VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
dark-tranquillity-band-2013

Inför Sweden Rock Festival 2015: Intervju med Dark Tranquillity

dark-tranquillity-band-2013
Med 2 dagar kvar till Sweden Rock Festival fortsätter vi med serien ”Inför Sweden Rock 2015”. Nästa band ut är Dark Tranquillity. Rocknytts Lisa Willman fick chansen att ställa några frågor till bandets sångare Mikael Stanne.

Dark Tranquillity är ett av de tre band som har äran att räknas som grundare av The Gothenburg sound, och tillsammans med At the Gates och In Flames har de gjort den melodiska dödmetallen omåttligt populär i större delen av världen.


Bandets första demo, Enfeebled Earth, släpptes under namnet Septic Broiler samma år som bandet bildades 1989. Debutalbumet Skydancer kom 1993 och följdes av The Gallery som fick stor uppmärksamhet. Fram till och med Skydancer sköttes sången av Anders Fridén, som sedan lämnade bandet för att så småningom bli sångare i In Flames. Rollen som frontman gick då till en av bandets två tidigare gitarrister; Mikael Stanne. Dagens uppsättning består av de fyra originalmedlemmarna Stanne, Niklas Sundin (gitarr), Martin Henriksson (gitarr, tidigare bas) och Anders Jivarp (trummor). Bandets femte medlem Martin Brändström (keyboard) tillkom 1998.

Bandet har genom åren experimenterat med sitt sound, exempelvis genom att till det fjärde albumet börja använda sig av en keyboard. Även mängden growl kontra skönsång har varierat. Totalt har det blivit tio studioalbum. Det senaste, Construct, kom 2013.


Nu är det bara några få dagar kvar till årets stora höjdpunkt. Är du taggad?
– Jag är otroligt taggad. SRF är en av mina absoluta favoritfestivaler och en av väldigt få som jag försöker åka på varenda år oavsett om vi spelar eller ej.

Från och med SRF har ni med två nya medlemmar i bandet; Anders Iwers och Erik Jacobson. Kan du berätta lite mer om detta?
– Eftersom Niklas (Sundin) är pappaledig över sommaren frågade vi Erik om han kunde hoppa in under dom drabbade gigen och det gjorde han direkt. Han har lärt sig allt och lirar som en kung så det kommer bli sjukt spännande om än konstigt att stå på scen med en annan gitarrist. Anders Iwers hoppar in eftersom vi ännu inte funnit en permanent basist. Anders har vi känt sen vi var tonåringar och det känns fantastiskt att spela ihop äntligen. Han kommer att hjälpa oss under sommaren i den mån han kan.

Dark Tranquillity är ett av de största namnen inom melodisk dödsmetall, och precis som de flesta av medlemmarna i At the Gates och In Flames kommer ni ifrån Billdal. Hur har den miljön och de förutsättningarna (med så många kreativa hjärnor inom samma område) påverkat ert sound?
– Otroligt svårt att svara på såklart men det gjorde nog mycket att vi alla bodde relativt nära varandra och vi upptäckte extrem musik ungefär samtidigt. Det blev snabbt det enda vi ville syssla med och i takt med att dom första banden bildades inspirerade det i sin tur till nya konstellationer. Det fanns aldrig någon konkurrens utan det handlade mer om att inspireras av varandra och stödja dom andra banden.


Ni lyckas alltid bygga upp en karaktäristisk stämning i era låtar, även om era album har lite olika teman. Vilken känsla är det ni vill förmedla till era lyssnare?
– Jag ser gärna skivorna som tidskapslar. Man samlar på sig allt negativt och jobbigt under en längre period och sen använder jag mig av det i texterna. Men jag vet inte om jag vill förmedla en viss känsla egentligen. Det där är så individuellt att allt jag kan hoppas på är att lyssnaren får en stark reaktion eller meningsfull upplevelse av att lyssna på låtarna. På scen är det lite annorlunda. Där är det för mig som att jag äntligen kan vara tillfreds och skrika av mig allt det som varit tungt att komma igenom. 

Hela bandet verkar vara delaktigt i låtskrivandet, så hur går det till i praktiken? Skriver ni musiken först eller är det du som kommer med en text och så byggs låten upp utifrån innehållet i texten? 
– Det är dom andra som tillsammans eller var och en skriver materialet och när det börjar likna någonting sätter jag mig och skriver texter som jag känner funkar till låten. 

Er senaste skiva, Construct, kom för två år sedan. Vad har ni för planer den närmaste tiden, och kan vi hoppas på något nytt material? 
– Det har blivit enormt mycket turnérande med Construct så nu när vi äntligen är hemma börjar det bli dags att skriva nytt. Vi försöker att inte sätta alltför stor tidspress på oss själva utan det får ta tid så länge det blir något som vi verkligen kan vara nöjda med. 


Ni turnérar över hela världen, men vad är det bästa med att spela på hemmaplan och på Sweden Rock? Har du något särskilt roligt minne därifrån?
– Oj ja det är klart att ibland glömmer man av vilket land och stad man befinner sig men att spela hemma är alltid otroligt speciellt. Ett extra lager nervositet och skärpa brukar infinna sig. Alla polare och bekanta är där och man kan alltid ha en mer direkt kontakt med folk och det gör det helt oslagbart. Det kommer bli sommarens höjdpunkt helt klart! 

Jag antar att du själv kommer att titta på en hel del spelningar. Vilka band vill du absolut inte missa? 
– Jag åker ner på onsdag morgon redan så jag kommer att se allt som är bra i år. Men dom viktigaste är Morbus Chron, Abramis Brama, Evergrey, Fish, Carl Palmer, Exodus, Bloodbath, Opeth, Wolf, Lucifer´s Friend, Kaipa, Tony Carey, Portrait, Nuclear Assault, HCS och Judas Priest. 

Stort tack för intervjun! Är det något du vill hälsa fansen? 
– Vi ses bland öltälten. Skål!!
Dark Tranquillity spelar fredag 5 juni 12:00 – 13:00 på Rock Stage.

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg och det är 3-6 juni som ska markeras i kalendern. Klara band är bl.a Def Leppard, Judas Priest, Mötley Crüe, Toto, Slash, Ace Frehley, Backyard Babies, Five Finger Death Punch, The Darkness, Ghost, Behemoth, Airbourne, Opeth, Meshuggah, Dark Tranquillity, Extreme, Hammerfall, D-A-D, Children Of Bodom, Gojira, Dokken, Michael Monroe, Manfred Mann’s Earth Band, Molly Hatchet, Fish, Mustasch och Lucifer’s Friend.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link