VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
blind guardian band

Inför Sweden Rock 2016: Intervju med Blind Guardian

blind guardian bandSerien ”Inför Sweden Rock 2016” fortsätter. Nästa band på tur är Blind Guardian. Rocknytts Johan Hagberg fick chansen att ställa några frågor till bandets sångare Hansi Kürsch.

Melodisk speed metal är Blind Guardians egen beskrivning av sitt sound, som de har förblivit trogna alltsedan debuten 1988. Deras första genombrott kom med fjärde albumet “Somewhere far beyond” (1992), vars uppföljare “Imaginations from the other side” (1995) och “Nightfall in Middle-Earth” (1998) blev ännu mer framgångsrika. Den sistnämnda markerade också början på en ny, mer ambitiös och symfonisk era för Blind Guardian, som har fortsatt till dato. I dag är bandet, som alltid med sångaren Hansi Kürsch och gitarristen André Olbrich i spetsen, ett av Europas mest populära metalakter med hängivna fans inom såväl power- som speed metal-kretsar.


Med tanke på att Sweden Rock Festival närmar sig så ringde Hansi Kürsch upp mig för att prata lite om den kommande spelningen på festivalen samt lite andra saker.

Hej Hansi. För det första så vill jag hälsa från Peter Tägtgren.
-Hälsa tillbaka. Hur känner du honom?

Han var min hyresvärd i en del år.
-Ha ha ha ha, ja han har många strängar på sin lyra. En väldigt högt ansedd musiker och en av de absolut bästa producenterna i världen är han definitivt.

Han är dessutom en oerhört trevlig person. Men nu ska vi inte prata om Peter Tägtgren utan det faktum att ni är tillbaka på Sweden Rock Festival. Vad är era förväntningar denna gång?
-Det är med stor glädje vi återkommer till Sweden Rock Festival och det ska bli trevligt att se många av våra fans som kommer att få avnjuta en bra konsert med Blind Guardian. Det brukar vara bra konserter i Sverige och denna blir inget undantag. Dessutom så spelar vi kvällstid denna gång och det gör att det blir en bättre show. Två timmars speltid gör också att det är ett stort tillfälle för Blind Guardian att få visa vad vi kan. Därför är jag ganska upphetsad inför denna spelning.

Senaste plattan ”Beyond The Red Mirror” släpptes för lite mer än ett år sedan och jag har hört en del gnissel från fans till Blind Guardian att plattan är ganska svårlyssnad. Har du hört några sådana reaktioner?
-Nej, jag har inte hört att den ska vara svårlyssnad, men den kanske är det jag vet inte. Det handlar nog helt enkelt om att en del lyssnare har svårare att ta till sig musiken och då blir det svårlyssnat. Jag har inte skrivit en svårlyssnad platta enligt mig själv i alla fall och jag tycker det finns en röd tråd genom produktionen på ”Beyond The Red Mirror”. Det kan även bero på att musiklyssnaren idag är så van att höra plastiga produktioner som repeterar sig själv om och om igen. Dessutom så dömer folk en platta enligt vad andra sagt och tyckt. Vi hade problemet när vi släppte ”A Night At The Opera” för då var vi alldeles för ambitiösa för vissa. Jag tror dock att detta handlar om en minoritet av människor.

Om du jämför musikindustrin idag med när ni släppte debuten ”Batallions Of Fear” 1988 vad är då den största skillnaden?
-Oj, det finns många skillnader. När vi släppte ”Batallions Of Fear” så fanns det vinyl och CD. Internet har förändrat hela landskapet när det gäller musik. Idag finns det många olika sätt att konsumera musik på också och människor har definitivt ändrat sitt sätt att lyssna på musik och när det går att finna musiken gratis på nätet så säljer vi färre album och det blir svårare för artister att överleva. Man måste hitta andra vägar för att överleva.

Vad tycker du om streamingtjänster som t.ex. Spotify?
-Just för tillfället så är det många som lyssnar på musik via Spotify och jag får helt enkelt acceptera det. Vad jag tycker om det personligen är egentligen oväsentligt eftersom jag inte kan göra något åt det. Människor tycker om att lyssna på streamad musik och i sanningens namn så låter 70-80% av musiken bra på Spotify rent ljudmässigt. Kvaliteten på musiken förändras ju inte om man lyssnar på en platta i stereon eller via Spotify.

Vissa av era plattor togs bort från Spotify. Bland annat ”Imaginations From The Other Side”. Var det ett beslut ni tog som band eller är det bolagets idé?
-Vi har köpt tillbaka rättigheterna från Universal när det gäller de plattor som togs bort från Spotify. De kommer garanterat att dyka upp igen i framtiden, men det blir efter att vi hittat ett nytt bolag som kan distribuera det hela. Det  skulle vara dumt av oss att släppa det hela utan ett bolag i ryggen.

Ni har spelat på Sweden Rock tidigare. Har du några speciella minnen från de tidigare spelningarna?
– Det blir tredje gången vi spelar på festivalen och ett minne jag har är från första gången vi spelade där. Vår buss stannade utanför artistingången och jag behövde verkligen en toalett. Det visade sig att jag irrade in mig på festivalområdet och hittade en toalett där. Nu var inte jag beredd på detta så det blev ett snabbt besök på den toaletten. I övrigt så är det en oerhört professionell festival där man alltid får svar på sina frågor och hjälp om man behöver det. Personalen är oerhört coola och det är verkligen en trevlig festival. En annan sak som gör Sweden Rock Festival unik är det faktum att det finns så oerhört mycket plats för besökarna att vistas på.

Om vi tittar i kristallkulan så undrar jag vad Blind Guardian gör om tio år?
-Det finns en vision inom Blind Guardian om att släppa ny musik som vi ska spela in tillsammans med en orkester. Planerna började redan 1998 och de togs upp igen i samband med att vi släppte ”A Twist In The Myth” (2006). Det har dock alltid kommit något annat i vägen tyvärr. Nu har vi dock kommit så långt att den första plattan är planerad att släppas 2018 och om tio år så har vi förhoppningsvis del tre klar för släpp. Men projektet kanske inte gillas av våra fans så då kanske det bara blir en platta. Vi får helt enkelt vänta och se.

Till sist Hansi, så undrar jag vilken låt med Blind Guardian du tycker bäst om att spela live?
-För mig personligen så är det utan att tveka ”Time Stand Still”. Vi spelar den inte på alla våra spelningar så därför blir det speciellt de kvällar vi väljer att spela den.

Då tackar jag dig Hansi, för denna pratstund och önskar lycka till med spelningen på Sweden Rock.
-Tack själv. Och se till att hälsa Peter nu.

BLIND GUARDIAN SPELAR PÅ SWEDEN STAGE, ONSDAG 8 JUNI, 23:40

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter