VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
backyardbabiessrfannickanilsson484

Nicke Borg: “Det är Backyard Babies i en ny kostym med nya nyanser 2015”

59 Shares

backyardbabiessrfannickanilsson484
De gick skilda vägar 2009. Fem är senare offentliggjordes det att deras uppehåll var över och att de släpper nytt album.
– Målet är att göra det vi alltid har gjort fast jävligt mycket bättre och få det att låta i modern tid, säger Nicke Borg.

Efter debutalbumet ”Diesel And Power” (1994) har Backyard Babies ångat på som en ångvält ända fram tills de tog en paus 2009. I maj 2014 var det bekräftat att bandet skulle göra comeback och släppa sitt sjunde studioalbum och dessutom bege sig ut på turné.
– Att Backyard Babies är tillbaka känns helt fantastiskt på många olika sätt. Fast egentligen så lade vi aldrig ner, utan vi tog bara en lång paus på obestämd tid. Att kalla det för en comeback känns mer som att man lade ner och sen kom tillbaka efter många år. Man kan i stället kalla det för något i stil med att vi började spela ihop igen. Hur som helst så känns det jävligt bra att vi är tillbaka, säger Nicke Borg.


Under tiden som de tog en längre paus med Backyard Babies startade både Nicke Borg och Dregen egna soloprojekt.
– Under tiden som vi tog en paus hann vi både utveckla oss som soloartister och göra andra grejer. Någonstans hann vi stabilisera våra liv på ett annat sätt. När vi höll på med Backyard Babies så gick det bara år ut och år in ända sedan vi var unga tonåringar. Det känns jäkligt bra att börja spela ihop i dag igen, för att nu har vi andra förutsättningar, men samtidigt är det ändå ”the same”, tillägger Nicke Borg med ett belåtet skratt.

Hur skulle du beskriva nya albumet ”Four By Four”?

– Jag skulle beskriva den som en best of av allt vi har gjort hittills i vår karriär. Vi hade som mål att göra en Backyard Babies skiva som var mer Backyard Babies än vad vi någonsin har varit förut. Jag har upplevt att vi har fans som gillar det tidiga Backyard Babies och en del som gillar det lite nyare, sen har vi också fans som gillar lite av allt som vi har gjort. I och med att vi är ett band som är lite svåra att sätta fingret på, angående vad spelar för slags stil, så ville vi göra en skiva som är allt vad Backyard Babies är. Det vill säga punken, popen och hårdrocken. Denna gång har vi även lagt mycket fokus på just låtskrivandet. Vi har gett alla skivans spår samma jobb bakom sig och uppmärksamhet. Jag tycker personligen att vi har presterat några av de bästa låtarna vi någonsin har skrivit. Jämfört med våra tidigare verk är skillnaden på sätt och vis stor, samtidigt som vi fortfarande har gjort samma sak. Det är Backyard Babies i en ny kostym med nya nyanser 2015. Målet är inte att göra någonting banbrytande. Utan tanken är att göra det vi alltid har gjort fast bättre.

Precis som Nicke Borg förklarar har Backyard Babies haft lite olika stilar genom åren. På till exempel albumet ”Total 13” (1998) var det punk som lirades. När de några år senare släppte albumet ”Making Enemies Is Good” (2001) var det i stället mer hårdrock som genomsyrade skivan.
– Någonstans försöker vi den här gången göra en skiva som summerar hela vår karriär. Så vi försöker göra allt återigen fast på en skiva och vässat låtskrivarpennan något rejält. Det är det som är skillnaden från våra tidigare verk. Förhoppningsvis får man som fan smak av allt som innefattar Backyard Babies på den här skivan.

Många järn i elden

Dregen har under pausen med bandet arbetat med en självbiografi och släppt ett soloalbum.
Nicke Borg har under de senaste åren släppt två fullängdsalbum med soloprojektet Nicke Borg Homeland, deltagit i Melodifestivalen 2011 och är numera också programledare hos Rockklassiker.
– Nu är det fullt fokus på Backyard Babies framöver. Det tar ju väldigt mycket tid att hålla på med bandet. Fast visserligen håller jag på med många andra grejer hela tiden. Bland annat har jag ganska stora låtskrivarprojekt i studio som jag jobbar med just nu. Samtidigt är jag ju också på Rockklassiker och har mina kvällsshower där. Så det är inte direkt i morgon som jag kommer att komma med en ny release med Nicke Borg Homeland. Men jag ser mig själv som en låtskrivare ut i fingerspetsarna. Till exempel skulle jag i morse fixa till en gitarr och började då skriva en låt i stället. Det är så jag fungerar som person. I dagsläget tror jag att det finns material för en eller två Nicke Borg Homeland-skivor liggandes som jag tänker ta tag i, inom en inte alltför avlägsen framtid. Men som jag sade, nu är det fokus på Backyard Babies.

Så vi kan förvänta oss fler soloreleaser inom en snar framtid?

– Det beror lite grann på hur det känns efter det här året och fram till slutet av nästa sommar. Om vi då efter turnén ska jobba på en till Backyard Babies-skiva eller släppa egna soloreleaser. Alla dörrar är öppna kan man säga. Målet är att ha allting i gång samtidigt där man kan se Backyard Babies som ett slags moderskepp där solokarriärer och andra sysselsättningar ligger under som ett paraply. Alla vi håller ju på med våra egna projekt, det gäller bara att disponera ut det på ett bra sätt. Någonstans ger ju projekten också energi till varandra. Om inte jag får utlopp för den sortens musik vi spelar i Backyard Babies får jag svårt att hålla på med andra grejer och vice versa. Allt hänger liksom ihop. Det är bara tiden som är vår fiende. När Backyard Babies-maskinen rullar så tar den ganska mycket tid, både på gott och ont. Men vi har ju skapat oss den här situationen själva då vi väljer att kunna jobba med andra projekt samtidigt som Backyard Babies. Jag tror att jag svarar för alla i bandet när jag säger att vi är väldigt arbetsbenägna och gillar att jobba länge och hårt med vad vi än tar oss för. Ni kommer nog också att få se soloreleaser släppas framöver med inte alltför långa mellanrum.

Tillbaka på allvar

– Nu har vi haft en lång paus och är tillbaka som band. Vi släpper ett nytt album på fredag och kommer att turnera ganska mycket under det närmaste året, närmare bestämt fram till slutet på nästa sommar. Om vi sen gör en till skiva, fler turnéer eller andra releaser kan jag inte svara på i dag. Hur som helst kommer vi inte att ta en paus eller lägga ner bandet som om detta endast vore en tillfällig grej, det är snarare tvärtom. Vi känner oss mer peppade i dag än vad vi har gjort på jävligt länge.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter