VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
Soilwork.Ride.Majestic.Promo2015Hannah Verbeuren 06484

Inför Sweden Rock 2016: Intervju med Soilwork

[media-credit name=”Foto: Hannah Verbeuren” align=”alignnone” width=”484″]Soilwork.Ride.Majestic.Promo2015Hannah Verbeuren 06484[/media-credit]

Vi fortsätter med intervjuserien ”Inför Sweden Rock 2016”. Nästa band ut är Soilwork. Rocknytts Ron Dahlgren fick chansen att ställa några frågor till bandets sångare Björn Strid.


Soilwork från Helsingborg, med sångaren Björn “Speed” Strid, är ett av de mest personliga och framgångsrika banden inom svensk melodisk death metal. Sedan debuten 1998 har de i princip bara blivit större, samtidigt som de ständigt gett utlopp för sin experimentlusta. Något förenklat har Soilworks utveckling gått från aggressivt till mer melodiskt och sedan till aggressivt igen, med många stilöverskridande och tekniska finesser. Vart och ett av deras tio album har sina stora beundrare, men genombrottet får nog sägas ha kommit med det tredje, “A predator’s portrait” (2001). Senast ut i raden är “The ride majestic” (2015), där mörker har en framträdande roll.

Ni turnerar just nu stenhårt över hela världen, men vad är det bästa med att spela på hemmaplan och på Sweden Rock? Har du något särskilt roligt minne därifrån?

– Har varit på SRF ett gäng gånger, både med bandet och som ”vanlig dödlig”. Första gången var 1999 om jag minns rätt, då en spenslig Sharlee D’ Angelo spelade med Mercyful Fate på en av scenerna. Har otroligt fina minnen, både från konserter men även från stugförfester. Många hårdrocksvänner från nordvästra Skåne brukar samlas i några stugor, som angränsar precis till festivalen och det är inte sällan man fastnar där och missar det där bandet som man så tvunget skulle se, men det brukar vara hur kul som helst ändå!

Det kommer att uppträda 82 band under festivalen. Varför ska man se just Soilwork?

– För att vi har blivit ett fantastiskt live band så här på…ålderns höst. För övrigt har vi mycket dynamik och melodier i vår musik som klär en sommarfestival ganska så bra. Vi har även 10 väldigt varierade plattor att plocka låtar från, som gör det hela ganska intressant tycker jag.

Hur tänker ni runt er setlist inför SRF, överraskningar?

– Det finns nog kanske en del låtar i setlistan som kan framstå som överraskningar mer eller mindre. Försöker alltid visa upp hela vår karriär, även när vi spelar korta set. Samtidigt vill vi såklart promota vårt senaste alster ”The Ride Majestic”, som funkar väldigt bra live!

Vilka band får man absolut inte missa på Sweden Rock i sommar?

– Jag skulle vilja säga Tribulation, The Struts och Foreigner. Tre band från helt olika genrer som är fantastiska liveband!

Planer närmsta tiden för din del? Något nytt i The Night Flight Orchestra-lägret?

– Har precis skrivit på för Nuclear Blast och har över 20 nya låtar, så det händer jättemycket nu! Kommer spela in nya alstret under sommarn och hösten. Plattan bör komma ut kring vårkanten 2017. Har annars bara 1 spelning på Skogsröjet i sommar, missa oss inte där!

Slutligen skulle jag vilja veta vilken som är Björn Strids favoritlåt med Soilwork?

– För tillfället är det ”Death In General” från nya skivan – episk låt och skitkul att spela live.

SOILWORK SPELAR PÅ SWEDEN STAGE, TORSDAG 9 JUNI, 00:15

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg och det är 8-11 juni som ska markeras i kalendern. Klara band är bl.a Queen + Adam Lambert, Twisted Sister, Sabaton, The Hallacopters, Slayer, Avantasia, King Diamond, Megadeth, Anthrax, Foreigner, Michael Schenker Fest, Dirkschneider, Symphony X, Sixx:A.M., Shinedown, Halestorm, Glenn Hughes, Lita Ford, Graham Bonnet, Blind Guardian, Gamma Ray, Steve Vai, The Hooters, Soilwork, Amaranthe, Lordi, King Kobra, The Winery Dogs, Mayhem, Dan Reed Network, Graveyard, Demon, The Struts och många många fler.

Mer info och biljetter: www.swedenrock.com

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter