VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

Inför Sabaton Open Air: Intervju med Christofer Johnsson (Therion)

[media-credit name=”Foto: therion.se” align=”aligncenter” width=”500″]therion-2016-500[/media-credit]

Mitt namn är Johan Hagberg och jag är en man på 45 år med rötterna i Dalarna. Jag är skribent på Rocknytt men jag är också artisttransportör på Sabaton Open Air sedan några år tillbaka.


I år 2016 så är tanken att jag ska intervjua några av banden som spelar på Sabaton Open Air. Turen är denna gång kommen till Christofer Johnsson (gitarrist) i Therion och hans tankar inför festivalen.

Annons:

Therion bildades redan 1987. Vilken period i er karriär har varit den bästa?

-På det personliga planet har det aldrig känts bättre än nu när det gäller bandet. Rent karriärmässigt hade vi vår topp försäljningsmässigt i slutet av 90-talet och som liveband 2004-2005 då vi gjorde inte mindre än 106 spelningar världen över.

Ni spelar på Sabaton Open Air i augusti och jag undrar hur er relation är till bandet Sabaton samt om du har några minnen från Falun?

-De var förband 2007 och då delade vi buss. Det betydde att vi lärde känna varandra en del. Efter det så har det varit sparsamt med kontakt men man har ändå haft en del koll på vad de sysslat med genom musikmedia samt Snowy som turnerade en del med dem. Det är jättekul att det gått så bra för Sabaton och ännu roligare att ett band som slitit hårt får framgångar istället för några fjuniga nykomlingar som glider in på en räkmacka. Att de anordnar en egen festival säger väl allt om hur jäkla driftiga de är och vi ser verkligen fram emot att spela där.

Jag tror inte jag varit i Falun tidigare faktiskt.

Finns det planer på ny platta med Therion?

-Jag har nyligen skrivit färdigt material till en rockopera. Omfattningen motsvarar fyra skivor, men vi kommer att pressa in det på tre diskar på studioversionen. Inspelningarna startar i september.

Det har hänt en del i musikbranschen på de snart 30 år ni funnits som band. På gott och ont antar jag. Om vi ser till de streamingtjänster som finns idag så undrar jag vad du tycker om det fenomenet?

-På det personliga planet känns det inte kul att sälja strömmad musik som sedan förmodligen lyssnas på genom kassa datorhögtalare eller hörlurarna folk fått med sin halvbilliga Androidtelefon. Jag vill hellre paketera min musik på ett stilfullt sätt i fysisk form och vill att folk ska lyssna i en ordentlig stereo som gör musiken rättvisa.

Men som professionell musiker blir man tvungen att anpassa sig efter tidens vindar. Vill folk hellre streama musik än att äga skivor så blir det ju så i slutändan vad man än tycker om saken. Affärsmodellen är dock inte hållbar så länge de flesta föredrar den reklamfinansierade gratistjänsten. Begränsar man det till enbart betalalternativet i rika länder och höjer avgiften till 200 kronor i månaden och behåller gratisalternativet enbart i tredje världen så skulle det bli finansiellt hållbart för bolag och artister. Då skulle det generera liknande pengar som en CD om en platta streamas 100 gånger, vilket skulle möjliggöra produktionskostnader för inspelning på liknande nivå som tidigare.

I dagsläget är det nästan inga inga band eller bolag som vill satsa större summor på inspelningar. Det resulterar i väldigt fantasilösa produktioner där alla använder samma trumsamplingar och gitarremulatorer vid inspelningarna (som görs i replokalen) och sedan samma plugins när någon snubbe mixar de billigt i datorn. Finns det inga pengar i branschen så blir kvaliteten lidande på ett eller annat sätt och det första som får stryka på foten är det individuella soundet och karaktären.

Vad gör Therion om 10 år?

-Samma som tidigare antar jag. Skivsläpp (eller enbart stream-släpp om 10 år kanske) och turnéer. Möjligen kan eventuella framgångar med rockoperan förändra lite hur vi kommer att jobba framöver. En 25 år till ska vi väl i alla fall orka med hoppas jag. Jag bildade bandet när jag var 15 så det har präglat hela mitt vuxna liv. Svårt att föreställa mig vad jag skulle syssla med annars.

Till sist vill jag att du nämner den bästa livespelning du sett?

-Jag måste dela upp mina konsertupplevelser mellan två perioder. Min uppväxtperiod och perioden som vuxen och själv musicerande. När jag växte upp var det nästan en religiös upplevelse att få gå och se några av sina hjältar uppträda på någon stor arena och man lyssnade nästan bara med hjärtat. Från den perioden är det nog Iron Maiden på Hovet 1986 som gjort störst intryck. Det kändes nästan overkligt bra.

Efter att man själv etablerat sig som musiker så börjar man se och höra annorlunda på konserter. Man vet hur saker fungerar tekniskt, hör saker annorlunda musikaliskt och vet själv hur det känns att stå på scen inför en massa människor. Det är tråkigt, men det är svårt att känna samma entusiasm längre. Det är en slags arbetsskada. Jag kan fortfarande uppskatta en konsert enormt, men en stor del av det blir alltid ett musikaliskt intellektualiserande av upplevelsen. Och eftersom jag sällan känner mig överrumplad av ett band på scen numera så var det riktigt roligt när tjejen släpade iväg mig på Behemoth på Tyrol i Stockholm 2014. Jag hade hört några låtar på stereon hemma och visst tyckte jag det lät OK, men inget jag blev lyrisk av. Sedan gick polackerna upp på scenen med perfekt ljud, spelade perfekt och fick till en sådan atmosfär med sin scenshow och starka låtar att det blev helt obegripligt bra. Det var fan på tiden att något band äntligen gick upp på scen och blåste skallen av en på det sättet. Det känns så tråkigt att vara medelålders gubbe och bara sitta och prata om hur bra allt var förr och hur tråkiga alla är numera, ha ha ha…..

Med detta så tackar jag Christofer för mycket bra svar i vår mailkonversation.

Therion spelar på Bandit Stage fredagen den 19 augusti klockan 21:15.

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT