VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
deadheads484

Manne i Göteborgsbaserade Deadheads tycker att Spotify kan haverera

0 Shares

deadheads484
Manne Olander är sångare och gitarrist i bandet Deadheads. Jag fick en pratstund med honom där vi diskuterar bland annat bandets senaste platta “Loadead” samt lite annat också. Dessutom gör han ett gammalt Kissfan glad när jag ställer sista frågan.

 

Var och när bildades Deadheads?


 

– Bandet bildades i Göteborg sent 2012. Fyra killar som varit vänner länge och som huserat i andra band tidigare. Gitarristen Rickard Hellgren och jag har känt varandra ett bra tag och vi har gemensam musiksmak. Nya plattan ”Loadead” spelades in i två omgångar där vi först spelade in sex låtar med den gamla basisten och sedan spelades sex låtar in med vår nye basist Sigge Palmén Unger. Titeln på plattan är snodd från Velvet Undergrounds platta ”Loaded” från 1970 där vi tvistade till titeln en aning för att passa Deadheads.

 

Inom vilken genre vill du placera Deadheads?

– Det här med genre är viktigare för en journalist än för lyssnaren. Men jag skulle vilja säga Actionrock om vi måste sätta in oss i ett fack. Det är rock med energi från punk/hårdrock där vi ligger lite närmare punk.

 

Vilka influenser har ni?

– Vi har väldigt många influenser. Band som New Bomb Turks, Gluecifer, Nomads och tidiga Hellacopters är influenser liksom deras influenser som Motörhead, AC/DC och punksvängen runt 1977. Mycket rock och mycket punk helt enkelt och jag skulle kunna sitta i flera timmar och prata band.

 

Nya plattan heter som sagt ”Loadead”. Hur gör ni för att promota den?

– Vi har ett tyskt bolag vid namn High Roller Records som sköter den biten. Vi känner att vi har ett mycket bra samarbete med detta bolag och det känns skönt att ha ett bolag i ryggen som jobbar för oss och är entusiastiska. De satsar på bandet och ger ut plattan i olika utgåvor. Promotion görs även i både Japan och Usa.

 

Hur är din syn på streamingtjänster typ Spotify?

– Jag vet inte riktigt vad jag ska svara på det för jag har inget riktigt svar. Det är jävligt knepigt hur det blivit. Systemet är kasst och jag känner en enorm tacksamhet till de som köper vår musik. Jag köper själv mycket plattor (vinyl), men jag ska erkänna att jag lyssnar på Spotify också. Men samtidigt så måste vi få ut vår musik och eftersom den generation som nu växer upp inte har skivsamlandet som prio ett så måste vi finnas på Spotify och det förväntar man sig att vi ska göra också. Till sist kan jag säga att jag skulle inte bli ledsen om det hela havererade.

 

Plattan ”Loadead” innehåller fram till plattans sista spår korta och koncista låtar. Avslutande ”UCP” klockar dock inpå 7:40 och min undran är om det finns någon speciell anledning till detta tilltag?

– Låten är skriven av Olle Griphammar och vi kände att vi ville experimentera lite. Till slut föll det sig naturligt att avsluta med den låten. Låtar behöver inte vara långa för att vara bra, men med låten ”UCP” så visar vi att vi vågar bredda oss och med facit i hand är det en riktigt bra avslutning på plattan. Låten är för övrigt en hyllning till Union Carbide Production vars mystik tilltalar oss på ett ”gött” sätt.

 

Hur ser framtiden ut för Deadheads?

– Vi har tagit det lugnt över jul och nyår och efter det så ska vi börja spela in nytt material. Det kan hända att vi släpper en EP i vår. Vi har mycket material som inte är färdigt också. Till våren blir det sammanlagt 14 spelningar i Spanien och Portugal. Vi vill även spela på någon festival till sommaren men där är inget klart ännu.

 

Okej Manne då avslutar vi med att jag vill att du talar om för mig vilken som är tidernas bästa låt?

– Oj jävlar. Det där är sjukt svårt. Det går verkligen i perioder det där, men en av tidernas bästa plattor är i alla fall ”Highway To Hell” med AC/DC. Men jag tror att jag svarar ”Black Diamond” med Kiss på din fråga om den bästa låt som gjorts.

 

Med det så tackar jag Manne i Deadheads för denna pratstund och jag önskar bandet all lycka i framtiden.

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link