VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
Evergrey 2014 2-484

Inför Sweden Rock 2015: Intervju med Evergrey

109 Shares

Evergrey 2014 2-484
Med 15 dagar kvar till Sweden Rock Festival fortsätter vi med serien ”Inför Sweden Rock 2015”. Nästa band ut är Evergrey. Rocknytts Johan Hagberg fick chansen att ställa några frågor till Tom S. Englund (sång & gitarr).

Göteborgska Evergrey är ett av de mest framträdande banden från Sveriges blomstrande melodiska metalscen anno randen av millennieskiftet. Sedan debuten 1998 har de uppvisat ett distinkt sound: melodisk metal med dragning åt det progressiva och med mörka övertoner, komplett med ytterst allvarsamma texter. Till dato har bandet, som leds av sångaren/gitarristen Tom S Englund, utgett nio studioalbum, däribland klassikern “In search of truth” (2001) och det senaste, mycket hyllade “Hymns for the broken” (2014). På SRF 2015 kommer Evergrey att göra två konserter: en “elektrisk” på onsdagen och en akustisk på fredagen.


1996 bildades Evergrey i Göteborg och trots en hel del medlemsbyten genom åren så står de starka på årets Sweden Rock. Och inte bara en gång utan det blir två konserter med Evergrey på årets festival. En elektrisk och en akustisk. Jag skickade iväg ett mail med frågor till bandets sångare och gitarrist Tom S. Englund. Vad han svarade framgår här nedan.

Evergrey kommer tillbaka till Sweden Rock efter några års frånvaro och denna gång gör ni två spelningar. En elektrisk på onsdagen samt en akustisk på fredagen. Varför detta upplägg?
– Får man chansen att presentera sitt material ur två olika perspektiv på en av världens bästa festivaler så hoppar man på det tåget direkt. Detta om man är vid sina sinnes fulla bruk förstås. För mig är Evergrey såpass gångbara i både den akustiska som den mer metalliska framtoningen. Det är en ära och jäkligt coolt att kunna presentera olika setlists i olika tappning för den breda publiken som SRF innehar. Förra gången vi lirade akustiskt där så blev det en smärre succé och vi hoppas på samma uppslutning igen.

Om vi bortser från spelningen på SRF. Hur ser Evergreys framtid ut då?
– Vi är på en jäkligt rolig turné i Europa nu och med start på Sweden Rock åker vi på en ny sväng i Europa. Denna vända sträcker sig till den 4 juli och denna turné innefattar öppningsgig till Dream Theater, Peace & Love, Graspop samt egna headlinegigs i London och Frankrike. I mitten på augusti åker vi till USA för att beta av västkusten samt Kanada. Sedan skall vi tillbaka igen för att göra östkusten. Så man kan säga att det tickar på.

Ni har nyligen bytt skivbolag till AFM Records. Hur ser ni på att jobba med det bolaget?
– Ja, hur ser vi på det? Den senaste plattan har gått alldeles förträffligt försäljningsmässigt så vi är väl nöjda då.

När ni är ute på turné. Vilket land är roligast att spela i?
– Finns inga sådana preferenser utan det blir mer att man jämför kvaliteter med olika länder. Vi älskar folket i Brasilien, ordningen i Tyskland, tjejerna i Norden, ölen i England, maten i Italien samt spriten och det lättsamma som USA erbjuder. Publiken skiljer sig från stad till stad skulle jag vilja säga men visst är det så att den sydamerikanska publikens passion ligger nära hjärtat. Sverige har varit grymt på senare år så ja du ser.

Slutligen skulle jag vilja veta vilken som är Tom Englunds favoritlåt med Evergrey?
– “These Scars” har alla element av vad Evergrey handlar om. I den akustiska versionen blir detta särskilt tydligt. Men jag skulle kunna nämna säkert tio låtar till som är väldigt nära förstaplatsen.

Och med detta svar så tackar jag Tom i Evergrey och önskar lycka till med spelningarna på SRF samt den kommande turnén.

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg och det är 3-6 juni som ska markeras i kalendern. Klara band är bl.a Def Leppard, Judas Priest, Mötley Crüe, Toto, Slash, Ace Frehley, Backyard Babies, Five Finger Death Punch, The Darkness, Ghost, Behemoth, Airbourne, Opeth, Meshuggah, Extreme, Hammerfall, D-A-D, Children Of Bodom, Gojira, Dokken, Michael Monroe, Manfred Mann’s Earth Band, Molly Hatchet, Fish, Mustasch och Lucifer’s Friend.

Mer info och biljetter: www.swedenrock.com

 

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter