VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
hammerfall-logo484

Inför Sweden Rock 2015: Intervju med HammerFall

44 Shares

hammerfall-logo484
Med 3 dagar kvar till Sweden Rock Festival fortsätter vi med serien ”Inför Sweden Rock 2015”. Nästa band ut är HammerFall. Rocknytts Johan Hagberg fick chansen att ställa några frågor till Oscar Dronjak (gitarr).

Hammerfall från Göteborg kom som ett yrväder 1997 när man släppte debutplattan “Glory To The Brave”. Bandets kompromisslösa Heavy Metal satte bandet relativt tidigt på metalkartan och bandet släpper fortfarande högklassiga plattor där den senaste kom förra året och heter “(r)Evolution”. Sångaren Joacim Cans och gitarristen Oscar Dronjak har varit bandet trogen i snart 20 år och nedan kommer resultatet av de frågor jag sände Oscar via mail tidigare.


För det första vill jag säga att ni med er senaste platta “(r)Evolution” återigen bevisat att ni tillhör de bästa banden inom er genre. I min ögon är ni definitivt ett av de band som räddade hårdrocken i slutet av 90-talet. Debuten “Glory To The Brave” var som en käftsmäll och riffen tog i alla fall mig direkt tillbaka till det underbara 80-talet när hårdrocken var som bäst. Hur upplevde ni den här tiden mellan 1995-2000?

– Tack så mycket. Det är alltid kul att höra. Det var en enormt omtumlande tid, på många sätt. När jag startade bandet 1993 fanns inga realistiska drömmar eller planer på att Hammerfall skulle bli något annat än för de närmast sörjande och likasinnade. Vi lirade för att vi älskade musiken utan några större ambitioner. Jag vet inte hur många gånger jag fick försvara mina favoritband som Twisted Sister, Kiss, Accept mfl och det tack vare att de representerade “fel” musikstil. Jag lirade själv Death Metal i 5-6 år, men till skillnad från de flesta av mina polare så slutade jag inte lyssna på de band jag älskat sen jag upptäckte hårdrocken. Sant är att Kiss, Mötley Crüe och andra band hade en identitetskris under 90-talet där de försökte anpassa sig till de rådande strömningarna. Men all bra musik som banden skapat blev ju inte helt plötsligt sämre bara för det. Jag har bara utökat min musiksmak, aldrig slutat lyssna på något jag en gång gillat. Och eftersom mitt hjärta alltid bultat hårdast för Heavy Metal så var det en rätt jobbig period. Visst kom det en del bra plattor mellan 91-96 där Manowar, Helloween och Gamma Ray fortfarande höll fanan högt, liksom Accept och U.D.O.. Men det var inte så lätt att få tag på nya plattor som höll samma klass. Det fanns helt enkelt inte på kartan i början/mitten av 90-talet att den breda massan skulle bli intresserad av melodisk Heavy Metal igen. När Joacim kom med och vi lyckades få ett skivkontrakt var målsättningen fortsatt blygsam: vi var nöjda om skivförsäljningen nådde några tusen och att det kanske kunde resultera att vi fick några gig utomlands. Vi spelade in “Glory To The Brave” i Studio Fredman för ett litet holländskt bolag i december 1996 och efter nyår började det gå undan. Nucear Blast visade intresse och släppte plattan på licens i juni kommande år. När vi intog stora scenen på Wacken 19:15 månaden senare så visste vi inte vad som väntade.

– Samtliga i den för oss oceaniska massan av folk sjöng med i samtliga låtar, från början till slut. Skivan blev en enorm succé och det tog både oss och skibvbolaget på sängen lite grann att det fanns så många som delade vår avsaknad av melodier i den dagens hårdrock. Det här var främst i Tyskland inledningsvis, men Sverige började fatta galoppen rätt tidigt också. I och med att våra förväntningar var så lågt ställda tog det några år innan man riktigt kunde fatta vad vi ställt till med. Så här i efterhand har jag dock insett att vår enorma kärlek till musiken och under så lång tid tillsammans med vår artistiska kreativitet gjorde oss unikt förberedda att förvalta arvet. Att säga att den här perioden förändrade våra liv vore årets underdrift och det första jag tänkte på när jag vaknade på morgonen under många år var hur lyckligt lottad jag var.

Ni har spelat på Sweden Rock tidigare och min undran är om det finns några speciella minnen från tidigare spelningar?
– Vi lirade på festivalen första gången 1998 när det fortfarande hette Karlshamn Rock Festival och igen året efter när det fick namnet Sweden Rock Festival. Tre gånger under 00-talet gör att det här blir vårat sjätte framträdande på festivalen. Jag har dessutom varit där som besökare flera gånger så det finns många underbara minnen. 2001 gick kravallstaketet sönder under vår spelning och det kunde ha slutat riktigt illa. Som tur var kunde personal på plats avvärja situationen, men det var inte så lätt att hålla takten i balladen efteråt, när de hamrade otight på staketet för att laga det. Ett annat minne som står ut är när jag äntligen efter som det känns ett helt livs väntan äntligen fick se Twisted Sister live för första gången. Eller 99 när Manowar och Mercyful Fate lirade samma dag som vi. EXTAS!!!

Hammerfall är influerade av band som Accept, Judas Priest, Iron Maiden mfl mfl mfl. Vilket av de gamla banden som ni älskar tycker du levererar bäst i nutid?
– Iron Maiden gör ett väldigt bra jobb och låter till och med bättre live nu än de gjorde på 80-talet. Vad gäller nytändningar så har Accept gjort i princip allt rätt. Jag trodde aldrig de skulle komma tillbaka så starkt utan Udo, men oj vad fel jag hade. Judas Priest, eller snarare Rob Halford har tappat en del. Vi fick erbjudande att lira med dem på deras tre Scandinaviengig 2012 på vad som skulle vara deras sista turné och det var vi ju tvungna att tacka ja till naturligtvis. Det svider i själen, men jag undrar om det inte hade varit bättre att sätta punkt där än att reducera Robs makalösa sång till det begränsade Ozzy-register där han befinner sig idag. Samtidigt kan inget hindra mig från att gå loss när de lirar live för om Rob inte hittar de höga tonerna längre så får man försöka göra det själv, he he. En som inte har några problem att låta som han alltid har gjort är King Diamond. Bästa live-upplevelsen man kan få idag.

2017 fyller “Glory To The Brave” 20 år. Finns det redan nu några planer att åka ut på turné där ni spelar plattan i sin helhet?
– Nej, det har vi inte ens börjat fundera på. Vi är mitt uppe i vår World Wide (r)Evolution. Dessutom så lirade vi “Glory To The Brave” i sin helhet på Wacken förra året för att fira deras 25-årsjubileum. Det var liksom där allt började för oss, på många sätt. Det är två år kvar så vi får se vad som händer.

Om vi återgår till Sweden Rock så undrar jag vad folk kan förvänta sig för setlist? Blir det en hitkavalkad eller ämnar ni lägga tyngdpunkten på senaste plattan?
– Det kommer att bli låtar från samtliga plattor som vi anser vara en mycket respektabel best of-blandning. Jag är extra nöjd med setlistan denna gång. I vanliga fall tar det ett tag innan den satt sig och man får byta ut låtar och/eller plats på några låtar innan det blir riktigt rätt. Men den här gången satt den som en smäck på en gång och för första gången i mitt liv är jag inte trött på ordningen efter en lång turné. Tvärtom, jag ser fram emot varenda låt och det ska bli hur jävla kul som helst att få komma tillbaka till Sweden Rock och visa vad vi går för.

Slutligen så undrar jag vilken som är Oscar Dronjaks favoritlåt med Hammerfall?
– Det är en omöjlig fråga att svara på för jag jobbar så hårt med alla låtar jag skriver så det går inte att välja. Om du däremot frågar vilka låtar som är roligast att spela live så har jag tydliga preferenser. “Hector’s Hymn” fungerar över all förväntan som öppningslåt. Den får igång publiken (och oss) direkt, som en käftsmäll. Sedan följer “Any Means Necessary” som alltid tillhört mina favoritlåtar att spela live. Vi brukar inte presentera den utan vi bara kör och det är få saker som är bättre än att se folks reaktioner när de inser att det är just den låten som kommer. Jag vet precis hur de känner sig, när favoritbandet spelar favoritlåten. Jag har upplevt det hundratals gånger som åskådare. Men det är naturligtvis extra speciellt att att stå på scenen och känna elektriciteten när en låt du skrivit själv ger samma reaktion hos fansen.

Med detta tackar jag Oscar Dronjak och jag ber om ursäkt att jag envisades med att stava Oscar med “k”. Det ska inte upprepas.

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg och det är 3-6 juni som ska markeras i kalendern. Klara band är bl.a Def Leppard, Judas Priest, Mötley Crüe, Toto, Slash, Ace Frehley, Backyard Babies, Five Finger Death Punch, The Darkness, Ghost, Behemoth, Airbourne, Opeth, Meshuggah, Extreme, Hammerfall, D-A-D, Children Of Bodom, Gojira, Dokken, Michael Monroe, Manfred Mann’s Earth Band, Molly Hatchet, Fish, Mustasch och Lucifer’s Friend.

Mer info och biljetter: www.swedenrock.com

 

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter