New Horizon – Nya musikaliska erövringar

New Horizon's nya album “Conquerors” är något av en temaskiva som handlar om stora erövrare genom historien. Peter Johansson hade ett trevligt samtal med Jona Tee (H.E.A.T. m fl) om inspelningen och inspirationskällorna till albumet.

Arbetshästen Jona Tee nöjer sig inte med att vara en stor musikalisk drivande kraft i sitt huvudband H.E.A.T. Bland hans övriga uppdrag som låtskrivare, instrumentalist och producent märks band som Crowne, Autumn’s Child, DAMPF och Captain Black Beard.

Dessutom är hans hjärteprojekt New Horizon, som släppte sitt förstlingsverk “Gate Of The Gods” för två år sedan, aktuella med en uppföljare. “Conquerors” är något av en temaskiva som handlar om stora erövrare genom historien. Peter Johansson hade ett trevligt samtal om inspelningen och inspirationskällorna till albumet.

Kort efter släppet av New Horizons första skiva ”Gate Of The Gods” tillkännagavs det att Kenny Leckremo skulle göra comeback i H.E.A.T och Erik Grönwall blev ny sångare i Skid Row. Nu har Erik slutat i Skid Row och hans plats i New Horizon har tagits av ingen mindre än Nils Molin (Dynazty, Amaranthe). Hur kommer det sig?

Nils gick med långt innan Erik lämnade Skid Row. Skid Row var inte så pigga på att Erik skulle göra andra grejer. Jag förstod att Erik inte ville bita handen som föder honom och särskilt inte i ett så tidigt skede när de håller på att lära känna varandra. Jag ville göra en skiva till och det var lugnt med honom att jag kollade runt efter en ny sångare. Erik var sugen på att göra mer, men jag kände att jag inte kunde ta ett ”kanske i framtiden”, utan jag ville göra fler skivor eftersom jag tyckte det var roligt. Jag messade Nils och sedan tog det några månader. Efter ett tag gjorde vi ett covergig tillsammans med Kicken och då snackade vi lite. Därefter kom han och lade två låtar, ”Daimyo” och ”Shadow Warrior”. Vi har velat jobba tillsammans länge och hade jävligt kul. Nils messade mig redan innan pandemin och föreslog ett samarbete och resultatet blev detta.

Berätta lite om inspelningen. Vilka övriga musiker medverkar på nya skivan?

Georg Härnsten Egg från Dynazty spelar trummor, jag spelar bas och kompgitarr och har lagt tre gitarrsolon, Love Magnusson från Dynazty spelar två solon, Daniel Johansson från Degreed spelar två solon, en otroligt duktig gitarrist. Laucha, som jag träffade i Argentina 2015 spelar också två solon. Elize Ryd från Amaranthe är med och sjunger duett på “Before The Dawn”. Det var en upplevelse, shit vad bra hon sjunger och med den nerven! Den handlar om Utvandrarna, efter Vilhelm Mobergs roman. När man har det i bakhuvudet blir det extra härligt på något vis. En smålänsk tjej som sjunger om Duvemåla.

På nya skivan ”Conquerors” finns det några olika teman. Första singeln ”Daimyo” handlar om Oda Nobunaga. En Japansk krigsherre på 1500 talet som tillsammans med sina efterföljare Toyotomi Hideyoshi och Tokugawa Leyasu enade Japan. En mörk period om i runda slängar hundrafemtio år av nästan konstant inbördeskrig. Hur kommer det sig att du valt att skriva musik kring det här temat?

Vi blev inspirerade av Samurajernas Värld på Netflix. Låten finns också i en demoversion som Erik spelade in redan 2021.

En annan historisk figur som figurerar på plattan är den makedonske krigarkungen Alexander den store. Ni har gjort en cover på Maiden låten “Alexander The Great”. Hur kommer det sig?

Både jag och Nils är stora Maiden fans så vi tyckte det var kul att göra en tolkning, just eftersom det också passade in så bra under parollen ”Conquerors”. Det är också en av våra absoluta favorit Maiden låtar. Hela den stilen av episka låtar som handlar om historiska personer funkar sjukt bra för många band. Det blir lite Sabaton och Maiden och det är kul att göra det med vår egen lilla vinkling.

Ja, Sabaton är ju ett band som väldigt framgångsrikt byggt hela sin karriär på att skriva om historiska slag och krig och jag upplever faktiskt att det finns en Sabaton färgning på några av låtarna på Conquerors.

Ja, och Sabaton är svinbra, men det är nog inte medvetna Sabatoninfluenser utan det är snarare så att vi och Sabaton har vuxit upp med att lyssna på samma grejer, och de har ju också tagit fasta på Maidens krigsgrejer.

Har Nils varit involverad i skrivarprocessen, eller är det framförallt du som skrivit materialet?

Musiken har jag skrivit det mesta av. Vi har skrivit några låtar tillsammans. Vi började med ”Edge Of Insanity”. Jag hade fem färdiga låtar och så skrev vi fyra låtar där vi hittade ett tema tillsammans. Han har skrivit mycket texter, tagit fram teman och kommit med förslag på melodier, men i grunden är det mina låtar.

Du och Nils är ju två upptagna herrar. Nils med både Dynazty och Amaranthe och du själv inte minst med H.E.A.T, pluss alla dina andra projekt som låtskrivare och producent. Finns det någon chans att New Horizon kommer framträda live framöver, eller är det strikt ett studioprojekt?

Jag stänger inga dörrar, men vi kommer inte söka några spelningar. Om någon festival hör av sig så kan vi absolut repa in ett set. Vi har ingen agent som jobbar för att sätta gig, så risken finns att det inte blir av, men om det kommer en förfrågan så får vi så klart ta ställning till det då.

Har du planer på att släppa mer material med New Horizon även efter detta album?

Det tror jag. Vi har redan börjat bolla med varandra så det har redan börjat utkristallisera sig ett tema för nästa platta. Tankesmedjan har dragit igång mellan mig och Nils så vi får se nästa år.

Det låter lovande, men jag tänker att det blir en ny H.E.A.T skiva innan dess?

Ja, den nya skivan är snart klar. Den är en slags mix av gamla och nya H.E.A.T.

Har du lekt med tanken på att göra nästa album till någonting i stil med Avantasia och involvera flera kända vokalister och musiker?

Det var grundidén. Jag hade frågat Nils redan till första plattan om han ville göra två låtar. Jag hade frågat Kenny (Leckremo) innan han kom med i H.E.A.T igen, jag hade frågat Erik Grönwall och lite andra människor runt omkring och hade tanken att varje sångare skulle göra två spår vardera. Det står till och med i kontraktet med Frontiers att det skulle vara så, men när Erik lämnade H.E.A.T provade han att sjunga ”Stronger Than Steel” och blev sugen så jag frågade om han ville göra hela skivan. Självklart blev svaret, så då blev det att vi lanserade det på det viset istället.
New Horizon – Nya musikaliska erövringar 1

Namn: Jona Tee
Ålder: 39
Född: Upplands Väsby
Favoritmat: Italienskt
Favoritdryck: Vatten är den mest optimala drycken som finns, jag gillar ju bärs också, så klart, men det känns lite fånigt att säga. Det är coolt med vatten.
Första skivan du köpte för egna pengar: Michael Jackson – Dangerous
Film: Jag gillar Christoffer Nolans filmer, Interstellar är fantastisk.
TV: Game Of Thrones. Den är kanske klyschig, men den är en favorit och jag var väldigt inne i den.
Bok: Utvandrarna – Vilhelm Moberg är otroligt bra.
Musik: Trist svar kanske, men Iron Maiden, Helloween och Hammerfall var de band som fick mig intresserad av metal och därefter upptäckte jag all åttiotalsrock, framförallt Europe. Cain’s Offering är ett jävla bra finskt Power metal band som 2015 släppte en skiva som heter “Stormcrow”. Den är tio av tio.
Hobbies: Lite Playstation möjligtvis, annars är musiken mitt liv.
Inspiration: Allt möjligt, film, tv, vara ute, saker som gör en ledsen eller glad, berättelser. Man försöker ta de saker man har i sig och få ut dem i musiken.
Okänd talang: Jag kan kicka till hundra med en fotboll.
Om jag inte hade blivit musiker skulle jag ha blivit: Farsan var ju brandman så det har väl alltid funnits i bakgrunden som något att falla tillbaka på.

Till sist: Vill du rekommendera något till Rocknytts läsare? Jag måste ju tipsa om Cane’s Offering plattan som jag nämnde förut. Den är jävligt bra.

New Horizon’s andra skiva “Conquerors” släpps genom Frontiers fredagen den 14 juni!

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER