VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
manimallogo484

Manimal: “Vi är ett liveband”

37 Shares

manimallogo484

Från Göteborg kommer detta fyrmannaband och har sedan den uppmärksammade och hyllade debuten “The Darkest Room” från 2009 jobbat på en uppföljare.

20 november släpps “Trapped In The Shadows” via AFM. Den har mixats av Achim Koehler (Brainstorm, Primal Fear) och innehåller tio låtar av mörk och melodiös heavy metal. Soundet beskrivs av skivbolaget som en blandning av Judas Priests “Painkiller” och Queensryches “Empire”, en ganska bra beskrivning förutom att Manimal har ännu mer att erbjuda. Svensk metal av yppersta klass och självklart är Rocknytt skyldiga att ta ett snack med bandet. Det blev den trevlige gitarristen Henrik Stenroos som fick frågorna om mörker, vad som tagit upp tiden mellan skivorna, betydelsen av två nya medlemmar och om att vara naturlig utan att bli förutsägbar.


Hur kommer det sig att det tagit sex år mellan debuten och uppföljaren?
-Efter releasen av vår förra platta “The darkest room” så blev vi signade av skivbolaget AFM. Vi åkte blamd annat som förband med U.D.O i Europa samt gjorde några festivalspelningar, så första året så hände det en hel del
Efter det så har vi lagt väldigt mycket tid på att skriva materialet till vår nya platta. Vi har inte velat forcera fram en skiva, utan vill ha ut maximalt ur varje låt och vi har jobbat mot att få till en varierad och stark platta.
Dessutom har vi alla heltidsjobb vid sidan av bandet vilket gör att vi fått lägga kvällar och helger till att jobba med skivan.

På vilket sätt har ni utvecklats under den här tiden?
-Vi har fått med två nya bandmedlemmar som har fått hela bandet att utvecklas. Deras sätt att spela har påverkat soundet på musiken, Nya plattan är hårdare och har mer energi än vår debutplatta, men har ändå kvar det typiska “Manimalsoundet”
Jag tycker även att vi har blivit bättre på att skriva musik och på att arrangera låtarna.

Ni släpper denna platta själva i Sverige men via AFM i resten av Europa. Hur kommer det sig?
-Vi har ett eget bolag som ger ut skivan i Sverige. Jag har jobbat i skivbranschen i 25 år så vi ville sköta distributionen själva på hemmaplan.

Det tystnade en del om er efter debuten och jag visste inte att ni var aktiva idag. Vad kommer hända efter att nya skivan är släppt?
-Först och främst skall vi ha releaseparty på Sticky Fingers i Göteborg den 20 november, samma dag som plattan släpps. Sen kommer vi jobba med att promota plattan. Vi har precis startat ett samarbete med ett bokningsbolag som heter GMR Music och vi siktar på att vi skall ut och spela en hel del live.
Turné?
-Vi sitter faktiskt just nu och planerar en Europaturné som support till en större akt. Om allt går som det skall så kommer vi åka i början av 2016.

Vad är ni mest nöjda över på nya skivan?
-Helheten av plattan. Vi har 10 bra låtar. Vi är mycket nöjda med soundet på plattan och det är snyggt förpackat med ett fräckt konvolut. Och så är det grymt kul att vi fick med Udo Dirkschneider att sjunga en duett på plattan.

Har ni jobbat på nytt material sedan debuten eller har ni haft annat för er?
-Vi har jobbat med nya låtar hela tiden sen debuten, spelat live och under resans gång kom även André Holmqvist (trummor) och Kenny Boufadene (bas) med i bandet.

Vad ville ni uppnå när ni skrev denna skiva?
-Vi ville göra en skiva med musik som vi själva diggar. Vi har aldrig haft något mål att sträva efter att skapa nåt helt unikt eller nytt, utan vi gör musik som är en mix av våra influenser med en touch av vårt eget sound.

Jag upplever skivan som ganska mörk. Någon speciell anledning och var det så ni planerade att den skulle bli?
-Vi har haft en rätt så bestämd bild av hur vi ville att plattan skulle bli. Vi har jobbat med både texter och melodier för att gå åt det lite “mörkare” hållet och vi är mycket nöjda med resultatet.

Många power/heavy metalband tenderar att göra parodi på sig själva, men ni känns äkta och trovärdiga. Varför tror du?
-Vi gillar starka melodier, men vi väljer hellre att gå åt det melankoliska hållet än att göra melodierna för käcka. Samma gäller med musiken. Det gäller att hitta ackordföljder som låter naturliga utan att det skall bli för förutsägbart.

Dessutom känns det som ni fokuserar på låten: även om musicerandet är bra så är det alltid melodierna som sticker ut mest. Vad tror du är receptet för en lyckad låt?
-I många av våra låtar har vi börjat med en sångslinga och byggt låten runt den. Så att ha bra melodier är viktigt.
Sen så strävar vi såklart efter att gitarriffen och trummorna skall vara så grymma och medryckande så att lyssnaren inte kan låta bli att digga.
En bra låt för mig är en låt som växer för varje lyssning och som man inte tröttnar på.

Det är en mycket klar och tydlig produktion som påminner och genererar lite känsla av progressiv musik. Varför valde ni denna typ av prodd? Vilka influenser har präglat detta album mest?
-När materialet var klart så kontaktade vi Achim Köhler som mixat mycket tysk metal (bl.a. Primal Fear).
Vi diggar de plattor han gjort och vi tänkte att han skulle kunna få fram produktionen vi sökte och tillsammans lyckades vi få fram ett sound som vi verkligen gillar.
När det gäller influenserna så får jag nog säga att det är en mix av många band som vi lyssnat på genom åren. Vårt skivbolag AFM har satt en etikett på plattan: rekommenderas till fans av Judas Priest-Painkiller och Queensryche-Empire, och det är ju två band som vi vuxit upp med och givetvis har dom inspirerat oss.

Hur gör ni nu för att övertyga resten av världen likt ni övertygat mig om att ni förtjänar mer fans och lyssnare?
-MANIMAL är först och främst ett liveband och att vara ute och turnera och spela live är nog rätta vägen för oss att nå ut till en större publik.

Vad hoppas du kommer ske med Manimal under 2016?
-Vi siktar på att vi kommer iväg på en turné nu till våren och jag hoppas även att vi kan boka in några festivalgig under året.

Tack för att du tagit dig tid och stort lycka till.
-Tack själv för visat intresse för vårt band​.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter