VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
PW1

Intervju med Powerwolf under Metallsvenskan 2015 – Interview with the werewolf

22 Shares

PW1
Regnet vräker ner på Brickebackens IP i Örebro under Metallsvenskans andra dag. Mitt uppdrag: En 15 minuters intervju med Powerwolf efter deras kanonspelning tidigare under dagen. Lite nervöst är det. Jag känner mig sisådär förberedd, då Thord som egentligen skulle ha gjort intervjun fått lämna hastigt återbud, och jag har tagit över 5 minutes to midnight, som Maiden skulle ha sagt. Eller kanske fem minuter innan Midnattsmässan är lämpligare, eftersom det handlar om Powerwolf.

Första problemet uppstår redan vid backstage-entrén. Här kommer ingen jävel över bron! Entrén är mer hårdbevakad än ett presidentbesök på Fort Knox. Lemmy är på väg in, och han vill inte ha en massa löst folk springande backstage. Tjejerna på Triada får jobba hårt för att övertyga vaktchefen om att det nog kanske ändå behövs en intervjuare för att det skall bli en intervju. Jag blir till sist insläppt, en kvart försenad. Sweden Rock Magazines Janne Matsson har träffat bandet före mig, och jag möter honom, Attila Dorn och Falk Maria Schlegel när dom är på väg ut ur det pyttelilla omklädningsrummet där intervjuerna hålls. Kvar att svara på mina frågor blir Matthew Greywolf, gitarrist och en av bandets idémotorer.


PW2

Först av allt, tack för en fantastisk show. Det är väldigt snyggt och visuellt när ni spelar, förutom att musiken är bra förstås. Jag såg er på Sweden Rock förra året också och jag gillar det skarpt. Men ni körde inte några låtar från den nya plattan Blessed and Possessed idag. Hur kommer det sig?

Well, releasen av skivan är mer än en månad bort, och vi bestämde oss helt enkelt för att det skulle vara för tidigt att inkludera några nya låtar, särskilt när vi bara spelar ett 55 minuter långt festival-set. Jag tror att det är lite för tidigt att presentera något nytt material just nu.

Det var egentligen en annan kollega som skulle ha gjort denna intervju och det var därför han som fick en förhandskopia av skivan. Tekniken med filöverföring trasslade igår, så jag fick aldrig lägga vantarna på Blessed and Possessed själv, men som jag förstår så låter även den nya skivan väldigt mycket Powerwolf. Ni har ju lyckats hittas en ganska egen nisch inom heavy metal som däremot är lite svår att kategorisera. Hur skulle ni själva vilja beskriva er musik? Är det varulvs-power metal, eller vad skall egentligen man kalla den?

Jag tycker inte vi behöver några sådana etiketter. För mig är det som….Du kanske skulle kunna kalla det episk heavy metal. Men jag är ingen vän av att sätta etiketter på saker. Sådant får ni i media hållas med. Men som du sade, vi har hittat en nisch för oss själva och jag säger bara till folk att vi är heavy metal och vi är Powerwolf. Jag menar, vi har aldrig brytt oss om att fråga oss själva vad exakt vi skall kalla vårt sound. För oss är musiken bara summan av dom delar som tillsammans är bandet. Vi har aldrig planerat hur vi skall låta eller sådant, vi bara började skriva låtar tillsammans. Det var till exempel Falk som förde in kyrkoorgeln. Det hela slutade med det sound vi har idag. Vi såg aldrig något behov av att definiera oss. För oss är det helt enkelt heavy metal.

När ni spelar in en ny skiva, vet ni redan från början hur den skall låta eller kör ni bara på och låter den växa fram under tiden?

Det senare, definitivt. Vi är inget band som kan planera i förväg hur vi skall göra. Jag skulle till och med säga att för mig personligen så skulle det kännas som ett väldigt oärligt sätt att göra ett album om jag skulle göra någon form av plan i förväg för hur skivan skall låta. Jag skulle känna att jag då skulle begränsa mig till den planen jag har gjort upp, och musik handlar inte om planering. För mig är musik något väldigt emotionellt, och när du skriver en sång så vill du inte begränsas av att du bestämt i förväg att albumet skall vara snabbt eller atmosfäriskt eller något liknande. Du vill kunna skriva och sätta samman dom låtar som du helt enkelt tycker passar bäst tillsammans som ett album.

Så när ni gör en ny skiva så känner ni alltså inte att den till varje pris måste vara ett ”typiskt Powerwolf-album” eller att den måste låta likadant som tidigare skivor?

Nej, absolut inte, av samma skäl som jag sade tidigare. Hur Powerwolf låter är helt enkelt det som växer fram naturligt när de fem musikerna i bandet skriver musik tillsammans. Även om vi hade velat så kan vi inte låta annorlunda. Hur Attila sjunger, hur Falk spelar orgel eller jag spelar gitarr, det är det som är de naturliga ingredienserna och vi vill inte begränsa detta på något sätt.

 

Ni verkar ett tight band som trivs med varandra på scenen. Har ni lika roligt tillsammans utanför scenen också, till exempel när ni är i studion och spelar in nytt material?

Absolut, och det är jätteviktigt. För mig är det viktigaste hur kul vi har när vi spelar in en ny skiva, inte dom tekniska aspekterna eller det perfekta ljudet. Vi försöker överföra det roliga vi har på scen till skivan. Det är det som gör skivan riktigt bra att lyssna på i slutänden. Det kanske finns annan musik som är mer matematisk eller så, men vi vill framför allt dela med oss av hur kul vi har och passionen vi känner för det vi gör.

Så vad tycker ni om Sverige? Idag har ni ju sett det från den absolut sämsta sidan (ösregn och 6 grader ”varmt”). Ni har ju varit här några gånger tidigare också. Trivs ni här?

Absolut. Vad gäller festivaler så hinner man ju inte se så mycket. Man flyger in, ser flygplatsen, lite av vägarna och sedan festivalplatsen. Eftersom vi har gjort alla våra album tillsammans med Fredrik Nordström och Studio Fredman så har vi tillbringat mycket tid i och runt Göteborg och vi fullkomligt älskar det. Det är lika trevligt varenda gång vi kommer tillbaka. Det enda vi inte gillar så mycket är att av en slump så har vi alltid kommit dit i januari eller februari, då det är svinkallt. Men jag gillar annars Göteborg, det är så…öppensinnat?

Har ni några planer på att komma till Sverige på en regelrätt turné framöver?

Ja, det har vi. Vi kommer definitivt att spela mer i Skandinavien när första delen av vår Europaturné är klar efter september-oktober. Det finns planer på att köra shower i Skandinavien under december.

Fast..december är kanske inte heller den bästa månaden att…..?

Jo, jag vet. Det är som en förbannelse! ”The curse of Sweden”.

Hur är det att köra er scenshow i dagsljus? Ni har ju en väldigt spektakulär show. Tycker ni att den förlorar mycket på att inte köras i mörker?

Å ena sidan, absolut. Ljusshowen är förstås en viktig del i det visuella konceptet, och bidrar starkt till helheten av hur en Powerwolf-show skall vara. Å andra sidan tycker jag ibland om att köra shower i dagsljus, för dynamiken är annorlunda. På spelningar i mörker ser man aldrig hela stället, bara kanske de 10 första raderna med folk. Resten är bara svart. I dagsljus som idag, fast vädret var sämsta tänkbara, kan man se allt folket framför scenen och kan ta del av dynamiken i publiken. Idag spelade det ingen roll att det var ljust.

(Här kommer även Falk Maria Schlegel tillbaka och lyssnar på resten av intervjun)

PW3

Jag är bara lite nyfiken på…hur skall jag säga?…de semi-religiösa inslagen i musiken och er show. Vad betyder dom för er? Tänker ni er att ni gör en form av travesti på religion, eller har ni en ännu djupare mening med de religiösa komponenterna? Det är ju på sitt sätt både religiöst och raka motsatsen, men ändå inte black metal heller. Är det bara en kul del i showen, så att säga?

Det är mycket mer än bara en del i showen. Som du sade, det är både religiöst och raka motsatsen. De flesta av våra texter handlar om religiös filosofi eller religiös historia, men det är väldigt viktigt för oss att inte leverera några religiösa budskap i någon form. Vi har alltid hållit våra egna personliga uppfattningar eller tvivel utanför Powerwolf, för Powerwolf är underhållning. Vi skriver OM religion, men inte om vad folk skall tro. I vår show använder vi dubbeltydigheten med att använda religiösa ritualer och scenutsmyckning tillsammans med…låt oss kalla det icke-religiöst agerande. Ta till exempel låten Resurrection by Erection. Den är mer än en kul låt-titel, den är ett statement. Vi sjunger om religion men beter oss inte som kristna fanatiker för hur skulle en sådan kunna skriva en sådan sång? Det finns en djupare mening med hur vi använder religionen på scenen. Vi vill säga att den är ett viktigt ämne för Powerwolf men den är inte Powerwolfs huvudmeddelande. Om vi har någon religion som vi som alla kan stå för så är det heavy metal!

(Falk Maria Schlegel: Heavy metal är vår religion!)

 

Och det vore väl en religion som vi alla skulle kunna skriva under på, särskilt med Powerwolf som överstepräster. Tror världen skulle bli både fredligare och roligare då. Stort tack till Powerwolf och Triada för intervjun!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter