VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
Vidunder Pressphoto1 Jannike Fagell484

Intervju med Martin Prim från VIDUNDER

85 Shares

Vidunder Pressphoto1 Jannike Fagell484
Svenska VIDUNDER är tillbaka med en ny skiva. Den 20 maj släpps ”Oracles And Prophets” som blir uppföljaren till den självbetitlade debuten som släpptes för två år sen. Nu precis som då har sångaren Martin Prim tagit sig tid till en intervju med Rocknytts Christian Larsson.

Tjena, det har gått nästan två år sedan vi talades vid första gången. Då hade ni precis släppt er sjävbetitlade debutplatta. Med lite distans till den, vad betyder det för er att den fick så bra kritik som den ändå fick?


– Hallojse! Det betyder såklart jättemycket! Kul att man kan glädja andras öron med sin musik. Det är mindre kul med dålig kritik, men det betyder inte så mycket.

Sedan dess har ni även turnerat en del i Europa och även tillsammans med band som t.ex. Horisont och Spider. Berätta lite om det och har du någon udda turné-historia att kan bjuda på?

– Ja det har hunnit bli några turer under dessa två åren! Turnén med Horisont och Spiders var dock första gången vi fick en nightlinerturné vilket var en kul och lyxigare upplevelse.

Till skillnad mot andra band där man ständigt hör massor av jobbiga situationer med tullar och bilfel hela tiden, så har vi har nog haft rätt mycket tur tror jag, då det enda jag kan komma på var i Frankrike förra året. Då hände nånting med vår buss, så vi åkte in till en verkstad där dom fixade felet på ett halvtaskigt klåparsätt. Samtidigt hade mekanikern förstört bussen med ett stort hål under bilen, vilket vi ifrågasatte såklart. Då fick de genast av nån slags panik och hotade att klippa av Jens fingrar med en sekatör, då de trodde att vi inte skulle betala för oss.

Men annars så har vi väl inte så mycket rövarhistorier, kanske att vi en gång slarvade bort vår chafför, men han hittade vi sedan sovandes ute på en kyrktrappa.

Jäkla tur att han fick behålla fingrarna, ni har även utökat bandet från att ha varit en trio till att numer vara en kvartett då Johannes Cronquist på orgel (gästmusiker på ”Vidunder” samt bassist i Abrakadabra) har anslutit. Hur kommer det sig och vad har han bidragit med?

– Japp det stämmer! Vi har som sagt spelat ihop i tidigare projekt, som ett gammalt band vi hade i Växjö som hette Cyberhawk och Abrakadabra som du nämnde. Så att det blev Johannes som blev förfrågad kändes lite som en självklarhet för oss, annars hade vi nog förmodligen bara fortsatt som trio istället. Han har nånting magiskt i fingrarna den där killen helt enkelt, och magi, det gillar ju alla!

Nu är det dock dags för uppföljaren till ”Vidunder”. “Oracles And Prophets” släpps den 20 maj i Skandinavien, när påbörjades arbetet med den här skivan?

– Själva arbetet att skriva låtarna har väl pågått lite hela tiden sedan förra skivan släpptes. Allt småfix som återstod att göra klart på vissa av låtarna gjorde vi precis när vi kom hem ifrån turnén med Horisont och Spiders. Sedan gick vi in i studion strax innan jul och började spela in.

Vad jag förstått så har samtliga medlemmar varit med i skrivandeprocessen, hur har det fungerat och vad var tankarna kring detta?

– När man är ett band så kommer ju alla med sina idéer och tankar kring hur en låt ska vara. Man sätter sin touch och prägel på det. Sen är det ju klart att alla låtar på skivan är ju inte skrivna på samma sätt, men i det stora hela så har alla varit delaktiga i processen av de flesta låtarna. Allt kan ju vara från att man har bara en melodi i huvet, och sedan bygger man på efter det, eller att man har vissa ackordföljder som man jamar efter i replokalen osv. Vissa av låtarna är tex ca 4 år gamla som man sedan fixar och trixar med. Man kanske lägger till eller tar bort saker enligt allas tycke så det blir gött. Jag tror det är ett ganska vanligt sätt att skriva låtar på i ett band och nånting som vi inte är särskillt ensamma med.

Har ni övergett de svenska texterna nu eller finns det med någon låt på svenska även på den här plattan?

– Jo, det verkar som det blivit mest engelska texter på den här skivan, men det finns en svensk låt som heter Kalhygge på skivan.

“Oracles And Prophets” har spelats in Studio Möllan och Studio Celsius tillsammans med producent Emil Isaksson, hur har det samarbetet fungerat?

Det har fungerat galant! Vi känner varandra sedan snart 10 år tillbaka, då Emil hade sin studio i Småland där vi spelade in när vi var tonårsgrabbar. Så det var såklart väldigt kul att få ha med Emil på spakarna igen och det fungarade jättebra. Vi repade igenom låtarna och han lyssnade med sina öron på låtarna, sen satte vi oss ner och diskuterade om att förkorta, förlänga eller plocka bort vissa partier i vissa låtar, och på så sätt fick han även en producentroll också. Han är grym på vad han gör och vi blev väldigt nöjda med resultatet!

Hur skulle du beskriva skivan rent musikaliskt och jämför den gärna med ”Vidunder”?

– Förra skivan ville vi hålla ganska enkel, med ett naket och ärligt sound. Med Oracles and Prophets så ville testa att gå lite djupare in i vidundrets krypta och öppna upp våra sinnen för lite annat smått och gott. Den kan tex kännas som att det är mer melodier på sina håll, eller popigare om man vill kalla det så. Även hårdare där det tidigare varit hårt, ondare där det tidigare varit ondt. Kontrasterna och dynamiken är väl helt enkelt lite mer tydligare i denna skivan. Sedan har vi ju hunnit spelat tillsammans lite mer inför denna skivan såklart, så lite mer flink i fingrarna och samspelta har vi väl blivit. Under inspelningen så satte vi live-tagningarna rätt snabbt, och då kunde vi även lägga lite mer tid på att experimentera med lite synthar, fuzzar, piano och delays och sådant kul. Sen som sagt har Johannes, med sitt orgelspel bidragit till en skön flygande atmosfär och känsla, vilket tagit låtarna till andra dimensioner.

Skivan släpps som sagt i Skandinavien den 20 maj och den 22 maj i övriga världen. Vad har ni för planer efter det och vart kan man se VIDUNDER i vår/sommar?

– Vi åker ut på en releaseturné ut i Europa i juni, och utöver det så kommer vi spela på tex Grand i Malmö, Loppen i Köpenhamn, Farozon i Hässleholm, Lilla hotellbaren i Stockholm, Muskelrock i Blädinge, Pustervik i Göteborg, Bukta i Tromsö, Fest i Logen i Dädesjö och andra ställen jag säkert glömt.

Då tackar jag för att ni tog er tid och lycka till i framtiden,

– Tack så mycket och jag önskar detsamma till dig!

VIDUNDERS SPELNINGAR;

MAY 20 – SE, Malmö, Grand

MAY 22 – DK, Copenhagen, Loppen

MAY 23 – SE, Hässleholm, Farozon

MAY 28 – SE, Stockholm, Lilla Hotellbaren

MAY 29 – SE, Blädinge, Muskelrock

JUN 06 – SE, Göteborg, Pustervik

JUN 12 – DE, Kassel, Goldgrube

JUN 13 – DE, Regensburg, Tiki Beat

JUN 14 – AT, Vienna, Arena, w/ Black Mountain

JUN 17 – AT, Salzburg, Rockhouse

JUN 19 – IT, Castel d’Ario MN, Roccanroll Festival

JUN 20 – IT, Milano, Lo Fi Milano

JUN 21 – DE, Munich, Backstage, w/ Danava

JUN 22 – DE, Solingen, Waldmeister Club

JUN 23 – DE, Berlin, Tiefgrund, w/ Danava

JUN 24 – DE, Erfurt, Cafe Tiko

JUN 25 – DE, Leipzig, Goldhorn

JUN 26 – DE, Würzburg, Immerhin

JUN 27 – DE, Kiel, Kieler Woche

 

 

 

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter