VECKANS TOPPNYHETER

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
VECKANS MEST DELADE
Saffire2015PressHigh484

LÅT FÖR LÅT: Saffire – For The Greater Good

Saffire2015PressHigh484
Den 27:e november släpper Saffire sitt andra studioalbum “For The Greater Good” via tyska skivbolaget AOR-Metal Heaven. Rocknytt bad bandets grundare och gitarrist Victor Olsson att ge oss sin bild och tankar om skivans 11 spår.

Skivan som fått strålande recensioner (Sweden Rock Magazine 8/10, Rocknytt 10/10) har spelats in tillsammans med Arnold Lindberg (Ghost, In Flames, Hardcore Superstar, Evergrey) och är masterad av Dragan Tanaskovic (In Flames, Dark Tranquillity, Mustasch, The Poodles).


1. The Great Escape
Ville ha en riktig rockrökare med högt tempo och satt och riffade lite med det i åtanke och det blev startskottet. Kändes ganska tidigt som en öppningslåt!
Låten skrevs nåt år innan vi började spela in skivan men bara några veckor innan så gjorde faktiskt Tobbe och jag om refrängen. Vilket blev till det bättre tycker vi!
Texten är inspirerad av en känsla jag hade att man ibland bara skulle vilja fly det tekniska uppkopplingssamhället och bara flytta ut i det fria och leva av naturen, helt utan några krav.

2. Casters of the First Stone
Min första galopplåt! Versriffet har ju en viss Rainbow/Iron Maiden-känsla och sånt är alltid kul att lira. Sticket var tänkt som en solodel från början men för att öka budskapskänslan och intensiteten så stekte jag det och la på talet och en enkel melodi istället.
Låten blev snabbt en favorit hos alla i bandet.
Har berättat om det innan men låttexten kom till när jag och vår sångare Tobias Jansson förra året satt tillsammans och försökte känna in hur stämningen i låten kändes. Vi pratade om riksdagsvalet som var då och om de främlingsfientliga krafter som började spridas och började få allt större inflytande och uppmärksamhet. Tobbe berättade om en kväll då ett öppet rasistiskt parti marscherat förbi högljutt utanför hans lägenhet och om hur olustigt det kändes. Detta blev då startpunkten i låten, där vi fortsatte skriva om rasism, egoism, massmanipulation och hatpropaganda.

3. For The Greater Good
Som vanligt satt jag och riffade och kom på mainriffet som också blev versen. Gillade idén med att ha ett ganska “busy” riff med mycket lir över ett ganska rakt och stadigt bas och trumbeat. Texten handlar om ett dystopiskt övervakningssamhälle och lite av inspirationen till det kom via en bok om Nordkorea jag läste. Efter det spann vi vidare en hel del på dystopi-idén och flera av låtarna blev som små historier som utspelar sig i samma mörka värld.

4. Heartless
Är en stor filmkonsument och en kväll hamnade jag framför en film som heter “An American Crime”. Baserad på en helt sann historia om en ung flickas vidriga och hemska öde i 60-talets USA när hon fick bo tillfälligt hos grannfrun som, tillsammans med sina barn, fullkomligt misshandlade den stackars flickan dag ut och dag in. Jag blev äcklad, chockad och extremt berörd och läste på om fallet efteråt. Kunde inte riktigt släppa det och fick t.o.m svårt att sova ett par nätter. Fallet bedöms än idag som ett av de vidrigaste brott som begåtts i USA mot en enskild person. Hursomhelst, vart tvungen att få utlopp för det hela på nåt vis så jag och Tobbe skrev en låttext om det hela, då vi jobbade med en låt som redan hade en ganska mörk och melankolisk vibe.

5. Dandelion’s Shame
Den låten vi skrev klart sist på skivan. Vi ville ha en stor och catchig refräng. Det var Tobbes idé om att köra flerstämmigt a’la Def Leppard!
Texten är väl lite småkryptisk men vi leker lite med den svenska frasen “Maskrosbarn” och hur unga människor alltmer bara bryr sig om att synas och bli kända till vilket pris som helst som visar sig i skräp-tv som Paradise Hotel och liknande.

6. Shadowland
Den enda låten som inte är helt skriven efter den första skivan. Vi spelade faktiskt in en demo av låten redan 2009 med en lite annan sättning. Vi har alltid gillat mainriffet och groovet i låten så jag plockade isär lite delar av låten satte ihop det med lite nytt och en ny text/sångmelodi.
Tobbes sista ton är nog hans högsta på hela skivan!
Låten handlar kort och gott om näthat och näthatare som ju nästan blivit lite av ett samhällsproblem.

7. Wake up the World
Kanske den tyngsta låten på skivan. Lite andra typer av tongångar, gillar ju att blanda upp det lite!
Ännu en text i dystopilandskapet men texten är berättad, kan man säga, ur den galne diktatorns perspektiv. Läs om Nordkorea och deras ledare, så förstår du vart inspirationen kom ifrån…

8. As Promises Burn
Den första mjuk-låten, som från början inte riktigt var tänkt att komma med på skivan, utan mer som en ifall-om-att-låt. Men det blev såpass bra att den kom med. Körpartiet på sticket har jag lagt själv faktiskt!
Berättelsen är en av de starkare på skivan, om jag får säga det själv. Det handlar om mobbing, och känslan som infinner sig hos den mobbade. Vad det kan göra med ens självkänsla och hur det inte alltid slutar lyckligt så att säga.
Vi har alla i bandet nån form av erfarenhet av mobbing och mobbingkänslor, så det blev stundom en rätt personlig text.

9. Blame It On The Rain
Den enda låten på skivan som går lite i dur, haha. En av våra kanske poppigaste alster, även om den givetvis har samma hårdrockskärna som allt vi gör.
Vad händer i ett förhållande när båda vet att det är slut men ingen riktigt vågar ta steget och riva av det där plåstret? Lite det handlar texten om.

10. Ghost Town
Ytterligare en saga i dystopilandet, berättad av de rebeller som faktiskt står upp mot tyrannin och det som sker framför deras ögon.
Största körpartiet på skivan i slutet när vi leker med lite sakrala kyrkotongångar!
En av de låtarna från skivan vi definitivt kommer spela mycket live, vi har redan kört den några gånger och märkt att den funkar mycket bra. Refränger med hockeykörer slår aldrig fel!

11. This Is Not The End
Som avslutning valde vi den här låten, och det berodde faktiskt inte på texten utan kanske mer på att trots den slöja av mörker och melankoli som genomsyrar mycket så avslutas faktiskt låten i dur. Texten och titeln gjorde ju sedan pricken över i:et.
Texten är som en liten spökhistoria om stark kärlek och att inte kunna gå vidare efter att ha förlorat sin närmsta. Att desperat aldrig sluta hoppas och om känslan att det finns något på andra sidan.

 

Kommande spelningar:
20/11 – Restaurang 2112, Göteborg
27/11 – Backstage Rockbar, Trollhättan
16/01 – Sticky Fingers, Göteborg

BANDFAKTA: SAFFIRE

Medlemmar:
Tobbe Jansson – sång
Victor Olsson – gitarr
Magnus Carlsson – bas
Dino Zuzic – keyboards
Anton Roos – trummor

Länkar:
[ Facebook ]

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link