VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
artnation01effietrikili484

Art Nation: “De flesta bolag skriver inte kontrakt om man inte har ett färdigt paket att sälja”

artnation01effietrikili484
Göteborgsbaserade bandet Art Nation släpper den 28 augusti sitt debutalbum “Revolution” på det tyska skivbolaget AOR Heaven. Detta är den tidigare Diamond Dawn- och Idol-medverkande sångaren Alexander Strandells nya band. Med sig har han både en medlem från AOR-bandet Taste samt SM-vinnaren på trummor 2014. Tillsammans med de resterande högst kompetenta och ambitionsfyllda killarna så har de skapat ett modernt rockalbum som kommer ge ett bra avtryck i starten på deras karriär. Rocknytt tog och snackade med den alltid så trevliga Alexander för att bland annat ta reda på bandets revolutionära planer.

Debuten för Art Nation heter “Revolution”. Är det en revolution och så fall på vilket sätt?
– Revolution handlar om att jag lyckades ta mig ur det tråkiga och destruktiva som var i mitt förra band och på bara 1 år bygga upp någonting nytt. Så det handlar mest om en personlig Revolution.
Du var tidigare sångare i Diamond Dawn. Vad är de stora skillnaderna mellan banden, och vad har ni som DD saknade?
Den största skillnaden är hur vi jobbar i Art Nation och hur visionen är. Vi har en sådan otroligt positiv och fantastisk anda i bandet som gör att ingen ser några hinder utan bara sätt att ta sig framåt. Det är enligt mig väldigt unikt när man är sex stycken personer som ska komma överens.
Ni har jobbat hårt sedan starten med singlar med jämna mellanrum, välgörenhet och mängder av spelningar. Vad har ni för ambitioner och vad tror du krävs för att man ska lyckas inom genren idag?
– För mig har det aldrig egentligen varit någon tanke att dyka ner i någon speciell genre så länge det är hårdrock med bra melodier. Jag tror att om man vill lyckas i branschen så handlar det inte om vilken stil du sysslar med utan hur driven och smart du är. Att få ett band att lyckas är som vilket företag som helst och man måste ha tydliga mål, visioner, bra arbetskamrater och väldigt mycket struktur.
Ni släpper “Revolution” via AOR Heaven som knutit an till många andra svenska band som Grand Slam, Wigelius, C.O.P t.ex. Varför blev de just dom?
– AOR Heaven ville redan på Diamond Dawn-tiden jobba med mig och när jag bröt med Diamond Dawn och Frontiers Records så valde jag att kontakta Georg som är VD och han gav mig en deal på en gång. Jag hade inte så mycket val eftersom jag stod på ruta ett igen. Jag hade inget band, inga låtar, ingen fast grund längre och de flesta bolag skriver inte kontrakt om man inte redan har ett färdigt paket att sälja. Så AOR Heaven ska ha min eviga tacksamhet som trodde på mig och hjälpte mig upp utan några riktiga garantier på vad dom skulle få för något.


 

Ljudet är stort på skivan, hur kom ni fram till att använda er av de två “jakobbarna” och är resultatet det ni förväntade er?
– Jag lärde känna Jakob Herrmann bara några veckor efter separationen med mitt gamla band. Min vän Jake i bandet Amaranthe presenterade mig för honom och jag och Jakob började på en gång etablera någon form av relation som skulle arta sig i framtiden. Jakob hjälpte oss inte bara med att spela in och göra låtarna bättre, utan strukturerade upp hela bandet när vi jobbade tillsammans. Så mycket erfarenhet som Jakob gav oss under dom veckorna var guld värt och det är erfarenhet som jag och killarna tar med oss till kommande projekt. Jake i Amaranthe är också en person som har betytt mycket för mig under den här perioden, han presenterade Art Nation för Jacob Hansen i Danmark och plötsligt så hade vi ett samarbete med honom också. Vi hade lyssnat mycket på vad både Herrmann och Hansen gjort. Att vi fick chansen att jobba med dessa proffs är helt galet och jag tackar Jake i Amaranthe för detta. Givetvis är vi supernöjda över resultatet.
Många verkar inklusive mig dra kopplingar mellan er och H.E.A.T musikaliskt. Hur känner du inför det?
– H.E.A.T är ett superbra band och väljer man att dra en musikalisk koppling till dom så ser jag det som något positivt. Det är svårt att göra sin helt egna grej på just den musikaliska fronten eftersom det finns så mycket musik och man blir omedvetet inspirerad av sådant som man själv tycker om och lyssnar på. Sen om man jämför Art Nations image med H.e.a.t så skiljer vi oss väldigt kraftigt och även på andra plan tycker jag.
Ni spelar just den lite mer hårdrocksinfluerade typen av AOR som ger bett. Var det ett medvetet val? För DD var mer renodlad AOR. Hur gick tankegångarna när ni började skriva musik?
– Eftersom jag inte fick vara med och skriva musik på samma sätt i Diamond Dawn så blev det att en och samma person skrev allt i Diamond Dawn. I Art Nation har jag kunnat göra min egen grej och på så sätt så har soundet blivit annorlunda.
Enorm skillnad är det på din röst från Diamond Dawn till idag. Har du jobbat hårt med att utveckla sången och på vilket sätt?
– Det är väldigt, väldigt roligt att du uppmärksammar detta och jag tackar ödmjukast för de fina orden. Som många kanske inte vet så var Diamond Dawn mitt första band att sjunga i och innan dess så hade jag bara stått på scen och spelat gitarr. Jag var 18 år när jag började sjunga i Diamond Dawn och det krävdes mycket mod att släppa gitarren och börja med något helt annat. I början skämdes jag verkligen över att jag inte kunde sjunga bättre och jag lyssnade på massa rocksångare som sjöng fantastiskt och jag blev så arg för att jag inte kunde göra som dom gjorde. Jag fick även mycket kritik av mina förra bandmedlemmar att jag inte höll måttet. Jag klandrar dom inte för jag kände själv att jag inte riktigt gjorde det. Efter avhoppet från Diamond Dawn så började jag öva kontinuerligt varje dag. Det kändes som att det inte gick en enda minut utan att jag sjöng och övade på min teknik. Jag tog massa sångjobb både live och i studion och plötsligt så kände jag själv hur min röst utvecklades och lät på ett helt annat sätt. Nu har jag fått höra av recensenter över hela världen att jag kanske har en av de bästa rockrösterna i modern tid och det är magiskt med tanke på att jag fortfarande känner att min röst utvecklas för varje dag som går och jag är bara 22 år.

Hur kom det sig att ni lyckades rekrytera svenska mästaren 2014 på trummor?
– Jag blev tipsad av Theodor i bandet om en kompis till honom som hette Carl Tudén som bara var 18 år och hade precis vunnit SM i trummor. Jag ringde och pratade med Carl som visade sig vara en fantastisk kille och med samma vilja att lyckas precis som jag själv. Vi fick en kanonrelation från start och jag lyckades väl på nått sätt övertyga Carl om att Art Nation var ett vinnande koncept och det är jag jätteglad för.

artnation2015
Vad är det som driver er? Ni verkar oerhört entusiastiska och engagerade. Inte mycket öl- och festarbilder på er heller. Är ni lugna grabbar på sidan av scenen?
– Jag tror att det som driver oss i bandet är framförallt att vi tycker om varandra så mycket. Vi vill alla lyckas med vår dröm om att bli världens största rockband och när vi tillsammans kommer så bra överens och tycker om varandra så mycket så gör det att man får väldigt mycket energi och drivkraft av varandra. Givetvis så har vi kul och festar, men vi har väldigt tydliga regler inom bandet vad som är okej och inte är okej. Vi i bandet vill vara bra förebilder och seriösa killar som ska orka leva i ett rockband tills vi är gamla gubbar och då är det viktigt att ta hand om sig själv. Jag tror att det är någonting som uppskattas i längden hos både våra fans och alla vi jobbar med.
Vad händer närmaste tiden för Art Nation? Jag har sett att festivaler för nästa år redan bokats in. Berätta vad som är klart och vad ni har på g?
– Just nu är vi bokade till ett antal gig i höst samt att vi har mycket planer på gång till nästa vår och sommar på gigfronten. Det kommer bli ett välgörenhetsprojekt i år igen. Vi jobbar med lite nya bolag och det ska börjas planeras inför nästa platta. I höst kommer vi alltså lägga mer tid på att bygga upp vårt nätverk, planera och skriva för nästa platta och börja boka fler grymma gig till nästa år.
Ni har fått genomgående bra respons på plattan. Hade ni förväntat er det? Vad är ni mest nöjda över?
– Vi hade helt ärligt inte förväntat oss någonting och att så många har lovordat plattan är en magisk känsla som är svår att beskriva.
Titlarna är fyllda av kämpaanda som t.ex. “All In” “All The Way” “Number One”. Är texterna positivt laddade? Vad handlar de om och hur pass personliga är dom?
– Enligt mig är texterna väldigt personliga och innefattar olika budskap. Vi vill verkligen förmedla någonting med vår musik och låtar som Need You To Understand, Here I Am, Number One är låtar som verkligen betyder någonting för mig och speglar allt från relationer till konflikter som har varit genom det senaste året.
Hur ser arbetsfördelningen ut när det gäller låtsnickeriet i Art Nation? Är ni en demokrati som låter alla vara med och är det du som är ledargestalten?
– I Art Nation får alla vara med, till och med låtskrivare som inte spelar i bandet. En bra låt är alltid en bra låt och känner vi att vi kan stå för budskapet och soundet så kommer vi alltid vara öppna.
“Look To The Sky” är en nedstrippad pianoballad som enligt uppgift sattes i studion på en tagning. Hur kom den till? Och vad betyder den för dig?
– Look To The Sky är en av få låtar som inte är skriven av mig och därför vill jag inte gå in för mycket på vad den har betytt för personen som skrivit den. Det enda jag kan säga är att jag och Theodor åkte till stora teatern i Göteborg och Jakob Herrmann hade riggat upp en flygel på stora scenen där jag och Theo fick en tagning på oss att sätta låten. Om man aldrig har känt sig stressad tidigare i livet så kan jag garantera att pulsen slog i 3000 under denna inspelning och jag har också aldrig varit så nöjd över en tagning i hela mitt liv.
Vad är du mest stolt över när det gäller er som band? Och är ni här för att stanna?
– Jag är mest stolt över att vi är ett så gott gäng allihopa. Att få göra det man älskar tillsammans med mänskor som man också älskar är en fantastisk känsla. Art Nation är här för att stanna och vi garanterar att ni kommer få höra mer spännande saker om oss framöver.
Stort tack för att du tagit dig tid Alexander och lycka till i framtiden.
– Tack så mycket för att du ville intervjua mig och detsamma till dig.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link