VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
sabaton thord pettersson rocknytt484

Sabaton släpper ny DVD där musiken spelades in två gånger

sabaton thord pettersson rocknytt484
Imorgon den 4 mars släpper Sabaton sin nya DVD som heter ”Heroes on Tour”. Vi som såg bandet på förra årets Sabaton Open Air har sett fram mot detta släpp eftersom bandet bjöd på en stabil och bra spelning. Nu har det visat sig att tekniska problem kan ställa till en del bekymmer och detta pratar jag om med Jocke Brodén när han ringer upp mig från ett grått Frankrike.

 

Hej Jocke. Ni är aktuella med er nya DVD där det blev en del bekymmer kring inspelningen. Kan du inte berätta lite om detta?


– Man kan väl säga som så att det blev inte riktigt som vi tänkt oss. Vi spelade in och tyckte att det här gick bra, men sen visade det sig att något som kallas ”multitrack” inte fungerade alls och vi vet inte om det var mjukvaran som gick sönder. Det blev panik ett tag där för det enda vi hade som funkade inspelningsmässigt var publikljudet. Och vad gör man när man har problem? Jo då tar man kontakt med Peter Tägtgren i Abyss-studion och frågar vad man ska göra. Lösningen på det hela är att vi ställer upp instrumenten i studion och återskapar spelningen. Det som ställer till det för oss är det faktum att vi har en gitarrist som heter Tobbe Englund och han tycker väldigt mycket om att improvisera sina solon när han spelar live. Vi får som jag ser det ihop det hela i alla fall och vi är mycket nöjda med slutprodukten.

 

Ja det är inte speciellt vanligt att en live-dvd spelas in två gånger. Och ni hymlar inte om det heller utan är helt ärliga. Var det någon tvekan i den frågan?

– Nej vi gjorde bort oss och det måste fansen få veta. Vi känner att är vi helt ärliga kring detta så kommer Sabaton att tjäna på det i det långa loppet. Dessutom så finns även ”liveinspelningen” från studion med på denna DVD så vill man kan man se konserten två gånger. Dessutom så är det väldigt DVD’n) är dock helt orörd så där har inga omtagningar gjorts. Spelningen i Falun var så speciell så det skulle mycket till om vi bara hade skrotat de planerna. Vi körde ett gig där vi berättar lite kring Sabatons historia i kronologisk ordning samtidigt som vi spelar låtar som vi aldrig spelar någon fest

 

Vad har ni för förväntningar på detta DVD-släpp?

– Att släppa en DVD gör vi inte för att tjäna pengar utan det är för att våra fans ska få ta del av en produkt som är bättre än att se några suddiga liveklipp på Youtube. Samtidigt så är det en positiv grej eftersom vi på detta sätt kan visa upp det nya Sabaton för första gången på DVD.

 

Ja det blev en omställning efter att ni spelat in ”Carolus Rex” eftersom fyra medlemmar försvann för att ersättas av tre nya.

– Vi hade tur att det inte skadade bandet mer än det gjorde. När vi startade Sabaton så var vi några unga grabbar som hade samma intressen. Vi satt och drack folköl och lyssnade på Heavy Metal och tyckte att vi var kungar. 2012 när vi släppte ”Carolus Rex” så var Sabaton ett etablerat band och vi stod i ett vägskäl där några ville köra stenhårt för att bli ännu mer etablerade medan andra ville ha mer tid för hemmet och familjen. Och med tanke på att Sabaton nått så långt som vi gjort så var urvalet bland musiker betydligt större än vad det varit om vi varit i början av vår karriär. Tobbe och Chris kände vi redan för vi hade gemensamma vänner och eftersom de var inne på samma musikaliska spår som mig och Pär så blev det naturligt att de blev de nya gitarristerna i bandet. För att återgå till det jag sa om att skada så har det skadat mer på det personliga planet än det musikaliska. Det är klart det är tråkigt att skiljas från vänner man haft i flera år, men vi skildes utan några hard feelings.

 

Fansen bygger festivalen och det måste väl vara rätt så unikt?

– Jag tror det är rätt så unikt. Jag känner nästan alla som hjälper till sett till ansiktet och jag känner cirka 30% vid namn. Det blir så när man har fanclubträffar efter våra spelningar runt om i världen. Man sitter och dricker några öl och har allmänt trevligt. Det brukar bli en tävling mellan den polska och den tyska fancluben vilka som är bäst att hjälpa till, men den tävlingen är oerhört effektiv. De kommer tre dagar innan och stannar två dagar efter festivalen. Däremot så sker inte mycket från middagstid på lördagen fram till det att vår spelning är klar på kvällen. Det är däremot inget problem utan då är det mer trist att det alltid blir manfall efter festivalen för det är garanterat inte lika roligt att plocka ner en festival som det är att sätta upp den.

 

Hur ser planerna ut för Sabaton Open Air senare i höst? Blir det något speciellt detta år?

– Vi håller fortfarande på att släppa band. Det finns några som inte är helt klara ännu. Samtidigt börjar vi själva få lite panik för vi vet ännu inte vilket koncept vi ska anamma detta år. Vi har kört ”The Art Of War” i sin helhet och samma sak har vi gjort med ”Carolus Rex”. Förra året körde vi i kronologisk ordning. Vi vet att det kommer människor från över 30 olika länder och 30% har sett Sabaton live fler än fem gånger. Detta betyder att vi måste hitta på något alldeles extra när vi spelar i Falun för det skulle aldrig funka om vi bara körde en spelning rakt upp och ner.

 

Ni får se till att spela ”Swedish Pagans” i alla fall.

– Ha ha ja jag vet inte hur det fenomenet uppkommit med tanke på att den inte finns utgiven officiellt utan ligger som extraspår på återutgåvan av ”The Art Of War”. Men samtidigt är det en låt som är lätt att hantera och det blir lite partystämning när vi spelar den.

 

Till skillnad mot ”The Final Solution”?

– Ja det är ingen humörhöjare som man spelar på Wacken Open Air precis. Vi har dock spelat den på vår senaste turné och vi kan definitivt tänka oss att spela den i Falun.

 

Om vi tittar framåt ytterligare några år. Sabaton Open Air fyller 10 år 2018. Är det något ni redan börjat fundera kring?

– Visst har vi börjat fundera, men inget konkret har kommit fram ännu. Att det kommer att bli det största och coolaste Sabaton Open Air någonsin kan jag lova på stående fot att det blir. Det kan bli en hel hoper band som varit med på festivalen tidigare som återkommer eller också blir det något annat. Vi har två år på oss att fundera ut något så det ska nog bli bra.

 

Okej Jocke då har jag inte så mycket mer att fråga om förutom att jag vill att du ska nämna den låt du tycker är bäst genom alla tider?

– Oj det är en jättesvår fråga, men en låt som har hållit i alla år är ”Run Runaway” med Slade så den får det bli.

 

Då tackar jag dig Jocke Brodén och önskar lycka till med DVD-släppet och den kommande spelningen på Sabaton Open Air.

– Tack Hagberg.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT