VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

Intervju – Beyond All Recognition – Sveriges hårdaste dubcoreband

23 Shares

beyond all recognition 2016

Beyond All Recognition är ett gäng Västeråsare som spelar en form av metalcore och dubstep som de själva benämner “dubcore”. Responsen utomlands har varit mycket god, men ännu tycks inte Sverige ha fattat grejen.

Bandet har funnits sedan 2011, och har sedan dess hunnit med två fullängdare och en mängd EP’s och singlar. Inom kort kommer de att öppna för inga mindre än Megadeth i Bulgarien.


Rocknytts Niklas Webjörn har fått en intervju med sångaren David Söhr och trummisen Sebastian Maxe.

 

Hej, och tack för att ni ställer upp på intervju för Rocknytt.

Tack själva för att vi får vara med i Rocknytt!

Ni har redan hunnit med att släppa ett antal plattor. Kan ni berätta lite om hur utvecklingskurvan sett ut från 2011 fram till nu?

David: Två fullängdare har det blivit. 2012 kom Drop = Dead och nu har vi släppt vårt självbetitlade album. I början och där emellan har det blivit lite singlar och EP’s. Det började med Now Or Never 2011, som var startskottet för just genren “dubcore”. Därefter rullade saker och ting på och samma år släpptes EP’n ”This Is Dubcore”.

Utvecklingskurvan därifrån till nu är utan tvekan betydande. Vi har mixat och trixat mellan elektroniskt, rensång, endast vrål, svintungt, svängigt och hårt. Vi är definitivt riktigt nöjda med denna platta, då den har det mesta av det jag just nämnde. Musiken kommer dock alltid att utvecklas, likaså vi som musiker och personer. Det ska bli spännande att höra hur nästa platta kommer låta!

Er senaste platta har gruppens namn som titel. Varför?

Sebastian: Jag tror att det blev ett naturligt val då vi kände att det här albumet var som en “nystart”. Vi kände att musiken vi skrev till den här plattan var mer “oss” Och man får inte glömma att alla core-medlemmar återigen var samlade vilket bidrog till en ännu större känsla av “nystart”.

Om jag inte är felunderrättad är alla i bandet födda 1992? Betyder det att ni har ett förflutet som klasskompisar eller åtminståne skolkamrater?

Sebastian: Alla i bandet är födda år 1992 förutom jag, som är född 1994. Fyra av oss gick grundskola tillsammans i en liten förort utanför Västerås.Sedan när de äldre pojkarna började gymnasiet så träffade de på David Söhr, som nu skriker och sjunger. Så ja, Vi har alla ett förflutet som både skolkamrater och klasskompisar.

Är ni alla från Västerås?

Yes det är vi!

Hur var det att växa upp i Västerås? Finns där någon bra musikscen för er typ av musik?

Sebastian: Västerås har alltid haft ett bra kulturliv och en bra musikscen. Tyvärr så börjar den scenen dö ut lite nu. När vi växte upp så var det spelningar varje helg, och det var nästan alltid stor publik, på även de minsta banden. Eftersom staden är så pass “lill-stor”, så känner alla musiker varandra. Det var aldrig några tävlingar om vem som var bäst utan det var bara vänskap och musik.

Har ni spelat i andra band än Beyond All Recognition?

Sebastian: Paul och David Söhr har spelat i ett annat band vid namn “Affecti Veternus”. Det var väldigt många år sedan nu men de hann med att göra många fina spelningar, på t.ex. Sweden Rock som yngsta bandet någonsin (16 år vid det laget).

Jag själv har spelat i många olika band i många olika genres. Jag hade ju några år ifrån det här bandet och passade då även på att vidga mina vyer. Jag spelade med en pop-rock grupp vid namn “Polar Bear & King” t.ex.

Ni kallar er själva för ett dubcore-band. På EP:n This Is Dubcore är det väl rentav ett statement i själva albumtiteln? För den som är oinsatt, kan ni förklara närmare vad genrebeteckningen dubcore inrymmer?

David: Dubcore kom sig bara naturligt, eftersom vi blandade in elektroniska element av dubstep i genren metalcore. Det är kul att uttrycket har spridits och blivit lite av ett allmänt tal när det kommer till genrer. Vi var det första bandet som namngav genren. Vissa vill gärna säga att Korn var först ute med att blanda dubstep och metal, men det säger sig självt att de fick äran, när de är ett etablerat band och vi var nykomplingar. Vi släppte dock Now Or Never ett halvår innan de släppte sitt The Path Of Totality album. Fun fact, haha!

Jag skulle dock vilja säga att vi grenar längre och längre ifrån dubcoren. Vi ser oss inte längre som ett metalcore-band alls. Vi gör vår grej och det elektroniska kommer nog alltid spela en stor roll, men om det låter just dubstep om några år vet vi inte riktigt. Vi strävar numera efter soundet ”Beyond All Recognition”.

Vad har ni för musikaliska influenser? Finns det någon möjlighet att jag kan få er att ge Rocknytts läsare en tio i topp-lista över de artister (eller album) som influerat er mest?

Sebastian: Jag är en person som lyssnar på allt mellan himmel och jord. Det kan jag nog tala för hela bandet och säga att dem också gör. Jag kan en dag influeras av Slipknot och en annan dag vara helt besatt av Helen Sjöholm, haha.

Men om vi ska prata just metal/hårdrock/rock eller liknande band som har influerat oss så skulle nog vårtop 10 lista se ut såhär:

1. Slipknot

2. Lamb of god

3. Iron Maiden

4. Europe

5. Bring Me The Horizon

6. Judas Priest

7. Asking Alexandria

8. In Flames

9. Soilwork

10. Alter Bridge

Hur har responsen varit utomlands?

David: Responsen utomlands har varit strålande. Vi är det där bandet som hoppade över vårt hemland och direkt började turnera utomlands. Responsen är definitivt mycket större i Europa och Ryssland än vad den idag är i Sverige. Vi är dock sugna på att börja sprida vår musik mer i Sverige, och är definitivt mycket öppna för Sverige-spelningar inom den närmaste tiden. Det sjuka är dock att de flesta av våra fans är i USA, men med ekonomi och annat som spelar in i turnerande så har vi inte kunnat åka över Atlanten ännu. Förhoppningsvis/troligtvis nästa år.

Hur ser planerna ut för den närmaste framtiden?

David: Planerna ser ljusa ut. Vi har precis gått ut med vårt fetaste gig i vår karriär hittills som main support till legendarerna Megadeth i Sofia (Bulgarien) den 7 juli. Biljetterna till detta som blir vår första arenaspelning är nästan slutsålda, så detta ser vi garanterat fram emot! I augusti kommer vi även till Stockholm nu när vi ändå var inne på Sverigespelningar. Mer info på vår hemsida och facebook om det senare. En stor turné för att promota albumet planeras även i slutet av året.

Vi vill inte säga så mycket om det ännu, men tanken är att folk verkligen ska lyssna in sig på skivan så de kan sjunga med så gott det går när de väl står där, fullpumpade av adrenalin när de smutsigt apokalyptiskt klädda Beyond All Recognition levererar metal av rang!

Beyond All Recognition består av David Söhr (sång), David Eriksen, Paul Gidlöf (båda gitarr), Pontus Bergström Warren (bas) och Sebastian Maxe (trummor).

Länkar…

Hemsida:

https://www.beyondallrecognition.net/

Facebook:

https://sv-se.facebook.com/beyondallrecognition/

YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=NPD4nvvLDls

https://www.youtube.com/watch?v=ZUQ8BbWvdb8

https://www.youtube.com/watch?v=PaUwjCAFvGc

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter