VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
snowy-shaw-01-484

Inför Sabaton Open Air 2015: Intervju med Snowy Shaw

snowy-shaw-01-484
Snowy Shaw är en man med många strängar på sin lyra och varför inte börja med att ge Rocknytts läsare lite historik kring din musikaliska resa så här långt?

– testa Google, grymt effektiv funktion.. skoja bara, låt mig försöka ge en snabb summering.


Jag gav förra året ut min Live DVD/CD Box Snowy Shaw: 25 years of madness in the name of metal där jag och mitt band framför en hel del av mina favoriter från mina tidigare band tillsammans med special inbjudna gäster från dessa. Detta koncept kan ses som någon slags sammafattning likaväl som en start på resten av mitt liv och karriär.

Jag lyckades där över 40 rutinerade trummisar från hela världen gick bet och knep den åtråvärda platsen som efterträdare åt Mikkey Dee i King Diamond i L.A sommarn 1989 och har sedan dess varit på en lång och krokig och tillika galen resa och äventyr med ständiga upp å ner i denna Rock n´rollercoaster ride. Som sångare i Therion, bassist/sångare i Dimmu Borgir, som kreativ och musikalisk allt-i-allo i allt från Notre Dame, Dream Evil, Memento Mori, Mercyful Fate, illwill, XXX, Opera Diabolicus, Mad Architect till turnerande trummis under med Sabaton + en massa gästspel och sessionjobb i otaliga band och projekt.

Du har spelat på Sabaton Open Air tidigare som trummis i Sabaton. Har du några speciella minnen från de spelningarna?
– Inte så mycket mer än att det är en väldigt välorganiserad och trevlig festival, precis som man kan förvänta sig när väloljade krigsmaskinen Sabaton ligger bakom och håller i trådarna. Minns också att vi körde hela Art of War plattan i ett sträck utan stopp och som det hårtslående monster jag är bankade sönder virveln så min fantastiske tyske drum-tech Andy låg in under mig och lagade den samtidigt som jag mosade på.

En annan liten lustig detalj som dock etsat sig fast, är hur denne Andy hade med sin fru som i sin tur träffade och presenterades för min fru och genast utbröt – Oh the brave one! Jo, jag må ha ett rykte som galen och ganska krävande och har avskedat åtskilliga trum-techs och oseriösa lycksökare, men Andy har i många år jobbat som tech åt Scorpions’ tvivelaktiga “superstar” James och i jämförelse med hans vilda framfart är jag blott en barnlek.

Rykten säger att du har något alldeles extra att bjuda publiken på i Falun. Kan du berätta något om vad publiken kan förvänta sig?
– Nej för böveln! det vore ju som att avslöja vad som finns i julklapparna eller hur?
Men jag kan säga så här mycket att detta är en helt ny grym scenshow med många överraskningar, så ryktet stämmer. Tar ett break ifrån skrivandet och skivinspelningarna för att ge sig ut för att testa på ett fåtal exklusiva Sverige spelningar och kanske främst på S.O.A. Kommer lira nya outgivna låtar och en drös gamla dängor jag antingen skrivit, turnerat, spelat in med tidigare band. Så med andra ord, och om jag får säga det själv.. om du missar detta är det lätt att tro att du är lite dum i huvudet.

Vilket av dina otaliga band har varit roligast att spela med?
– Får ofta den frågan och jag kan ärligt säga att allt jag varit inblandad i har varit berikande, stimulerande och roligt fast på väldigt skilda sätt. Vi hade verkligen enormt roligt med Dream Evil, kanske till stor del beroende på att vi inte tog saker å ting så grav allvarligt. Paradoxalt nog var det just denna eskalerande lättsamma attityd som i slutändan ledde till att både Gus G och jag tröttnade och lämnade bandet för att söka oss vidare. Sedan var mitt år av turnerande världen runt med Sabaton verkligen kul och jag grubblande mycket fram och tillbaks om jag faktiskt inte skulle acceptera erbjudandet som permanent medlem. Tveklöst den trevligaste grupp människor jag någonsin jobbat med, och då menar jag inte enbart bandet utan även crewet och samtliga i organisation bakom Sabaton. Men men, om jag någonsin skall göra mitt eget solo band måste jag avsätta tid och göra det nu och inte när jag är 60 år.

Vad gör Snowy Shaw om 20 år?
– Omöjligt att säga med tanke på hur musikbranschen och inte minst världen ser ut idag. Kanske inte finns nån jord kvar då efter tredje världskriget. I annat fall, kör jag väl på som vanligt och krigar på, som jag brukar säga. Förhoppningsvis med en trygg tillvaro och ekonomi någonstans i världen där jag kan fortsätta jobba och få utlopp för min kreativitet på ett eller annat sätt.

Till sist vill jag att du nämner den bästa festivalspelning du bevittnat. Vilket band, vilken festival och vilket år?
– Hmmm, svårt att säga. Det var mindre vanligt med regelrätta festivaler när jag själv var en entusiastisk konsert besökare, vilket jag inte direkt kan beskyllas för sedan många år. Monsters of Rock ´84 var kanske det första riktiga, och jag tyckte väl kanske att de då unga och kåta Mötley Crüe var de som var roligast. Rammstein är alltid fantastiska på festivaler.

Sabaton Open Air äger rum i Falun och det är 13-15 augusti som ska markeras i kalendern. Klara band är bl.a Sabaton, Kreator, Sonata Arctica, Candlemass, Raubtier, Orden Ogan, Snowy Shaw, Civil War, Brainstorm, Falconer, Gloryhammer, Leaves’ Eyes, Wintersun, Saffire m.fl.

 

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link