VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
wigelius2015band484

Wigelius: “Tabula Rasa är en gemensam prestation”

wigelius2015band484

Svenska AOR-bandet Wigelius släppte sin nya och andra platta “Tabula Rasa” den 29/1 på tyska etiketten AOR Heaven, en skiva som det jobbats på under en längre tid och under kännbart tryck från fans med bristande tålamod. Rocknytt fick ett snabbt snack med bandets trevliga gitarrist Jakob Svensson som förklarar bl.a. prioriteringar, arbetsuppgifter och varför de har en fågel på omslaget precis som fyra andra albumsläpp samma dag.

I jämförelse med debuten så känns nya plattan som en naturlig fortsättning men med en tydlig förfining på samtliga plan. Hur ser ni på nya skivan? Blev den bättre än ni kunnat hoppats?
-Vi ser det, vilket titeln också antyder, som en nystart. Vi är extremt nöjda med resultatet och vi hoppas att det kommer tas emot väl av fansen.

Ni har jobbat på den under längre tid. Vad har det berott på och hur har resan varit?
-Det har berott på lite olika saker, men framför allt att andra projekt har kommit i vägen. Vi jobbar alla som låtskrivare och musiker vilket gör att mer välbetalda jobb går i första hand. Men med det också sagt att det här är det roligaste man kan göra. Hade vi kunnat livnära oss bara på Wigelius hade vi gjort det.
Resan har varit rolig! Vi har hittat ett grymt sammarbete inom bandet där jag, Erik och Anders skriver det mesta materialet och Patrik står för designbiten.


Produktionen är riktigt bra och bröderna Wigelius börjar göra sig ett namn som även producenter. Är det bra att ha producenterna i bandet? Vilka fördelar har det i så fall?
-I vårt fall har det bara varit en fördel. Vi lyssnar in varandras åsikter och diskuterar fram olika idéer tillsammans. Erik är en fantastisk producent och han kan få alla våra tankar till verklighet.

Blir det någon kommande video och vilket spår i så fall?
-Vi har pratat om att göra en video men i dagsläget finns det inget inplanerat.

Ni har ju släppt några låtar från skivan under inspelningsprocessen. Hur har mottagandet varit hos fansen? Har responsen påverkat utformningen av de resterande låtarna?
-Det har varit bra respons från fansen och några få arga kommentarer om att det tar för lång tid, haha! Vi har utformat låtarna och produktionen åt det håll vi vill och den tanken fanns från första singelsläppet. Vi gör det här för vår kärlek till musiken och genren och om folk gillar det är det såklart en stor bonus. Det är alltid kul att få respons på låtarna och att ”These Tears I Cry” skulle bli mer populär än A-sidan kunde vi ju såklart inte veta.

Hur ser resten av året ut för er? Några festivaler, turnéer eller andra roliga saker planerade?
-Vi kommer jobba på med nya låtar och ett bonusspår till Japan. Vi har ett “releasegig” inplanerat på Pub Anchor den 11 Maj. Vi har ju minst sagt varit sparsmakade med livespelningar men det tänker vi ändra på framöver.

Hur ser du på jämförelsen med Wigelius anno 2012 och 2016? Vad har ni gjort nu som ni borde gjort då? Hur ser du på framtiden för bandet?
-Vi har egentligen alltid haft samma tanke med Wigelius – ha kul och skriva låtar som vi själva tycker om. Stora skillnaden nu är väl att vi har fria händer att låta som vi vill och att ”Tabula Rasa” mer är en gemensam prestation. Vi ser alla det här som ett livsprojekt och vi kommer släppa fler plattor i framtiden.

Första skivan släpptes på Frontiers. Varför blev det ingen fortsättning där? Hur kommer det sig att det blev just AOR Heaven?
-Vi drog åt olika håll rent idealmässigt. Vi är såklart tacksamma för att ha fått den spridning som Frontiers ger och det finns inga hard feelings. Vi signade först med svenska Atenzia och Pär Winberg slussade oss vidare till AOR Heaven.

Ert sound är väldigt polerat och utan vassare kanter. Vilka tror du det är som uppskattar er musik mest? Hur går tankarna när ni skriver låtar och har ni några specifika mål?
-Vi skriver låtar som vi själva gillar och den enda tanken som finns för en skiva är att det ska finnas blandning på materialet. Alla ska kunna gilla nånting.

Är alla lika bidragande till låtskrivandet både musikaliskt och textmässigt eller vem gör vad?
-Som jag nämnde tidigare så är det jag, Anders och Erik som skriver det mesta. Textmässigt är det mest Anders men vi har också fått hjälp av vår gode vän Ulf Georgsson.

Är ni, som titeln på skivan anspelar, “ett oskrivet blad”? eller vad var tanken med titeln?
-Tanken var att få börja om på nytt. I och med att vi gör allt själva numera så har vi alla möjligheter att utforma det som vi vill.

29/1 2016 är officiella fågeldagen då ni, Primal Fear, Shakra och Nordic Union alla har någon typ av fågel på omslaget. Hur kommer det sig att ni valde detta omslag och vem har skapat det?
-Haha! Ingen aning! Vi hade det på första skivan så vi körde vidare på idén… Det är Patrik som, med bravur, har gjort allt artwork för plattan.

Vad är Wigelius främsta samt sämsta egenskaper som band?
-Vi är dåliga lyssnare, lär oss sakta och trivs inte vanligtvis i kontorsmiljöer… Anders tar saker.

Avslutningsvis vill jag fråga hur mår ni nu dagarna innan albumsläpp? Nervöst? Förväntansfullt?
-Det känns kul!! Vi är såklart sugna på att höra vad folk tycker! Tack för den här intervjun och för er support!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link