VECKANS TOPPNYHETER

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
VECKANS MEST DELADE
eclipse03annicka nilsson484

Erik Mårtensson (Eclipse): “Vi är ett band i Melodifestivalen, inte ett Melodifestivalband”

241 Shares

eclipse03annicka nilsson484

Hårdrocksbandet Eclipse som enligt mig släppte 2015-års bästa album “Armageddonize” ska nu på lördag klockan 20:00 som första akt inta Gavlerinkens och Melodifestivalens scen i den fjärde deltävlingen.

Låten heter “Runaways” och är skriven av Sveriges kanske bästa låtskrivare och sångaren i bandet, Erik Mårtensson. Rocknytt ville självklart kolla med Erik hur en genré som normalt är minimalt representerad i detta sammanhang ska nå hela vägen fram och hur Sveriges största musiktävling påverkar bandet. Intressanta reflektioner och om att halka in på ett bananskal från en man som egentligen önskar att det var över.


 

Tjena Erik, hur är läget?
-Jo tack det är väl bra, lite bråda dagar just nu men annars bra.

Då är väl allt som vanligt när det gäller dig?
-Lite så är det väl och det känns faktiskt som att det börjar bli lite utav ett mönster.

Så du har inte vant dig vid att alltid ha fullt upp?
-Nä, inte riktigt än, jag har fullbokat i studion med plattor som ska göras och då enbart av mig, dessutom kom melodifestivalen uppe på allt detta så för stunden är det lite mer än vanligt.

Du har alltså för få timmar på dygnet?
-Ja lite så är det, melodifestivalen tar en hel del tid, mycket frågor och förberedelser.

Koreografi?
-Det blir inte så mycket och vi får se vad de kokat ihop när det är dags, vi vet i alla fall hur vi ska gå. I tv kan man inte gå som en nackad höna på scen, i och för sig kul för publiken i arenan men inte lika kul i tv-soffan.

Detta är ju en ny upplevelse för er och förmodligen att kliva ur trygghetszonen. Hur är känslan nu när det börjar närma sig och allt dragit igång?
-Känns skönt att få det gjort, att få det överstökat. Först är det så långt fram i planeringen, sen när det kommer närmre blir man lite orolig och nu vill man bara få det gjort, lite skräckblandad förtjusning är det. Men det är rätt kul också för om vi inte gjort detta hade vi nog skrivit på en ny skiva för att sedan åka på turné precis som förut, men nu är det något helt nytt och det känns jätteroligt.

Det är ju också ett bra forum att nå ut till nya lyssnare?
-Ja och när de dessutom ändrade reglerna för att Christer Björkmans “favorit”, beslutet kan man ju tycka vad man vill om men att de sätter upp oss på en stor banner på SVT´s hemsida och oavsett vad som delas eller vem som delar så är det vi som kommer upp först i sökningarna. Jag menar, vad skulle det kosta för ett företag att annonsera på dylikt sätt? Det är positivt att många kommer få se vad Eclipse är i alla fall.

Visst gynnar det er lite extra med tanke många av tittarna i detta sammanhang inte vet vilka ni är?
-Självklart och de som kan bli sura för att man deltar i melodifestivalen är nog egentligen ganska få.

Både H.E.A.T och Dynazty har ju gjort det förut och det känns inte som det påverkat bandets fans eller festivalen negativt?
– Människor accepterar väl mer och mer att det kan vara så här.

Ni blev väl tillfrågade att ställa upp? Berätta lite om hur det gick till.
-Vi blev kontaktade av en stor manager i Sverige som är bekant med Christer Björkman, han frågade om vi var intresserade men det inledande svaret var att vi kanske inte alls var så intresserade. Spontant har jag alltid känt att melodifestivalen inte är något att sträva efter men bandet diskuterade frågan och vi tänkte om, vad har vi att förlora? Vi är ju inget creddigt band, vi har ingen credd att förlora vilket inte blir ett bekymmer då melodifestivalen anses som ocreddig, speciellt i vår genré. Vi tänkte, vad är det värsta som kan hända?
För oss är det en rolig grej och något helt annorlunda så vi anmälde tillslut vårt intresse. De frågade om vi hade någon låt och jag hade en jag skrivit och som jag trodde skulle kunna passa. Den skrevs egentligen till Nordic Union plattan men den lät väldigt mycket Eclipse och det kändes som den var passande för formatet på något sätt, den finns faktiskt inspelad med Ronnie Atkins (Pretty Maids) på sång men versionen för melodifestivalen arrangerades om en del för att verkligen låta Eclipse.
eclispe jpg foto felicia holte svt
Vi skickade in låten och de tyckte den var skitbra, vi var dock tvungna att klippa ner den till max tillåtna tre minuter och sedan skicka in den för att se hur det skulle gå. Kort därefter drog vi iväg på Europaturné så det fanns ingen chans att kunna skriva något annat. När vi befann oss i Bratislava fick jag mail med frågan om vi fortfarande var intresserade och om det var okej att låten fick bli med, jag hade tidigare inte lämnat något definitivt svar då jag ville kolla med de andra först. Allt var grönt från bandet och även Ronnie tyckte att vi skulle skicka in den och efter hemkomst så fick jag mail med en bekräftelse om att låten kommit med, vi halkade in på ett bananskal kan man säga.
Det var egentligen först nu som jag arrangerade om låten och riffet för att låta som den var gjort för just Eclipse.

Det här med att klippa ner en låt till tre minuter, hur kändes det? för originalet är väl längre?
-Ursprungliga versionen är ungefär fyra minuter. På ett sätt är det kul, man får sålla bort allt överflödigt men det är ganska svårt i en hårdrockslåt för man vill ha t.ex ett riff som är återkommande och ett soloparti och det finns inte riktigt tid till det. Man håller saxen i öppet läge och frågar sig, måste detta verkligen vara med? Man får helt enkelt bara göra det och prova sig fram, så visst tar det lite tid för man vill trots allt att låten ska hänga ihop.

Så det var inte så enkelt som att klippa bort Magnus gitarrsolo då?
-Nej, nej, det är halverat men partiet är samma som tidigare. Även andra bryggan fick halveras då vi helt enkelt inte hade tid för den.

Festivalen har ju hållit på några veckor nu, har du hunnit titta något?
-Har bara tittat på två låtar varav den ena var Ace Wilder, förra lördagen såg jag inget då jag håller på att att renovera innertaket hemma och på söndagen så kunde media faktiskt fått sig en löpsedel då jag fick världens ryggskott när jag åkte skidor offpist. Jag såg rubriker som “Chock i Eclipse-lägret” eller “Sångaren i bandet har skadat ryggen vid skidåkning, numret i fara” hahaha.

Är du laddad för de simpla och torftiga frågorna inför ert uppträdande då?
-Ja man kan ju tro att det är en tolvåring som hittat på alla frågor som är oerhört banala. När vi skulle intervjuas första dagen fick vi cirka 30 frågor på ett A4 som jag skickade tillbakadirekt med svaret att vi endast kommer svara på 1/3 del. Frågor som “Berätta om din första crush” eller “Berätta om en dejt som gick jättedåligt” gjorde att jag kände, vad fasen har detta med saken att göra! Men man måste tänka på att man slängs in i en värld där folk gillar sånt här samtidigt som man själv kommer från en värld där det avskys. Man kan inte stå där och sura för då blir allt ännu sämre, det blir ett nervöst leende och att göra sitt bästa när det gäller att spela med för man kan inte bara skita i det.

Fast ni och framförallt Magnus Ulfstedt var ganska vassa på “första” utfrågningen som resulterade i lite humor.
-Kanske det, men jag stod bara och såg skeptisk ut. Vi var på SVT 06:30 och spelade in frågorna som kommer visas innan uppträdandet klockan 19:30 så vi var helt slut vid den tidpunkten. Tv-ovana, fotosessions och intervjuer gjorde oss mördande trötta så det där kommer vara hur dåligt som helst, en katastrof. Tack och lov slipper vi se skiten.

Ja, för ingen kommer väl dela det på sociala medier?
-Framförallt kommer ju ingen titta på programmet…eller? Haha. Ja Anna Book blev förkrossad över diskningen men jag skulle nog tänka, vad skönt nu slipper jag det här nu.

Okej, törs du tippa placering?
-Suck, ingen aning, tror och hoppas ingenting, det får helt enkelt gå som det går. Dessutom kanske det är den svåraste deltävlingen med flest folkkära artister. Men vi är ju hårdrockare och hoppas på stöd från hela den kulturen men du hör ju själv hur galet dumt det låter att tävla mot artister som Dollystyle.

Ni får se till att njuta, blir kanske bara en gång?
-Definitivt bara en gång som artist, skulle hellre sitta som låtskrivare i greenroom och dricka sprit, det skulle vara betydligt skönare.

Något du funderat på?
-Nej, de som skriver låtar till Melodifestivalen är mycket engagerade och lägger stor tid just på detta fenomen. Skivbolag och kompositörer verkar slåss med näbbar och klor för att få in så många låtar som möjligt. Samma dag som vi kom med så ringde faktiskt Universal och erbjöd kontrakt så snacka om att folk vittrar pengar i melodifestivalen. Tråkigt att duga först när man deltar i ett specifikt tv-program men vi fortsätter jobba med dem vi jobbat med tidigare, så enkelt är det.

En klubbspelning på Debaser Medis i Stockholm den 2 april och några festivalspelningar är allt jag vet om men vad händer mer?
-Vi kommer definitivt inte mjölka på deltagandet i melodifestivalen med en turné, vi är ju ett band som varit med i melodifestivalen inte ett melodifestivalband. Vi ska släppa ny platta 2017 så ny musik ska skrivas och efter den blir det väl sedvanlig turné. I övrigt ska vi till Japan i september.

Visst ska ni till Australien också?
-Stämmer, även USA och det känns lite häftigare än melodifestivalen.

Stort lycka till och hoppas att alla rockens falanger enas för att rösta på Eclipse den 27/2 klockan 20:00 i SVT1.
Med festivalens app kan man dessutom rösta gratis fem gånger.

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link