VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

SISTER: “Den moderna musikindustrin tar kål på banden”.

95 Shares

[media-credit name=”Foto: Jimmy Johansson” align=”aligncenter” width=”484″]sister2016.[/media-credit]
Den svenska sleaze metal-kvartetten Sister har i dagarna presenterat sitt fjärde medlemsbyte på lika många släpp – förutsatt att vi räknar EP:n Deadboys Making Noise (2009) och den ännu ej namngivna platta som når marknaden senare i år.

Det har alltså varit en turbulent resa i det nya millenniets hårdrocksklimat och att vrida upp disten på max är inte alls lika glassigt som gemene man upplever det från utsidan. Från turnélivets insida vädrar trumslagaren Cari Crow och sångaren Jamie Anderson fritt sina åsikter om allt ifrån avhopp, Idol, Melodifestivalen, den förändrade musikindustrin, vad som anses vara “true” – och givetvis, den nya plattan.


– Vad kan ni berätta om den kommande skivan? Har vi en färdig titel eller något releasedatum?
Cari: Det kommer en platta och den kommer bli jävligt bra. Vi har jävligt mycket låtar, fler färdiga låtar än någonsin. Innan har vi haft 10-11 färdiga låtar, gått in i studion och spelat in 10-11 låtar. Nu har vi dubbelt så mycket, så vi kommer sålla och vi har tänkt till i förväg.

Jamie: Skivan kommer släppas någon gång i år. Eventuellt hösten 2016.

Cari: Men vi har ingen arbetstitel ännu. Vi har öst på med låtar och skrivit en jävla massa bra musik, men vi har inte jobbat något på artwork, albumtitel och sånt där utan det är sekundärt.

– Vad händer med låtarna som inte hamnar på plattan?
Cari: Ingen aning just eftersom att vi inte gjort det innan. Så jag vet inte. Vi har ju snackat om det och jag tycker att det är så jävla bra allting. Om vi lägger upp hur en skiva kommer se ut tempomässigt och så vidare, och inte passar mallen för det kommande albumet så kanske vi inte släpper den alls. Men är det en bra låt så kommer det ju hända någonting med den sen.

Jamie: Sen kan man ju alltid gå in med 10 låtar i studion och tycka att allt är bra, det gör man ju. Jag tycker att alla låtar vi har skrivit hittills är bra. Men det finns ju 10 låtar som är bättre än de andra 10 om det skrivits så pass många.

Cari: Det är grymt att ha en bank med låtar. De låtarna byggs ju om och så förändras de ju med åren. Vi håller på och jobbar med en låt nu som Lestat (Winters f.d. gitarrist i Sister 2010-2013) skrev innan han gick med i Sister, en låt som heter “You’ll be the Death of Me”.

Jamie: Det är dock inte säkert att den kommer med på skivan.

Cari: Det jag tänkte komma till var att man vet aldrig vad som händer med de låtar som inte är rätt just nu, kanske kommer de tillbaka vid ett senare tillfälle då de känns mer rätt.

– Vems idé var det att ha Martin Sweet (även gitarrist i Crashdïet) på bas?
Cari: Alltså, vi är ju polare sedan långt tillbaka. Vi kliade väl oss i huvudet lite och funderade på vad vi skulle göra, och jag kommer ihåg att jag messade Jamie och skrev “Fan, vi kollar med Martin och ser vad han säger!”. Grejen är att vi harit ett sånt jävla flow i låtskrivandet och allting. Så vi var inte beredda att i det här tempot och med platta på gång att ta ett break för att hitta en ny medlem, få tag i en person som vi gillar och få allt det där att funka. Vi har inte tid med det, då är det inte förr än nästa år som vi får ut en skiva. Så vi kollade med Martin om han ville hoppa på tåget medan vi kör, och han var skitsugen. Det har rullat på.

– Hur kommer det påverka Sisters framtida sound?
Jamie: Jag och Martin har jobbat ihop på två låtar som jag hade grundidéer till som vi då satt ihop till hela låtar. Om de hamnar på skivan eller inte vet vi inte. Resterande låtar har vi faktiskt skrivit innan Martin hoppade på. Vi har snackat mycket om det att folk kommer så fort skivan är ute “Åh, fan vad det låter Crashdïet” nu när Martin är med, vi har ju skrivit typ alla låtarna in Martin gick med. Sen kanske det blir så att vi skriver tre låtar till där han är med från början givetvis, och han kommer ju med sina idéer också. Men det är lite som när vi släppte “Deadboys Making Noise” (EP, 2009), “Fan, ni lät så jävla mycket bättre när ni var blonda, nu när ni är svarthåriga låter ni annorlunda” – även fast vi spelade in den medan vi fortfarande var blonda.

Cari: Vi får se exakt vad som händer eftersom att jag, Jamie och Tim (Tweak, gitarr) redan skrivit så pass många låtar, men Martin är ju en grym låtskrivare.

– Innan Lestat hoppade av så slutade han färga håret svart och på Rikkis (Riot, f.d. basist i Sister 2008-2016)sista spelning hade han färgat håret blont. Då svart är något av erat signum, är det så att man ska ha svart hår som Sister-medlem och om man slutar färga det så får man leta nytt band?
Cari: JA.

Jamie: Nej haha.

Cari: Alltså, det där är ju egentligen bara slumpen.

Jamie: Det är rätt kul dock.

Cari: Vi har ju också garvat åt det där. Det har ju inte någonting med något att göra, det är bara så det har blivit. Jag har faktiskt tänkt färga mitt hår mörkbrunt nu och Tim tänkte färga håret grått.

– Varför hoppade Rikki av?
Jamie: Grejen är ju den att det är hårt att spela musik 2016, det är hårt för alla band. Det är ett väldigt tufft klimat och på den vägen är det. Det kan komma andra saker i livet som gör att man vill något annat.

Cari: Många är hungriga som fan när de är 14, 15, 16 år så som vi var när vi startade bandet. Man ska satsa som fan och man vill bli rockstjärna. Man kör på och man är fine med det till man är 17, 18, 19, 20 år gammal. Sen när du märker att du blir äldre och du har ingen ekonomisk trygghet, du kan inte bygga ett normalt liv. Du måste vara jävligt dedikerad då. Det gör att du knuffar bort andra saker i livet för att hålla på med det. För du kan göra det till en viss nivå, en del gör det hela livet.

Jamie: Vi lever ju relativt normala liv, det är inte så att vi sover alla i en etta och käkar nudlar varje dag. Så ser det inte ut, men det kan ju bli så att man tröttnar på det här med att man har ett heltidsjobb på sidan av och musiken är ju också ett fulltidsjobb och det är nog just där det kan spricka. Att ständigt ha bandet i huvudet kontra allt annat du ska sköta. Det blir nog för mycket för vissa.

– Både Crashdïet och Sister har haft ett flertal avhopp, är det en direkt följd av hur musikindustrin ser ut idag?
Cari: Ja.

Jamie: Enbart. Hade det varit 1982 och det kom en buss som hämtade dig utanför ditt hem och körde ut på turné och ser till att du tar dig till gigen och tjänar pengar på det, då hade ju alla spelat i band.

Cari: När du kan trösta dig med att gå till ditt tråkiga jobb och veta att det är tråkigt, men du får iallafall betalt för det, även om du jobbar på ett lager eller vad fan som helst så får du betalt. Med musiken tänker man att man ska få betalt för det, men nej.. det får man inte.

Jamie: De här giganterna som fortfarande finns kvar, typ Alice Cooper och såna där, de lever ju på det fortfarande. Men många av de här banden som anses vara relativt stora eller är på gång att bli stora idag åker ut och turnérar en månad och kommer ändå inte hem med mer än en vanlig månadslön. Och sen är det mycket med logistiken.
De band som finns kvar och spelat i 10-15 år, det är helhjärtat och dedikerat. De är ju ändå “true” på något sätt.

– På tal om den moderna musikindustrin och vad som är “true”, hur ställer Sister sig till att ha den forne Idol-vinnaren Erik Grönwall (H.E.A.T) som manager?
Cari: För oss så är han ju bara manager. Om han nu har varit med i Idol, eller är ute och föreläser om företagande eller vad det nu kan vara eller att H.E.A.T har varit med i Melodifestivalen. Det berör ju inte oss. Vi har ju ingenting med hans andra grejer att göra utom just managementbiten. Han är våran manager liksom, that’s it.

Jamie: Och det jobb vi haft med honom hittills har varit kanon! Han är en skitbra kille. Men det är inte så att vi diskuterat någon H.E.A.T + Sister-turné, även om det hade varit jävligt gött för oss.

Cari: Vi vill ju forma vårat band och han vill driva det vidare, det är en bra manager. Han garvar ju själv ibland åt att han varit med i Idol och det där som gemene hårdrockare har så jävla mycket tankar om och så visar det sig när man träffar dem att de själva inte har någon aning om hur musikbranschen fungerar utan de bara sitter och tycker saker ändå. Hela den här pengagrejen till exempel att vill du ha betalt som musiker så är du girig, trots att man lägger ner tid och pengar själv och man kan ju inte gå back, men säger man det så är man bitter istället. Man måste liksom ha två jobb för att klara sig, det tar kål på många.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter