VECKANS TOPPNYHETER

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
VECKANS MEST DELADE
wasp01annickanilsson484

Intervju med Blackie Lawless (W.A.S.P.)

wasp01annickanilsson484
När W.A.S.P. släppte sitt debutalbum 1984 var jag en späd liten grabb på 13 år som precis börjat lyssna på hårdrock. Att bandet blev populära så fort i Sverige kan vi tacka den dåvarande pressen som skrev spaltmeter om att Blackie Lawless kastade rått kött på publiken, att han knullade som en best och att man på ett förnedrande sätt skar halsen av en kvinna mitt under livespelningarna.

Min mor och far blev kallade till föräldramöte som enbart avhandlade W.A.S.P. och Blackie Lawless skrattade nog gott för bandets image hade fått precis den effekt bandet sökte. Morsan frågade mig om jag lyssnade på W.A.S.P. och jag sa nej trots att det allt som oftast strömmade ut “I Wanna Be Somebody” eller “School Daze” från mina högtalare. Morsan hade med andra ord ingen koll.


W.A.S.P. var ett oerhört viktigt band för mig i början av mitt hårdrockslyssnande och 30 år senare så lyssnar jag fortfarande på bandet. Därför var det extremt nervöst när Blackie ringer upp mig på kvällen den sista fredagen i juli. Dessutom ringer han fem minuter innan utsatt tid. Nervös hade jag dock inte behövt vara utan det visade sig att Blackie Lawless denna kväll är på ett ypperligt humör och vad vi pratade om tänkte jag berätta för er precis nu.

Hej Blackie. Jag heter Johan och jag skriver för den svenska websidan Rocknytt. Dessutom är jag sjukt nervös just nu.
– Varför då?

Därför att W.A.S.P. är ett av mina absoluta favoritband och ni har hängt med i mitt liv de senaste 30 åren.
– Okej, men tänk på att jag är bara människa jag också så detta kommer att gå hur bra som helst.

Ungefär här försvinner min nervositet och resterande samtal blir den lugnaste intervju jag gjort. För det första Blackie vill jag gratulera till att du fått ihop en fantastisk platta i och med nya “Golgotha”. Hur skulle du vilja beskriva nya plattan?
– Många band som släpper ett nytt album är väldigt snabba med att påpeka att det här är det bästa vi släppt osv osv. För mig är det alldeles för tidigt att ha en åsikt i just den frågan. Fråga mig om ett år då kan du få ett bättre svar. Nya plattan innehåller en samling av olika låtar som är en beskrivning av flera olika tankar jag haft. Musikaliskt låter det lite som 80-talet, men det finns även influenser från både 70 och 60-tal på plattan.

Ni har släppt en del konceptalbum som tex “The Crimson Idol”, “The Neon God Pt.1-2” och “Babylon”. Hur kommer det sig att ni släpper så mycket konceptalbum?
– “Golgotha” är inte ett konceptalbum utan det är enbart ett album fyllt med de starkaste låtar jag kan skriva just för tillfället. Den är dock skriven i samma anda som “Dominator” och “Babylon” så där kommer människor att märka vissa likheter. Ett konceptalbum är det som sagt inte.

När ni släppte första plattan 1984 så pratade människor mer om er image än om er musik. Om du ser tillbaka på den tiden är det något du ångrar?
– Jag skulle tro att jag är förlåten för allt :). Skämt åsido så minns jag den perioden mycket på grund av att många lyssnade inte med öronen utan med ögonen. Musiken var inte det viktigaste utan det var viktigare hur vi betedde oss på scenen. Det är väldigt synd eftersom jag ansåg att vårat första album innehöll fantastiskt starka låtar. Jag försökte förklara att om du lyssnar på en kassett med vår platta i bilen så MÅSTE du lyssna på musiken eftersom vi inte kan hoppa upp och ställa oss på instrumentbrädan. Första plattan har blivit en klassiker, men där och då lyssnade tyvärr väldigt många med ögonen i stället för öronen.

Under denna tidsperiod så spelade ni “Animal (Fuck Like A Beast)” live vilket ni inte gjort på länge. Finns det någon som helst chans att W.A.S.P. kommer att spela den live igen?
– Nej. Vi har inte spelat den live på 10 år nu och det finns inga planer på att ta upp den igen. Mina texter förändrades egentligen på plattan “The Headless Children” (1989) och sen dess är jag djupare i mina texter. Min kristna tro har även gjort att jag mognat som människa.

Så vi kan alltså inte förvänta oss en turné där ni går tillbaka till att kasta rått kött på publiken?
– Ha ha, nej inte på scen. Men vad som händer i omklädningsrummet kan man aldrig veta.

Ni har ny trummis. Varför lämnade Mike Dupke bandet?
– Mikes livsstil förändrades och vi är ledsna att han inte är med i bandet längre. Han var medlem i familjen i 10 år och vi önskar honom all lycka i framtiden. På festivalerna under sommaren så har Patrik Johansson spelat trummor. Vi kommer att presentera en ny trummis inom tre veckor (mitten av augusti).

Ni var huvudakt på Väsby Rock Festival och ni kommer tillbaka till Sverige i slutet av september. Kan du förklara varför ni spelar så ofta just i Sverige?
– Vi blev kära i Sverige från dag ett. Det har med åren visat sig att vi har ett livslångt äktenskap med Sverige. Vi älskar fansen och vi älskar landet.

Om vi pratar setlist så undrar jag vad vi kan förvänta oss? Blir det några överraskningar?
– Överraskningar vet jag inte just nu. Vi börjar repa inför turnén om ett par veckor. När det gäller setlisten så brukar jag vara försiktig med nytt material eftersom publiken ännu inte hunnit lyssna in sig på materialet. Egentligen vet jag inte än hur vi gör med det nya materialet live.

Ni är med andra ord inte som Rush som flyger över till Sweden Rock Festival och kör sin senaste platta i sin helhet?
– Ha ha ha, är det sant? Sånt skrämmer mig även om Rush har min fulla respekt. Jag skulle inte våga eftersom jag är rädd att puliken skulle tappa intresset.

Om vi tittar in i framtiden så har ni skrivit nytt skivkontrakt med Napalm Records. Hur många plattor ingår i det kontraktet?
– Det handlar om två stycken studioalbum varav “Golgotha” är det första. Det andra känns just nu som att det ligger en miljon mil framför oss. Fullt fokus gäller just nu på “Golgotha” så jag har inte ens ägnat uppföljaren en tanke ännu.

Om vi fortsatt tittar in i framtiden så undrar jag om det finns några planer på att göra något mer med Chris Holmes?
– Nej det finns inga sådana planer och förklaringen till varför är hur enkel som helst. Jag har just nu medlemmar i W.A.S.P. som kan spela både det gamla och det nya materialet. Då känns det som ett gigantiskt steg bakåt om vi tar in en gitarrist som bara kan spela det gamla materialet. W.A.S.P. har just nu musiker i världsklass och vi är jättenöjda med hur saker och ting är just nu.

Till sist så vill jag att du plockar ut din absoluta favoritlåt med W.A.S.P.?
– Ha ha ha ha ha, det är helt omöjligt. Vi kan ta ett exempel. Vi säger att jag har tio barn och måste tala om vilket jag älskar mest. Det går naturligtvis inte och detsamma gäller för min musik. Det är helt omöjligt för mig att plocka ut vilken som är min favoritlåt med W.A.S.P.. Vilken är din förresten?

Där måste jag säga “The Last Command”.
– Men det är en platta.

Jepp, men titelspåret på den plattan är bäst.
– Aha, intressant. Om du får plocka ut tre favoriter från “Golgotha” vilka blir det då? Nu har vi vänt på denna intervju (skratt).

Spontant säger jag då “Scream”, “Miss You” och “Golgotha”.
– Jag noterar och tar det med mig.

Tack Blackie för denna pratstund och lycka till i framtiden.
– Tack själv Johan. Jag är uppriktigt glad att du tog dig tid att prata med mig. Ha det bra så hörs vi.

I och med detta så är det slut på samtalet och jag kan säga att det är genuint glad 44-åring som bara flinar med hela ansiktet efter pratstunden. När det gäller ny trummis i W.A.S.P. så verkar det som att Patrik Johansson är fortsatt livetrummis med bandet.

Kvarvarande spelningar på Sverigeturnén:
30/9 Göteborg (Trädgårn)
1/10 Karlstad (Nöjesfabriken)
2/10 Eskilstuna (Lokomotivet)
3/10 Karlshamn (Väggahallen)
5/10 Luleå (Kulturens Hus)

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link