VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

Inför Sweden Rock 2016: Intervju med Fearless

fearless 2015

Vi fortsätter med intervjuserien ”Inför Sweden Rock 2016”. Nästa band ut är Fearless. Rocknytts Lisa Willman fick chansen att ställa några frågor till bandets trummis Andy Forssander.

Fearless startades i Vagnhärad för drygt tio år sedan av bröderna Andy och Tobbe Forssander, som spelar trummor respektive gitarr. Efter ett antal sättningar och stilar hittade de 2012 sin nuvarande inriktning, som de kallar för Hillbilly Metal. 2014 tillkom Michel Kolic på sång och Martin Åberg på bas. Singeln ”Hillbilly For Life” kom ut 2015, och debutalbumet släpps senare i år. Utöver spelningar på hemmaplan har Fearless även turnerat i USA, och nu gör de SRF-debut som ett av årets NEMIS-band.

Kan du berätta lite om er bakgrund?

Jag och brorsan (Tobbe) bildade bandet för många år sen nu, och har kört under olika konstellationer fram till 2012 när vi började med Hillbilly-grejen. Sedan hände det inte så mycket förrän 2014 när vi fick tag på Miche och Martin. Miche har jag och Tobbe spelat med tidigare, fast en annan typ av musik. Vi stod utan sångare och basist och Miche stod utan band, så vi tänkte att det vore kul att prova igen. Martin kände vi genom gemensamma vänner. Vi tryckte ihop bandet på sensommaren, och sen körde vi debutgigget på Rockbitch Boat, en Halloweenkryssning till Riga.

Ni har även turnerat i USA, hur kommer det sig?

Vi släppte vår singel där i början av förra året, och fick bra gensvar ganska snabbt under våren. Ett band från Los Angeles (The Mansion) ville att vi skulle åka med som förband på deras turné från öst till väst genom södern, och det kan man ju inte tacka nej till. Det är jävligt häftigt att få åka på sin första utomlandsturné i USA. Vi ligger på ett management i Texas, IROCK Entertainment, och det kommer att bli ännu en turné under hösten.

När jag hörde beskrivningen ”hillbilly-metal” tänkte jag osökt på banjos, men ni är ju mer Hellyeah än Yee-hah. Var kommer Hillbillyn in?

Ja exakt, musiken är snarare sydstatsmetal, så det är showmässigt som det är Hillbilly. Jag och brorsan har vår släkt i den amerikanska södern. Runt 2011-2012 när vi var där och hälsade på träffade vi lite sköna lokala lirare och kände att den stilen verkligen var något för oss. Det föll sig naturligt kan man säga. På med hängselbyxorna och halmhatten bara, och drick lite moonshine. Det är ju aldrig fel.

Vad säger jänkarna om er stil?

Genialt! Det var ungefär den responsen vi fick. De var kanske lite chockade, men väldigt positivt inställda. De tyckte att det var häftigt att det kan komma ett band från ett annat land som gör det dom gör, fast bättre.

Vad har varit höjdpunkten i bandets karriär så här långt?

Oj! Det finns mycket att välja på. Hela USA-turnén var häftig, men vi gjorde ett väldigt bra gig i Florida och hamnade på en efterfest med riktig moonshine och ett äkta amerikanskt poolparty med folk som hoppade ner i poolen från hustaken.

Där borta fick man se grymma spelställen och en helt annan sida mot man är van vid här hemma. Vi har väldigt bra respons i Sverige och folk kommer till våra spelningar, men där borta går man helt enkelt ut mer. Vi svenskar går all in när det är helg, känns det som, men där borta är det nästan varje dag.

Berätta om vägen till er spelning på Sweden Rock Festival

Först och främst anmälde vi oss till NEMIS, och sedan till Sweden Rocks egen bandtävling. Där kämpade vi järnet för att komma vidare i varje gallring, och lyckades ta oss ända till finalen. Sedan räckte det inte hela vägen, men vi var skitnöjda ändå med att vara bland de 25 första. Folk har hört oss och röstat fram oss ändå dit och vi har förhoppningsvis fått en bredare publik genom detta.

Ett par dagar efter tävlingen var det även klart vilka som hade blivit utvalda av NEMIS, och vi fick reda på att vi hade kommit med. Det var en lättnad! Jag och brorsan har ju kämpat inför detta i elva år, sedan vi var på Sweden Rock första gången. Under alla år som vi har besökt festivalen har vi sagt att ”en dag – då ska vi själva spela här”. Det är norra Europas hårdrocksmecka, så det här är riktigt stort. Michel och Martin faktiskt gör sin debut på Sweden Rock genom att spela där själva. Det är lite småroligt.

Just nu fokuserar vi 110 % på Sweden Rock, men vid sidan om handlar det förstås även om att färdigställa skivan så att vi kan släppa den. I höst sticker vi som sagt iväg på nästa USA-turné.

Vad kan vi förvänta oss av spelningen med Fearless – blir det traktorer och grepar på scenen?

Jajamen, vi har egendesignade instrument. Brorsan är hjärnan bakom en högaffel som gitarr och en spade som bas. Jag var förstås tvungen att snickra ihop något till trummorna också, och då blev det en traktor.  

Vi kommer att gå all in. Det kommer verkligen att bli en show! Vi hoppas på att det kommer mycket folk, och att alla uppskattar det här musikmässigt lika mycket som vi gör. Det kommer att bli en resa mellan olika stilar. Vi kör en twist av allt från blues till hardcore och som jag tror passar många öron. Det finns en känsla i alla låtarna, och den tänker vi förmedla till alla som är där.

Några band som ni själva vill se?    

Ett band som vi definitivt ska se är The Hellacopters, på fredagen. Dessutom blir det nog Soilwork, som spelar direkt efter oss, Winery Dogs och Graveyard och många fler. Lite av varje helt enkelt. Det finns mycket att se, precis som vanligt. Vi lär nog stå och titta på de andra NEMIS-spelningarna också. Jag tror att det kommer att finnas många nya band, förutom oss, som blir väldigt intressanta att höra. Vi kommer att åka ner redan på onsdagen och vara kvar hela festivalen, precis som alla andra år.

Rocknytt tackar för intervjun och säger på återseende i juni.

 

FEARLESS SPELAR PÅ ROCKKLASSIKER STAGE, TORSDAG 9 JUNI, 23:15

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg och det är 8-11 juni som ska markeras i kalendern. Klara band är bl.a Queen + Adam Lambert, Twisted Sister, Sabaton, The Hallacopters, Slayer, Avantasia, King Diamond, Megadeth, Anthrax, Foreigner, Michael Schenker Fest, Dirkschneider, Symphony X, Sixx:A.M., Shinedown, Halestorm, Glenn Hughes, Lita Ford, Graham Bonnet, Blind Guardian, Gamma Ray, Steve Vai, The Hooters, Soilwork, Amaranthe, Lordi, King Kobra, The Winery Dogs, Mayhem, Dan Reed Network, Graveyard, The Struts, Demon och många många fler.

Mer info och biljetter: www.swedenrock.com

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT