VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

Inför Sweden Rock 2016: Intervju med Graveyard

15 Shares

[media-credit name=”Foto: Press” align=”alignnone” width=”500″]graveyard-204[/media-credit]

Vi fortsätter med intervjuserien ”Inför Sweden Rock 2016”. Nästa band ut är Graveyard. Rocknytts Tobias Andersson fick chansen att ställa några frågor till bandets basist Truls Mörck.


Graveyard från Göteborg är för närvarande det största bandet i den pågående vågen av 70-talsinspirerad hårdrock från Sverige. Debuten “Graveyard” släpptes 2008 och fick god kritik. Uppföljaren “Hisingen blues” (2011), med sitt vemodiga anslag av bland annat tidiga Led Zeppelin, blev bandets genombrott och svensk listetta. De efterföljande verken “Lights out” (2012) och “Innocence & decadence” (2015) har befäst denna framgång. När Graveyard nu återvänder till SRF gör de det som något av old school-hårdrockens okrönta kungar i Sverige.

Senast ni uppträdde på Sweden Rock Festival var 2012. Hur känns det att vara tillbaka?

 

– Det ska bli skitkul. Alltid skoj att få komma tillbaka. Som halvny i bandet har jag faktiskt aldrig varit på Sweden Rock själv så det blir en ny upplevelse. Förväntar mig mycket fart och bra dissonanta vibrationer.

 

Ni har haft två uppträdanden på Sweden Rock festival tidigare. Vad betyder en spelning på Sweden Rock Festival för er?

 

– Det betyder att vi som alltid kommer ge allt vi har och göra vårt bästa för att låta bättre än någonsin. Det känns grymt att veta att man kommer mötas av folk som vet vad de vill ha och som liksom kommit dit av just den anledningen. Rock n’ roll. Men kanske ska man inte känna sig alltför trygg? Bäst att alltid spara nerv och en dos oförutsägbarhet för den goda sakens skull.

 

I höstas släppte ni er fjärde fullängdare ”Innocence & Decadence”. Så ni har ju nu en stor katalog med låtar. Så vad kan vi ha för förväntningar på setlistan under er kommande spelning på Sweden Rock Festival 2016?

– Vi spelar låtar från alla skivorna. Framför allt de tre senaste. Efter mycket turnerande ger det sig ganska naturligt vilka låtar som går hem hos både oss och publiken. Men man vet aldrig. Som sagt har vi mycket låtar att välja bland och längs vägen ändras en hel del. Låtar byts ut och kommer och går, spelas på nya sätt eller sätts i nya sammanhang. Jag tror det är bäst att förvänta sig de bästa låtarna framförda på det bästa sättet i den bästa ordningen. Vi siktar högt.

 

Ni har ett par gånger hyllat The Hellacopters – både med och utan Nicke Andersson på scenen – genom att framföra låten ”(Gotta Get Some Action) Now!” Kan vi förvänta oss någon hyllning till The Hellacopters under ert framträdande på Sweden Rock Festival 2016? Med tanke på att The Hellacopters har en återföreningskonsert under festivalen.

 

– Vi hyllar väl alltid The Hellacopters på något sätt bara genom att låta som vi gör. Ifall vi skulle göra något annat utöver det återstår att se. Sådant där ska aldrig avslöjas i förhand. Eller hur?

 

Ni har varit verksamma sedan 2006 och har hunnit med en hel del festivalspelningar. Har ni något särskilt festivalminne som ni skulle vilja dela med er av?

 

– Minnet är inte så långt men att komma ner till Golden Plains utanför Melbourne förra våren var jävligt gött. Tiotusen personer långt ut på landet och bara en scen. Kanske var det miljö/ klimatombytet från kalla Sverige som gjorde det, eller bara att det var en grym festival utan för mycket regler och vakter överallt, men som ändå fungerade perfekt! Eller kanske Village People’s två ton tunga diskokula hängandes från en lyftkran? Jag vet inte. Skoj var det i alla fall.

 

Finns det något band under Sweden Rock Festival 2016 som ni själva inte tänker missa?

 

Hade varit så grymt att få se Hawkwind. De har man ju lyssnat på en del men aldrig sett live. Det hade varit perfekt, och The Hellacopters med. Inte hundra på varken vårt eller festivalens spelschema just nu men jag vet att vi ska vidare dagen efter. Det finns en risk att man missar en del, tyvärr.

 

GRAVEYARD SPELAR PÅ LEMMY STAGE, TORSDAG 9 JUNI, 17:30

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg och det är 8-11 juni som ska markeras i kalendern. Klara band är bl.a Queen + Adam Lambert, Twisted Sister, Sabaton, The Hallacopters, Slayer, Avantasia, King Diamond, Megadeth, Anthrax, Foreigner, Michael Schenker Fest, Dirkschneider, Symphony X, Sixx:A.M., Shinedown, Halestorm, Glenn Hughes, Lita Ford, Graham Bonnet, Blind Guardian, Gamma Ray, Steve Vai, The Hooters, Soilwork, Amaranthe, Lordi, King Kobra, The Winery Dogs, Mayhem, Dan Reed Network, Graveyard, The Struts och många många fler.

Mer info och biljetter: www.swedenrock.com

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter