LIVERECENSIONER 2024
INTERVJUER 2024
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

Inför Sweden Rock 2024: Intervju med FKÜ

Årets upplaga av Sweden Rock Festival är nu endast en vecka bort. Rocknytts Calle Englund ställde några frågor till Thrash Metalbandet FKÜs trummis Unspeakable Emp inför festivalen. 

Välkomna till Sweden Rock Festival, hur känns det att vara tillbaka på Sveriges största rockfestival?
– Tack! Det känns helt fantastiskt! Det var sex år sedan sist, så det är verkligen på tiden!

Har ni några speciella minnen av Sweden Rock?
– Ja, definitivt. Både som besökare och artist så slås man av hur välorganiserat allt är. Det är lika bra ordning och reda bakom scenen som det är ute på området. När man spelar på Sweden Rock behöver man bara fokusera på det man själv ska göra och allt annat bara fungerar. Sen är det alltid bra ös, glatt folk och allmänt trevligt.

Vilken av era låtar tycker ni är roligast att framföra live?
– Det är alltid roligt att spela nya låtar. Nu har vi ju en bunt att ta oss an i och med vår nya skiva The Horror and the Metal som släpptes i vintras. Det roliga är dels att se publikens respons och att vi själva måste vara lite mer på tå än låtar man kört under längre tid. Det är också en utmaning att försöka mixa in de nya låtarna i ett liveset, vilket är roligt!

Hur svårt är det att sätta ihop en bra setlist för en festivalspelning?
– Det är lite speciellt, särskilt med tanke på att det är så mycket nytt som vi vill köra. Vi börjar också få rätt många skivor i ryggen att botanisera i, så det kan definitivt kännas som att man skulle vilja spela fler låtar än vad man kan trycka in i ett och samma set. Men det är ett lyxproblem, såklart. Man får jobba på att skapa ett bra och dynamiskt set med gammalt och nytt, snabbt och lite mindre snabbt ibland. Fast mest snabbt, givetvis.

Vilka band missar ni själva inte på festivalen?
– Vltimas är ett av banden vi inte missar. David Vincent, Flo Mounier och Blasphemer i samma orkester skojar man inte bort. Sen måste vi givetvis också se Judas Priest som går på strax efter att vi har spelat klart. Efter-gig-duschen får vänta tills efter de har spelat, helt enkelt.

Har ni haft någon riktig mardrömsspelning? Vad hände?
-Nej, inte mardrömsspelning direkt. Det finns såklart spelningar då man känner att saker och ting inte fungerar runt omkring. Det kan vara frustrerande, men då hjälper det att vara välrepade och ge allt iallafall, och det är vi bra på.

Hur är det att spela på festivaler, i jämförelse med klubb eller arena?
Den stora skillnaden är mängden människor och möjligheten att nå ut med vår musik till folk som inte känner till oss. Spelar man på ett mindre ställe så är det ofta att folk sökt sig dit för att de åtminstone har ett hum om vilka vi är. På en stor festival kan man visa upp sig och förhoppningsvis överraska lite folk som i andra sammanhang inte skulle ha sett oss. Det är lite charmen med festivaler.

Efter att ni gått av scenen på Sweden Rock, vad hoppas du att publiken tar med sig?
Vi hoppas att de har fått sig en redig dos av thrash metal och att de åker direkt hem efter festivalen och dammar av några gamla horror-VHS som de förhoppningsvis har liggandes i något förråd någonstans. Då har man checkat i de två viktigaste boxarna, som vi ser det.

Avslutningsvis, hur ser framtiden ut för er?
-Det är fullt upp! Under hösten har vi spelningar, både i Sverige, utomlands och på de stora världshaven, så det ser vi verkligen fram emot! Sen finns det alltid en glöd att börja skriva nytt material. Så spelningar och nytt material står på agendan inom den närmaste framtiden.

FKÜ spelar på fredagen den 7e juni på Pistonhead Stage klockan 21.00

Sweden Rock Festival går av stapeln i Norje, Sölvesborg 5-8 juni.
Deltagande band är Journey, Judas Priest, Five Finger Death Punch, Alice Cooper, Parkway Drive, The Black Crowes, Megadeth, Evanescence, Avantasia, The Hives, W.A.S.P., Rival Sons, Bruce Dickinson, Dimmu Borgir, Electric Callboy, Kerry King, Extreme, Hammerfall, Michael Schenker Group, Dismember, Winger, Steel Panther, Graveyard, The Darkness, Satyricon, Slaughter To Prevail, Beast In Black, Battle Beast, Gloryhammer, Heavy Laod, Nestor, Thy Art Is Murder, Ice Nine Kills, Black Stone Cherry, Biohazard, Primal Fear, Talisman, High On Fire, Pain, Zeal & Ardor, Swedish Erotica, Treat, Hulkoff, Richie Kotzen, Carcass, The Haunted, Riverside, The Baboon Show, Lillasyster, Tyketto, Igorrr, Riot V, Imminence, Canned Heat, Orden Ogan, Decapitated, Dream Evil, Bullet, Electric Boys, Dewolff, Týr, Lucifer, Cirith Ungol, Mystic Prophecy, The Southern River Band, Humanity’s Last Breath, Vltimas, Avatarium, Vicious Rumors, Truckfighters, Spiders, Gaupa, The Gems, Dampf, Iron Savior, Skraeckoedlan, Care Of Night, The Dahmers, Prins Svart, The Cruel Intentions, Scarlet, Eternal Evil, F.K.Ü., Velveteen Queen, Xion, Chainsaw Holiday, Ebba Bergkvist & The Flat Tire band, Hellgroove, Nazghor, Rexoria, Svarta Sanningar, The Drippers, We Are To Blame och Rockklassiker Allstars.

RELATERADE ARTIKLAR
POPULÄRA LIVERECENSIONER
ALLA NYHETER
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER