VECKANS TOPPNYHETER

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
VECKANS MEST DELADE
sabaton03christian-larsson484

Sabatons unika show i Falun 2015!

1.40K Shares

sabaton03christian-larsson484
Sabaton Open Air hette tidigare Rockstad: Falun och i år går festivalen av stapeln den 13-15 augusti. Rocknytt gör precis som inför Sweden Rock en del intervjuer med band som ska spela på årets festival.

Att försöka få till ett möte med basisten Pär Sundström visade sig vara svårt så det blev så att jag skickade honom en del frågor via mail. Svaren på mina frågor presenteras här nedan och det mest iögonfallande är det faktum att Sabaton spelar in sin spelning på årets festival för ett framtida DVD-släpp.


Sabaton är kända för att ni på era plattor skildrar olika historiska krig och min första fråga är om ni har med i planeringen att någon gång släppa en platta helt fri från krig och historia?
– Jo, sedan 2005 har vi haft ett sådant tema över våra texter. Anledningen var egentligen att vi ville skriva om något verkligt istället för att hitta på något. Och att ta historier ur verkliga livet kändes mycket mer intressant än att hitta på egna. Efter vi gjort Primo Victoria så kände vi verkligen att vi hittat något vi trivs med. Sen har vi varit kvar där. Att det skulle förbli så för evigt är oklart, men så länge vi inte hittar något intressantare ämne så blir vi kvar i det vi håller på med nu.

Ni gör ett fantastiskt jobb varje år när ni är med och arrangerar och spelar på Sabaton Open Air. Hur mycket har du att säga till om när det gäller bandbokningar?
– Nästan samtliga artister som spelar i Falun har någon anknytning till Sabaton. Vi känner privat i stort sett alla som spelat där. Jag själv är väldigt insatt i bandbokningarna och det är väl ett av de fåtal områden jag fortfarande mer eller mindre kontrollerar när det gäller festivalen. Vi har en fantastisk ledningsgrupp som styr allt annat på festivalen och där har jag inte mycket att tillägga och det är en fantastisk känsla. sabaton04christian-larsson484I början gjorde vi själva i bandet så mycket mer. Det var hemskt slitsamt och när det väl var dags för spelning så var vi rätt utslitna. Idag kan vi fokusera på det vi är bäst på!

Har ni något speciellt att bjuda publiken på nu när ni spelar på hemmaplan den 15/8?
– Jodå, det har vi alltid haft. Bara att stå i publiken under festivalen är en unik känsla. När man omges av fans ifrån över 30 länder som alla delar en sak (Sabaton) så blir det en intim känsla trots att det hanldar om en stor utomhusspelning. Fans som varit där säger att det är unikt i sig att vara med om detta.

Att vi sedan alltid hittar på något extra på hemmaplan är naturligt. Vi brukar spela lite andra låtar, vara mer spontana och dessutom elda på lite extra i showen.

En av de sakerna som blir extra speciellt i år är att vi kommer spela in hela showen för en kommande live DVD. Vi spelade in 2008 i Falun men tiden blev fel då vi i samma veva böt skivbolag och den konserten gavs ut som en bonus i samband med World War Live som släpptes 2011.

Nu är det alltså dags. Vi kände att vi gjort många bra låtar sedan vi släppte senaste live DVD´n som är ifrån Carolus Rex turnén och inspelad i Polen.

Det är klart att det är omöjligt att få samma mäktiga känsla som spelningen i Polen med hundratusentals i publiken. Denna gång kommer vi däremot fokusera mer på att få med det som är så speciellt. Det kommer handla mycket om vår relation till våra fans och stämningen som är så unik i vår hemstad.

Vi kommer filma mer under året och Falun kommer inte vara den enda konserten som är i sin helhet när vi släpper denna DVD i början av nästa år!

“Heroes” släpptes 2014. När dyker det upp nytt material med Sabaton?
– Vårt nästa släpp kommer ju bli den DVD´n som jag nyss berättade om. Den kommer tidigt nästa år. Men det skall komma ett nytt studioalbum nästa år också. De senaste tolv månaderna har varit oerhört intensiva och vi har turnerat över 250 dagar. I höst kommer vi lugna ned oss och börja skriva ny musik!

Jag ser verkligen fram emot att presentera temat för nästa skiva. Vi har i dagsläget ett par vi diskuterar mellan och samtliga känns toppen!

En sak som fascinerar mig är det faktum att det för några år sedan kom ett helt gäng från Polen och byggde upp festivalområdet. Hur kom det sig att det blev så?
– Jo, det kom ett helt gäng. Och dom kommer fortfarande varje år. Men dom har blivit fler och nu är det fanclubs ifrån Tyskland, Bulgarien och många fler som organiserat åker upp några dagar innan för att hjälpa oss bygga hela festivalen. Vi har ca 300 volontärer på festivalen som bygger, genomför och river festivalen och utan alla dessa underbara människors hjälp är det omöjligt. De gör verkligen ett jättejobb.

Till sist tänkte jag ställa en fråga som tanken är att vi ska ställa till samtliga intervjuoffer. Vilket band är det bästa du bevittnat när det gäller festivalspelningar?
– Det är ju grymt svårt men Rammstein 2013 på Novarock i Wien måste ligga bra till.

Med detta så tackar jag Pär Sundström i Sabaton.

Rocknytt kommer att finnas med inför, under och efter Sabaton Open Air med intervjuer, recensioner och andra reflektioner.

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link