VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

Intervju – SIR REG – om nya plattan, The Misfits och toaletter som går i baklås

[media-credit name=”Foto: Reuter Music, www.sirreg.se” align=”alignnone” width=”500″]sir reg Press2016_0[/media-credit]

SIR REG (uttalas Sir Redge) är baserade i Köping, och lirar keltisk punkrock i samma anda som Dropkick Murphys och Flogging Molly.


Bandet bildades av irländaren Brendan Sheehy (sång och akustisk gitarr) som hamnade i Sverige för ett femtontal år sedan. Tillsammans med Karin Ullvin (violin) spelade de i coverbandet The Barcrawlers, men beslöt sig 2009 för att enbart spela eget material. Övriga medlemmar är Chris Inoue (elgitarr), Filip Burgman (mandolin) och Tommie Fagerberg (trummor).

Efter ett idogt arbete har bandet nått en hel del framgångar. I diverse tidskrifter och radioprogram som bevakar genren har deras album fått lysande kritik, de har turnerat med The Misfits, och låten Emigrate lär ni inte ha missat om ni lyssnat på Bandit Rock de senaste åren.

Rocknytts Niklas Webjörn har fått en intervju med Karin Ullvin (och Brendan Sheeny på frågan till honom).

SIR REG har hållit på som band sedan 2009, och har hunnit med att släppa fyra fullängdare. Nu släpps er nya platta Modern Day Disgrace. Har arbetet med denna platta på något sätt varit annorlunda mot hur ni spelat in era tidigare plattor?

I stort sett har vi jobbat på samma sätt som tidigare, men vi har frammanat ett något skräpigare ljud, en aning opolerat sådär. Vad gäller texter så har vi förflyttat oss från Irland till världen. Plattan har spelats in på ett antal olika ställen, från vår replokal till hotellrum och andra ställen man kan sova på.

Har det varit en hård kamp sedan ni bestämde er för att köra egna låtar? Hur intensivt har arbetsschemat varit?

Ja, det gäller att jobba på om man ska få ut sin egen musik och jag tycker vi gör det bra i vårt band trots att vi har ett, som jag kallar det, gruppdistansförhållande. Vi kör intensivt i perioder.

Jag kan tänka mig att er musik tilltalar en bred publik, samtidigt som den även tilltalar folkmusik- och punk-konnässörer? Vilken typ av publik kommer på era spelningar? Punkare? Svennar? Hårdrockare?

Det stämmer bra. Punkare, svennar, hårdrockare. Ganska mycket punkare. Vår musik verkar också tilltala personer i ett stort åldersspann.

Om ni får välja en enda låt ur er egen katalog som man bara måste höra, vilken är det, och varför?

Jadu… jag slår ett slag för Fake Hero, från den senaste skivan Modern Day Disgrace, med sin blandning av hög energi, högt tempo, missnöje och dansvänlighet, men glöm inte våra lugna låtar, som t ex Dublin City och Far Away!

Brendan, hur kom det sig att du hamnade i Köping av alla ställen på jorden för att bilda ett keltiskt punkband?

Brendan: Jag träffade en svensk tjej i Dublin och vi flyttade till Sverige ett par månader senare. Efter ett tag längtade jag efter Irland och började lyssna på och spela irländsk musik. Så gick det till.

Irländsk folkpunk brukar förknippas med ett minst sagt ymningt intagande av rusdrycker. Har ni varit med om något extra bisarrt under turneerna?

Hur ”fylligt” det var vet jag inte, men en fin episod var då Filip inte tog sig ut från toaletten efter att han gjort sitt, PRECIS innan giget skulle börja, och två stora starka fransoser fick komma till undsättning. På samma tema har vi då Chris, som blev inlåst på puben efter en spelning.

Hur var det att turnera med Misfits?

Misfitsturnén var fantastiskt kul. Allt som allt var vi 22 personer som samsades i en nightliner under tre veckor. Vi var ett kul gäng. Det var Misfits, SIR REG, samt det japanska bandet Hat Trickers, med vilka vi kommunicerade genom gester och miner. Vi fick se många nya platser och lära oss en del om livet av kloka Misfits. Vilka spelningar! Vilket drag!

När ni spelade i coverband spelade ni låtar av både folkmusikakter som The Dubliners och The Pogues, men även 90-talsindie som Oasis och Blur. Har ni fortfarande samma influenser idag? Eller finns det nyare band/artister som ni låter er inspireras av?

Vi inspireras av en rad olika artister. Förutom de du ovan nämnt kan jag lägga till exempelvis David Bowie och NOFX.

Jag måste fråga er något om texterna. Vilken vikt lägger ni vid texterna? Vilka ämnen är viktigast för er att nå ut med?

Texterna är minst lika viktiga som musiken. Notera att det i vår musik, som så ofta i traditionell irländsk musik, finns allvarliga eller arga texter som kombineras med glad musik som manar till dans och partaj.

Man kan se det som ett sätt att bearbeta saker som händer i världen idag. En maning till eftertanke och engagemang, samtidigt som man måste få ha kul.

Vad kan vi förvänta oss från SIR REG härnäst?

Just nu promotar vi vår nya skiva, samt filar på en musikvideo, sedan följer några spelningar i Sverige. Till hösten blir det fler gig, i Europa.

Lycka till med allt – och tack för intervjun!

Tack själv!

Diskografi:
2010 – SIR REG
2011 – A Sign Of The Times
2013 – 21st Century Loser
2016 – Modern Day Disgrace

Hemsida:
http://www.sirreg.se/

Facebook:
https://www.facebook.com/sirregband/?fref=ts

YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=t6ZxFRHujxI

https://www.youtube.com/watch?v=3w3vemUlVwI

https://www.youtube.com/watch?v=w5RVnMqWFnA

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter