VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
stryper logo484

Stryper: Visst finns det planer på att återinspela “In God We Trust”

stryper logo484
Stryper släppte sin nya platta ”Fallen” den 16 oktober och jag ringde upp bandets sångare Michael Sweet för att prata lite om nya plattan, hur han ser på skivförsäljning 2015, djävulsdyrkan samt om det blir något mer samarbete med George Lynch. En hel del annat blev också sagt och resultatet av vår pratstund kommer här.

Hej Michael. Tack för att du tar dig tid att prata med oss på Rocknytt.


– Det är jag som ska tacka. Det är alltid lika roligt när ni vill ta er tid för vårat band.

Erat nya album heter ”Fallen” och min undran är om ni är nöjda med resultatet

– Hela bandet är oerhört nöjda med produkten. Vi är ett band som gillar ballader, men våra rötter finns inom hårdrock/heavy metal och det var som ett sådant band vi startade. Vi är tillbaka där vi startade och vi är väldigt nöjda.

Annons:

Jag har tidigare i år pratat med Joe Elliott (Def Leppard) och Blackie Lawless (W.A.S.P.) och vi diskuterade skivförsäljning kontra streamingtjänster. Hur ser du på musikindustrin 2015 jämfört med hur det såg ut i mitten av 80-talet?

– Det är en intressant tid just nu och vi försöker precis som alla andra band att sälja våra plattor. Det är dock mycket svårare att sälja plattor idag om man jämför med mitten av 80-talet. Människor köper sin musik på I-tunes, men då oftast bara en eller två låtar. Det är sorgligt med tanke på att då blir det tio låtar som ingen bryr sig om och då känns det som att dessa hamnar på soptippen.

Band som Stryper och W.A.S.P. är albumband där hela plattan betyder något och vi ska vara oerhört glada om vi säljer 10.000 ex första veckan. Min känsla är att om tio år så säljs det inte plattor alls längre och då blir livespelningar och turneér viktiga för att få ut sin musik. Sen vet inte jag om detta räcker heller eftersom det köps enstaka låtar på I-tunes. Singlar blir jätteviktiga och samtidigt så är de flesta hårdrocksband albumband. För att sammanfatta det hela så är Streamingtjänster dåligt för artisten. Vi får inte betalt för det jobb vi lägger ner.

Efter plattan ”Against The Law” splittrades Stryper. När ni återvände 15 år senare med plattan ”Reborn” så är det intressant att få veta om ni hade er fanbase kvar?

– Vi har en bra fanbase. Och även fast det inte var samma fans när vi återkom så hade vi fått nya som upptäckt Stryper under dessa 15 år. Vi tappade fans när vi släppte ”Against The Law” eftersom vi släppte hela den här biten med gult och svart samt att vi dessutom ändrade sound. Enligt mig så lät vi som Van Halen.

När ni 1986 släppte er platta ”To Hell With The Devil” så intervjuades din bror Robert (trummis) i ett svenskt radioprogram vid namn Rockbox. Jag kommer ihåg att han då pratade om att det bland annat kastades upp brandbomber på scen när ni spelade live. Är detta ett problem även idag?

– Hela den där situationen är mycket bättre. De problem vi har är att det fortfarande finns de som skriker eller kastar upp saker på scenen, men det är väldigt sällsynt att det händer idag. De människor som går på spelningar idag är mer öppna och går för musikens skull. Men visst hände det saker i början av vår karriär och jag ska inte hymla när jag säger att det fanns tillfällen då vi trodde att våra liv hängde löst.

När vi pratar litegrann om er kristna tro så hände en episod 2007 där sångaren (Nergal) i det Polska bandet Behemoth rev sönder en bibel på scenen. Anledningen var att han tyckte att det var en bok full med lögner. Vad är din syn på den händelsen?

– Det handlar om respekt som jag ser det. Jag antar att detta band vill bli respekterade för den musik de spelar och då känns det en aning respektlöst mot oss som har den kristna tron genom att riva sönder en bibel på scenen. Stryper kommer aldrig att riva sönder en bibel om satan på scenen. Det handlar helt enkelt om att man måste respektera att andra människor är olika. Jag respekterar denna herre och trots våra olikheter så skulle jag vara hövlig och behandla honom med respekt ifall vi träffades IRL. Vem vet, han kanske innerst inne gillar Stryper.

På er platta ”Second Coming” så har ni gjort nyinspelningar av några av era gamla låtar. Finns det några planer på en nyinspelning av plattan ”In God We Trust” som släpptes 1988? För ska jag vara helt ärlig så är produktionen horribel med tanke på att låtarna är bland de bästa ni gjort.

– Den plattan är överproducerad så den förlorade sitt bett. Vi har pratat om att spela in den plattan igen liksom vi har pratat om att spela in nya versioner på vissa av låtarna på ”Against The Law”. Ljudet är helt enkelt inte bra. Troligtvis gör vi även nyinspelningar av vissa låtar på ”The Yellow And Black Attack” också för jag kan inte lyssna på den plattan längre. Det går att göra dessa låtar med mer tyngd så inom den närmaste tiden kommer vi att spela in vad som kanske kommer att kallas ”Second Coming 2”. ”In God We Trust” är en annan sak. Den plattan skulle vi kunna spela in i sin helhet och få den mycket, mycket tyngre än när det begav sig. Vissa kommer att gilla det, andra inte. Vi planerar och diskuterar saken i alla fall.

 

Vi lämnar inte ”In God We Trust” riktigt än utan jag undrar om ni kommer att ta upp låten ”Lonely” i erat liveset igen?

– ”Lonely” kommer med all säkerhet att spelas live i framtiden. Vi har på senaste turnén spelat ”In God We Trust” och ”Always There For You” från den plattan och det har funkat hur bra som helst. Våra fans gillar verkligen det de hör. Tanken är att turnera i Europa nästa år och jag personligen skulle väldigt gärna spela även ”The Writings On The Wall” som är en snabb låt från ”In God We Trust”.

Turné i Europa 2016 säger du. Hur kommer en sådan turné att se ut?

– Vi har planerat att turnera april till november 2016 som det ser ut nu. Usa och Kanada kommer att vara självklara, men vi tippar även på en del festivaler i Europa till sommaren och i samband med det så vill vi göra en riktig turné i Europa där vi spelar i betydligt fler städer än vi gjort tidigare. Vi känner också att låtar som ”Yahweh”, ”Fallen” och ”Pride” från vår senaste platta kommer att fungera utmärkt som en del i vår kommande liverepertoar.

 

Finns det planer på något mer material med Sweet & Lynch?

 

– Det gör det. Vi har börjat diskuterat detta nu under hösten och det kommer definitivt en uppföljare till plattan ”Only To Rise”. Vi har även pratat om att ge oss ut på vägarna under 2017. George Lynch är en av mina absoluta favoritgitarrister och vi kommer att ha ett stabilt band med oss också på denna turné. Dessutom så planerar jag att släppa ett soloalbum i maj eller juni 2016. Ett väldigt tungt album handlar det om.

Till sist Michael så vill jag att du plockar fram din absoluta favoritlåt som du spelat in med Stryper.

– Det är naturligtvis inte lätt, men jag kör på en klassiker. Det är en fantastisk låt att framföra live så mitt val faller på ”Soldiers Under Command” Den tillsammans med ”To Hell With The Devil” har blivit Strypers signaturmelodi.

Med det utmärkta valet så tackar jag dig Michael för denna pratstund så hoppas jag vi kan höras i framtiden.

Tack själv. Vi kommer garanterat att komma tillbaka till Sverige för vi blir alltid väl behandlade i det landet. Ta hand om dig så hörs vi.

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT