VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

Inför Sweden Rock Festival 2016: Intervju med Friday Night Specials

81 Shares

friday night specials i have become crop

Vi fortsätter med serien ”Inför Sweden Rock 2016”. Nästa band ut är Friday Night Specials. Rocknytts Lisa Willman fick chansen att ställa några frågor till bandets ena gitarrist Jonas Lundin.

Värnamobandet Friday Night Specials är ett av årets NEMIS-band. De har bland annat kallats för ”den oäkta avkomman till AC/DC och Foo Fighters”, vilket passar ganska bra in på deras ösiga rock´n´roll.


Bandet består av fem medlemmar; Jakob Ogstedt på sång, Ronnie Nielsen på gitarr, Jonas Lundin på gitarr, Peter Lundstedt på bas och Robert Pettersson på trummor. Sedan starten 2011 har de släppt EP:n ”First Take” (2013) och fullängdsalbumet ”I Have Become” (2015). Efter att ha spelat sig runt i Sverige och även gjort några turer till Balkan är de nu redo att intaga Rockklassiker Stage på Sweden Rock.

Vilka är Friday Night Specials?

Man kan säga att det här projektet började med två öl i en replokal, som så många andra. Vi testade lite sköna riff och kände att det här måste vi göra något av, och på den vägen är det.

Vi har alla fem hållit på väldigt länge med musik i olika konstellationer, och att vi hamnade tillsammans i just den här är bara tillfälligheter. Stilmässigt har vi har plockat upp influenser från allt vi har lyssnat på genom tiderna. Allt från tidig blues och framåt. Några av oss har spelat i coverband, trummisen Robert har varit med i ett metalband och vår sångare Jakob var lite av en singer-songwriter tills vi plockade upp honom och ”räddade” honom. Han är en fantastisk begåvning och vi är otroligt tacksamma över att ha fått med honom på den här resan.

Kort sagt är vi fem glada skitar som älskar att spela rockmusik. Det är det som det handlar om helt enkelt, och vi hoppas att folk uppskattar vad vi gör.

Hur ser musiklivet ut i Värnamo? Är det ett bra klimat för rock´n´roll?

Nja, det skulle jag nog inte säga. Vi är ju inget etablerat band än, och om man ska få spelningar i Värnamo får man nästan ordna dom själv. Det finns knappt några riktiga spelställen, men däremot finns det många bra band och duktiga musiker.

Annars kan man förstås söka sig utanför Värnamo. Genom Studiefrämjandet har vi bland annat varit i Kroatien och spelat, och dessutom gjort några vändor i Slovenien. Det har varit fantastiskt roligt.

Er första fullängdare ”I Have Become” släpptes förra året. Hur var det att spela in den? Skriver ni låtarna tillsammans?

Vi är så olika i bandet så det beror lite på vem man frågar. Vissa tycker att det är det bästa som finns att stå i en studio, medan jag själv mycket hellre står på en scen. Vi pratade lite om att spela in albumet live, men det funkade inte riktigt så vi valde att göra det på traditionellt vis.  

Våra låtar bygger i princip på ett riffmakande, och vår andra gitarrist Ronny är helt fantastiskt duktig på att komma med idéer. Han kommer ofta till repen med något nytt som vi bara måste ta tag i och göra något av. Ibland blir det till och med så att någon av hans idéer kan delas upp till flera låtar. När musiken är färdig skriver Jakob texterna själv.

Vilket är ditt bästa konsertminne hittills?

Det måste absolut vara den senaste spelningen vi hade i Kroatien. Vi var inbokade på en klubb i Vincovci, och det skulle tydligen vara ett jättebra spelställe. Det låg 30 mil från Zagreb och på ditvägen satt jag inklämd i baksätet på en pytteliten Ford Ka. När vi kom fram såg vi att scenen bara var ett valv med en enfärgad ljusslinga hängandes över. Stadens lokala fylltratt hade hittat dit också, och vi undrade verkligen vart vi hade hamnat. Ändå blev det blev faktiskt en helt galen spelning. Det var inte så mycket folk, men alla som var där bjöd verkligen till ordentligt. När vi sedan skulle tillbaka till Zagreb, direkt till flygplatsen, havererade turnébussen när vi hade kommit ungefär halvvägs, och där stod vi med en trasig minibuss på en motorväg i Kroatien. Vi fick rulla den flera kilometer. Givetvis missade vi flyget, men efteråt är det ju något man kan skratta åt. Jag vet nog inget som kan slå den spelningen. Möjligtvis Sweden Rock då.  

Sweden Rock ja, hur kommer ni att ladda inför detta?

Vi kommer att repa ganska hårt nu framöver. Sedan har vi har en spelning här i Värnamo som vi ordnar själva – ett gratisgig på ett hotell. Vi kände att vi ville ha någon typ av förfest på hemmaplan innan sommarens spelningar, för att värma upp, och hoppas förstås att det kommer riktigt mycket folk.

Hur går ni vidare sedan – finns det några andra drömmar som hägrar efter SRF?

En fungerande turnébuss kanske?! Ärligt talat får vi väl börja med att se vad den här spelningen kan leda till. Vi har några fler festivaler som vi ska spela på i sommar, och om det dyker upp fler chanser framöver kommer vi förstås att ta dom. Vi tänker i alla fall fortsätta att leverera rockmusik, helt klart, och vi har också en del nytt material som vi jobbar med.

Blir det något festivalhäng för er egen del?

De flesta av oss kommer att vara där hela festivalen. Alla utom sångaren har varit där innan, så han gör Sweden Rock-premiär som artist. Det är ganska häftigt.

Queen, the Hellacopters och Anthrax är några av de som jag bara måste se. Dessutom tänker jag kolla på Steve Vai eftersom han är så otroligt duktig på gitarr. Det kommer att bli väldigt många fler förstås, men så här är det faktiskt – det är på de små scenerna man blir överraskad!

Efter de kloka orden tackar Rocknytt för intervjun, och säger på återseende i juni!
FRIDAY NIGHT SPECIALS SPELAR PÅ ROCKKLASSIKER STAGE, TORSDAG 9 JUNI, 13:50

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg och det är 8-11 juni som ska markeras i kalendern. Klara band är bl.a Queen + Adam Lambert, Twisted Sister, Sabaton, The Hallacopters, Slayer, Avantasia, King Diamond, Megadeth, Anthrax, Foreigner, Michael Schenker Fest, Dirkschneider, Symphony X, Sixx:A.M., Shinedown, Halestorm, Glenn Hughes, Lita Ford, Graham Bonnet, Blind Guardian, Gamma Ray, Steve Vai, The Hooters, Soilwork, Amaranthe, Lordi, King Kobra, The Winery Dogs, Mayhem, Dan Reed Network, Graveyard, The Struts, Demon och många många fler.

Mer info och biljetter: www.swedenrock.com

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter