VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
falconer484

Inför Sabaton Open Air 2015: Intervju med Stefan Wienerhall (Falconer)

105 Shares

falconer484
Rockstad: Falun har fått äran att boka Falconer till årets upplaga av festivalen och inte nog med att detta är första gången de kommer spela på Rockstad, det kommer också att vara den allra sista gången vi får chansen att bevittna Falconer live i Europa. Bandet har nämligen gått ut med att de efter sommarens festivalspelningar, som avslutas med en spelning på ProgPower i USA, kommer att sluta spela live helt och hållet. Hur det beslutet har växt fram och en del annat kan ni läsa om nedan i en intervju med Falconers gitarrist och grundare Stefan Wienerhall.

Hej Stefan! På Rockstad: Falun gör ni er sista spelning i Europa någonsin. Hur har det beslutet växt fram och hur känner du inför detta nu när era sista livespelningar någonsin börjar närma sig?


– Vi har ju aldrig varit något riktigt liveband så det känns inte som att någon större del av bandets existens eller identitet kommer att gå förlorad i och med detta beslut. Sist vi spelade innan i år var två spelningar 2009, så det är ärligt talat konstigare ATT vi spelar än att vi slutar spela live. Falconer är ett studioprojekt/band som nu gått ut och sagt att om ni vill se oss så se till och ta dessa få chanser som finns kvar, istället för att det bara ska rinna ut i sanden. Att repa ihop ett liveset för att spela ett par gånger om året är allvarligt talat inte värt tiden eller energin det tar. Visst är det kul att komma ut och se sig om lite och träffa de fans vi har, men vi har aldrig satsat på att bli ett seriöst liveband.
Detta blir er första och enda spelning på Rockstad: Falun – vad har du för förväntningar på spelningen och festivalen?
– Att vi kommer vara dyngtrötta med tanke på speltiden, haha! Sen har vi ett skitbra förband i Sabaton!

Hur ser framtiden ut för er efter sommarens spelningar?
– Ja du, ingen aning. Det blir väl att börja spåna lite på nya låtar så småningom. Annars är det nog ganska lugnt, precis som vanligt.

Hur är det att arbeta med en sångare som är skolad i musikaler och liknande kontra en traditionell hårdrockssångare?
– Annorlunda. Man smälter ju inte in direkt. Ur en kreativ synpunkt är Mathias väldigt professionell att jobba med och vi känner ju varandra väldigt väl vid det här laget. Han är ju inte insatt i rock och metal så att dra paralleller eller hänvisa till olika band med den eller den sångaren för att kommunicera vid skrivandet är ju ganska döfött, vilket bara är bra. Det blir ingen kopia på det sättet. I princip kan man väl säga att det är det jag är van vid så jag ser det nog inte som så annorlunda i dagsläget att han är skolad inom musikaler istället för inom rockmusiken.

Hur har responsen på er senaste platta “Black Moon Rising” varit?
– Bättre än på många år faktiskt. Lite tillbakablickar och tuffare tag i musiken tror jag faller många fans i smaken. Jag försöker för varje skiva göra något annorlunda så det inte blir i exakt samma stil som den förra och denna gång kändes det rätt att tuffa till det efter ha gjort en mer folkmusikinspirerad platta på svenska med “Armod” (2011). Vi får se hur det blir inför nästa skiva.

Vilken är den bästa festivalspelning du har bevittnat?
– Kan nog ha varit Dee Snider på SRF 1999 tror jag. Där har vi en kille som är född att vara på scen!
Till sist vill jag bara tacka för visat intresse och hälsa er välkomna till Falun för en spelning som jag med många andra ser mycket fram emot!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter