med det konstnärliga och han filmade två klubbgig i våras. Vi kommer att bränna på lite extra på Sabaton Open Air och då passar vi på att filma. Det blir dessutom en cool grej att marknadsföra bandet med i framtiden. Jag älskar festivaler och solen men en spelning i mörker slår allt. Vi kommer att bjuda på en riktig show som tar sin början efter att Saxon spelat klart på torsdagen.

Vad gör Billion Dollar Babies om tio år?

-Vi hoppas och tror att vi är ett flitigt turnerande band som släpper plattor kontinuerligt. Målet är att kunna leva på musiken och dit kommer vi genom hårt arbete. Det är farligt att bli bekväm i den här branschen så vi kommer att höja ribban hela tiden och flytta fram målen efterhand. Och det är där ribban sätts som vi ska hamna hela tiden.

Ni ska ut på en relativt stor turné i Europa tillsammans med Pain i höst och jag antar att det ska bli spännande. Nu händer det dock en massa skit runt om i världen där Europa inte är skonade från terrorism och våld. Hur funderar ni kring det som händer i Europa nu?

-Det händer jävligt mycket just nu och även om terrordåd funnits länge så blir det mer påtagligt när det börjar hända på ställen man har en relation till. Oron finns och vi pratar om det och tanken ska finnas med. Man får inte glömma bort men samtidigt så kan man inte gå och vara nojig hela tiden heller. Det är viktiga och stora grejer detta och eftersom det kommer närmare så biter det också hårdare. Om det händer i länder långt bort så slår man undan det hela men samtidigt så är terrordåd lika värdelöst var det än händer.

Om vi ska prata lite om turnén med Pain så ringde jag upp Peter Tägtgren och han bad oss kontakta bokningsbolaget. Vi fick in en fot och möjlighet att följa med på turnén. Det kommer att vara fullt fokus på att som en ångvält knäcka de 27 gig på 30 dagar som det handlar om. Vi ska se till att göra ett så bra jobb som möjligt varje kväll på scenen och vi ska se till att sköta resten snyggt också. Det blir intensiva dagar med mycket resande och jag hoppas och tror på en kul period. Pain är bra för oss genremässigt och vi har en bra feeling inför turnén som även innefattar två spelningar i Sverige (11/11 Göteborg och 12/11 Stockholm).

Okej Max då vill jag att du avslutningsvis talar om för mig vilken som är tidernas bästa låt?

-Åh herrejävlar. Det där är verkligen skitsvårt och skulle du fråga mig nästa vecka så kommer svaret att bli ett helt annat garanterat. Men just idag väljer jag en låt med ett av de bästa riff som gjorts, nämligen ”Ain’t Talkin’ Bout Love” med Van Halen.

Då tackar jag dig Max för denna pratstund och lycka till på festivalen.

-Tack själv och jag hoppas vi kan ses en sväng efter vår spelning.

Billion Dollar Babies spelar på Bandit Stage torsdagen den 18/8 klockan 00:45

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter