VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

Inför Sweden Rock 2016: Intervju med The Kristet Utseende

24 Shares

the kristet utseende logo

Vi fortsätter med serien ”Inför Sweden Rock 2016”. Nästa band ut är The Kristet Utseende. Rocknytts Lisa Willman fick chansen att ställa några frågor till bandets gitarrist Michel ”the Slayer” Lansink.

Med en dittills ohörd blandning av punk, metal och könsrock blev hälsingländska The Kristet Utseende ett av 90-talets svenska kultband. De debuterade 1994 och nådde enligt många sin höjdpunkt med 1996 års ”Pang på pungen i Portugal”, med klassiker som ”Quinna” och ”En manlig brud till satan”. 2000-talsverken ”Sieg Hallelujah” (2007) och ”Pervogenesis” (2013) har sett bandet utvecklas produktionsmässigt, medan den skruvade samhällssatiren i lyriken förblivit intakt.     


Er musik, åtminstone era tidigare album, kallas ju frekvent för könsrock eller könspunk. Jag har förstått att ni inte är så glada i den beskrivningen. Var går gränsen för könsrock, enligt er?

Nja alltså könspunk, det var ju lite mer rätt förut, men vi har gått ifrån det och gör lite andra låtar nu. Fortfarande finns det som vi brukar kalla ”humor not propaganda” , men det där med könspunken försöker vi ta oss ifrån. Om du lyssnar på den nya skivan så finns det inte särskilt mycket punk kvar. Den är lite annorlunda, fast vi kör ju fortfarande på med den kristna tron till exempel. Det tycker vi är roligt att skämta om, och att göra lite narr av det helt enkelt.

Gränsen går väl när det bara är gap och skrik om att det ska bögas och så, mer kränkande grejer. Visst, vi har ju exempelvis ”Quinna hora”, men om man lyssnar på den andra raden sjunger vi ju faktiskt att vi själva är dumma i huvudet! Tjejer som blir arga, om vi säger så, dom hör ju bara det första.

Men jag kan erkänna att jag är jävligt trött på att spela den. Själv är jag feminist, och både jag, Janne, Jörgen och Magnus har döttrar, så man tänker väl efter en gång extra nu. Jörgen var ju ganska ung när han skrev den också. Han var tillsammans med nån tjej och så tog det slut, och så fick han skriva ur sig de där grejerna. Vi lär säkert köra vidare med den på spelningar ett tag till ändå. Det är roligt för det blir lite allsång.

Med låttitlar som just Quinna, Bögmunken och Kairos Fjollor gissar jag att ni har fått på pungen vid flera tillfällen. Vad är det värsta ni har varit med om hittills?

Nä, det är väl ”Quinna hora” som kan vara lite besvärlig och som Jörgen har blivit påhoppad för. Men det har inte varit någonting om Bögmunken, Kairos fjollor eller Bög i Buffalo och alla de där. Det förstår ju folk och kan skratta åt.  

Hade ni kunnat ge ut såna låtar idag? Kan man fortfarande skoja om vad som helst?

Nja, jag tror nog inte att det hade varit några problem att göra de där låtarna idag, men det kanske inte hade gett den responsen som vi fick då. Som jag säger är det ju fortfarande ”humor not propaganda” och det kör vi stenhårt med. Vi har väl blivit lite mer vuxna också, bandet har funnits i 25 år snart, och vi skulle inte göra några låtar idag som är riktigt kränkande. Man vet vilka man inte kan skämta om också, och med internet och media sprids allt som en löpeld dessutom. Det kan gå illa.

Det kanske är en fördel att låtarna är på svenska?

Ja det tycker jag, fast vi skulle ändå vilja göra dom på engelska och skicka över dom till USA bara för skojs skull. Se vad som händer… En polare till mig är i Los Angeles nu, och snackade med en producent som sa att han skulle vilja få tag på ett band som gör narr av kristendomen. Då sa han att vi har ett sånt band, men problemet är att de sjunger på svenska. Vi skulle kunna sätta oss jag och Jörgen och bara plöja igenom, bara för att testa, men vi har bara två månader på oss innan han åker hem. Det ska finnas tid också.

Er senaste skiva, ”Pervogenesis”, innehåller ju faktiskt låtar som sjungs på engelska. Vad har ni fått för reaktioner på detta från fansen?

Jag har inte hört något negativt i alla fall, och folk har frågat efter några av låtarna på spelningarna. Vi kör inte dom låtarna så mycket. Det har liksom inte blivit av, dom passar inte in riktigt.

Varför den blev på engelska? Det bara blev så faktiskt, vi ville väl testa något annat. Men jag längtar till nästa platta kommer. Den kommer att bli det sjukaste någonsin. Den kommer att bli något helt annat! Vi gör faktiskt lite grann som vi vill, och vi vill göra musik som vi själva tycker om. Vi håller på och skriver nu, men allt handlar om att vi ska ha tid. Det är tiden som förstör allt. När vi spelade in ”Pervogenesis” var vi aldrig i studion tillsammans. Aldrig! På nästa ska vi försöka samlas, så att det blir mer gemensamt. Det blir kul.

Vad har ni för förväntningar på Sweden Rock?

Det är alltid kul att spela på festivaler. Lite roligare än att spela på klubbar, även om det är kul det med. Festival är festival! Kul att få komma till Sweden Rock också, till slut…

Kan du berätta för de ännu icke frälsta där ute varför folk har med sig toaborstar på spelningarna?

Haha toalettborstarna ja… När vi gjorde första plattan hade vi tänkt att vi skulle hålla i facklor på omslaget, men så tog vi toaborstar istället. Vi hade en kille som heter Niklas Vestin, en tatuerare som hjälpte oss att retuschera med paintbrush, och som gjorde flames runt borstarna. Sen har alltid toalettborsten varit kvar. Fast egentligen är det här med borstarna svinfarligt. Om man är typ på Finlandsfärjan – vi har spelat x antal gånger på Rockbåten – var kommer då de där toalettborstarna ifrån som flyger omkring en? Hytterna! Man är ju livrädd och när det kommer en sån där flygande då passar man sig jävligt noga.

Jag kanske ska skriva att ni gärna vill att man tar med nya toaborstar nästa gång?

Ja. Ingen gammal. Haha.       

Vilka band skulle ni själva vilja se under festivalen?     

Vi kommer säkert att vara där varje dag. Det är mycket jag vill se, och många band man känner sen förut så då blir det att man träffas och umgås och partar lite grann. Steve Vai är något jag absolut ska gå och se. Gitarrunkarna nummer ett. Sen är det Slayer, naturligtvis. Vi är fanatiker allihopa i bandet. Jag började lyssna på Slayer -84 och det är favoriten om man säger så.

Nu när ni kan bocka av Sweden Rock, vad blir nästa steg?

Oj oj oj, det vet man aldrig. Vi kanske kan spela för kungen…

Nästa jubileum kanske, salut med toaborste?

Haha det tror jag INTE. Men man skulle ha en toalettborstekanon! Vi har pratat om det, det går faktiskt att göra. Tänk att få skjuta ut toalettborstar till publiken. Det vore grejer.

Till Sweden Rock ska vi försöka hitta på något roligt, något för fansen. Vi hoppas att det kommer mycket folk, men det spelar egentligen ingen roll. Även om det bara kommer 50 personer kommer vi att ge allt för dom stackarna!  

Rocknytt tackar för en underhållande intervju och väntar med spänning på att få se vilka sanitära olägenheter som pryder scenen i juni.   

THE KRISTET UTSEENDE SPELAR PÅ 4SOUND STAGE, FREDAG 10 JUNI, 15:45

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter