VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
bandsofswedenheader484

Nytt spännande projekt kallat Bands of Sweden – Hur Spotify kan hjälpa musiker framåt

45 Shares

bandsofswedenheader484
Bands of Sweden är ett nytt projekt som vi på Rocknytt tänkte få lite information om vad det egentligen handlar om. Alexander Platon heter en av initiativtagarna till detta projekt. Alexander tog sig tid att svara på några frågor jag skickade honom via mail.

 

För det första skulle jag vilja höra lite om uppkomsten av projektet Bands of Sweden?– Det var egentligen en tillfällighet att projektet Bands of Sweden uppstod. Jag spelade tidigare i bandet St.Aria och genom detta intresserade jag mig mer och mer för marknadsföring. Jag lyckades rätt okej när det gäller många delar, men när det kom till Spotify var det väldigt svårt att få människor att lyssna. Efter att ha läst om potentialen i spellistor på Spotify testade jag att sätta ihop en spellista vid namn ”Bands of Skåne”.

Jag bjöd in så många band jag kunde hitta och startade i och med detta även en facebooksida med samma namn. Enda kravet jag hade på de band som ville vara med på spellistan var att de skulle dela den. Det närmast exploderade och på bara några veckor kände jag att jag ville ta konceptet längre. Jag kontaktade en vän och vi utvecklade genom min initiala idé Bands of Sweden.

 

Vad är målet med detta?

– Målen med Bands of Sweden har förändrats och utvecklats efter hand. Från början var det att hjälpa lokala band att bli hörda på Spotify. Det är viktigt nog naturligtvis men i takt med att vi sett potentialen i ursprungsidén har vi anpassat vårt syfte. Vi jobbar aktivt med våra målsättningar och vi är just nu inne i en fas där vi utvecklar en tydligare intern verksamhetsplanering innehållande övergripande mål och delmål.

Att kunna bidra med att lyfta artister som verkligen brinner för sitt hantverk är som vi ser det fullt möjligt att uppnå om engagemanget är det rätta från samtliga parter. Just nu jobbar vi mycket med Skåne för att prova olika vägar fram. På sikt har vi också ett mål eller snarare en vision om att Bands of Sweden kan vara en betydande aktör inom svensk musik.

bandsofswedenlogo

Bands of Sweden har sitt säte i Skåne. Om det skulle finnas eldsjälar som ser musik på samma sätt som ni skulle ni kunna tänka er då att finnas med i ett landsomfattande nätverk?

– Vi är absolut intresserade av att växa och jobba mer i andra delar av landet. Tankar finns redan nu på att lansera Bands of Sweden i Göteborg. Kontakt har redan tagits med en del band samt andra intressenter. Planen är att vi ska jobba med Skåne så långt som det är möjligt. Sen samlar vi in av erfarenheten från ursprungsidén, utvärderar och tar med oss det som fungerat bra och försöker korrigera det som fungerat mindre bra. Därefter är tanken att börja utveckla verksamheten i Göteborg med dess kranskommuner för att senare ta steget till Stockholm och allt vad det innebär.

 

Ni jobbar inte bara med att få band spelade på Spotify utan nyligen spelade ni också in en video med Wasted Shells där de framför sin smått fantastiska låt ”Lies”. Hur var det att jobba med Wasted Shells och finns det planer på att regissera fler rockvideos?

– Det var verkligen en uppskattad process. Alla i bandet är ödmjukheten personifierad och de var alla oerhört engagerade i processen på ett konstruktivt sätt. Vi har tidigare jobbat med en del band som inte visat eget engagemang och hur bra bandet då än är så blir det svårt att använda sig av de möjligheter som finns. Wasted Shells hade en fantastisk inställning och det har varit kanon att jobba med ett band som verkligen brunnit för projektet och varit engagerade.

Förhoppningen är att denna video är den första i en mängd liknande videos. Hela tanken är att visa publiken hur banden ser ut och låter i en mer ”livelik” miljö. Både för deras fans och arrangörer av olika tillställningar. Känslan är att idén kan vara intressant för andra band och vi vill absolut jobba med så många som möjligt. Samarbetet med studion Sonart Productions i Staffanstorp gör det möjligt att göra detta för summor som mycket mer överkomliga än vad det skulle kostat bandet egentligen.

 

Hur har responsen varit när ni presenterat idén för branschfolk och band?

– I stort sett alla som fått höra om vår idé har älskat den och nästan alla band vi kontaktat har velat haka på direkt. Vi har gång på gång fått höra att Bands of Sweden är något som saknats i musikvärlden. Man ser det helt enkelt som en tjänst som underlättar för publiken att hitta band i sin egen hemstad.

 

Om du får fria händer att bestämma framtiden för Bands of Sweden så undrar jag hur den skulle se ut?

– Då hade jag velat att Bands of Sweden är något som finns i hela Sverige och inte bara i Skåne. Jag hade velat att banden som är med känner en stolthet över att kalla sig för ett Bands of Sweden band och att de känner att det gör skillnad att gå med. Jag hade även velat att publiken känner att Bands of Sweden är en säker källa intressanta nya musikupptäckter.

 

Avslutningsvis har jag en fråga som jag även ställer till de flesta artister jag intervjuar och det är helt enkelt vilken låt som du anser är den bästa som släppts?

– Där svarar jag kort och enkelt ”Fiction” med Avenged Sevenfold.

 

Med det tackar jag Alexander för sin tid och önskar honom lycka till med sitt projekt Bands of Sweden som ni hittar på www.bandsofsweden.com

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter