VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
morbus-chron-logo-484

Inför Sweden Rock 2015: Intervju med Morbus Chron

morbus-chron-logo-484
Med 27 dagar kvar till Sweden Rock Festival fortsätter vi med serien ”Inför Sweden Rock 2015”. Nästa band ut är Morbus Chron. Rocknytts Henrik “Proppen” Fannkvist har känt Robert “Robban” Andersson (sång och gitarr) samt Adam Lindmark (trummor) på pulsen inför festivalen.

Stockholmska Morbus Chron bildades 2007 och gjorde intryck redan på demonivå med sin rotnära death metal i Autopsys och gamla Deaths anda. Fullängdsdebuten “Sleepers in the rift” (2011) hyllades för sitt genuint klassiska sound. Uppföljaren “Sweven” (2014) har också mötts av hyllningskörer – men denna gång för nytänkande. Utöver ovannämnda influenser bär det nya Morbus Chron-soundet spår av bland annat Voivod, Atheist och Darkthrone, allt sammanfogat på ett sätt som faktiskt inte riktigt liknar något annat. Vilket gör Morbus Chron till några av extrem metals mest spännande uppstickare just nu..


Ni har gjort lite av en resa rent musikalisk. Er debutplatta är ganska klassisk dödsmetall medan senaste Sweven är en mer progressiv historia. Kan ni berätta lite om bandets musikaliska utveckling? Vad kan vi vänta oss av Morbus Chron i framtiden, rent soundmässigt?
Robban: Ja, det har varit en ganska lång resa på bara två skivor. Men för oss som var med under de tre åren mellan släppen, så har allt flutit på väldigt naturligt. Vi började bandet med en vision om att helt och hållet låta som den sena 80-talsdödsen. Det fanns en regelbok att följa och den hade Autopsy skrivit. I viss mån var vi ju ett tribute-band. Så det är inte så konstigt att skivan låter som den låter. Det fanns dock ställen även på första skivan där vi vågade försöka oss på något lite mer eget. Ett tag efter skivan hade släppts, när allt hade haft tid att sjunka in, var det ganska uppenbart i vilken riktning vi ville gå. Det kändes helt enkelt inte spännande att göra en Sleepers In The Rift 2. Så utan att riktigt prata igenom det eller sätta upp några mål för hur nästa skiva skulle låta, började jag fila på nytt material. Och naturligtvis blev det väldigt annorlunda när alla regler och krav hade kastats ut ur fönstret. Vi var fria att göra vad vi ville och resultatet blev Sweven. Det är svårt att säga vad folk kan förvänta sig i framtiden, för i nuläget är det väldigt få färdiga låtar. Men det är väl en del av vår charm: att vi knappt själva vet var det kommer ta vägen.

Er senaste skiva släpptes ifjol, jobbar ni redan på en uppföljare?

Annons:
Adam: Tankar på nästa skiva finns alltid med oss, men då vi har spelat live mer på senaste än vad detta band vanligtvis gör, så har inte arbetet startat på riktigt än. Visst skrivs det nytt material, men det är inget som vi börjat repa på än. Nu efter Muskelrock och Sweden Rock är det inte så mycket mer på livefronten för vår del, så då kan det nog börja hända grejer även i replokalen.

Jag är ett stort fan av dels er musik men också ert bandnamn, kan ni berätta lite om hur det kom till?

Adam: Bandnamnet är en felstavad variant av tarmsjukdomen Crohns Sjukdom (på engelska/latin Morbus Crohn). Eddes (Edvin Aftonfalk, gitarr) morsa sa åt honom att han kunde få Morbus Crohn nån gång när han åt för snabbt som ung tonåring och detta slog helt klart an en nerv i den unge dödsmetallarens hjärna. Trots att innebörden är långt ifrån vad vi annars håller oss till i estetiska och lyriska teman nu för tiden, är det fortfarande ett namn vi är väldigt nöjda med. Det har en bra klang och i grund och botten är det ett kul bandnamn. Det tycker såklart inte vissa som skriver till vår facebook och beklagar sig över att de lider av sjukdomen, men det är ju typ som om kränkta nunnor skulle höra av sig till Nunslaughter. Viss nivå på självdistansen, tack…

Förutom Morbus Chron så spelar du, Adam, även i Dead Lord, som inte alls låter som Morbus Chron. Är det bara du som har så varierad musiksmak eller är det något som genomsyrar hela bandet?

Adam: Ja, jag skulle absolut säga att vi har bred musiksmak inom Morbus Chron, både på gott och ont. Det kan vara omöjligt att välja musik i bilen när vi är ute och lirar, de enda som går hem i alla situationer är typ Metallica och Danzig. Men alla av oss kommer ju från olika musikalisk bakgrund och det färgar nog varje medlems personliga spelstil på ett positivt sätt. Har alla medlemmar i ett dödsmetallband BARA lyssnat på Blessed Are The Sick och Covenant så kommer såklart bandet låta som en solklar kopia av Morbid Angel och det kanske inte är världens bästa grej om man vill skapa något som inte hörts tusen gånger förut. Grejen med Dead Lord är inte så far off egentligen. Rock är ett brett begrepp enligt mig, oavsett om det är GBH eller Blue Öyster Cult och Morbus Chron har ju såklart väldigt mycket rock i sig. Jag spelar ju på samma sätt på trummorna i båda banden typ, enda skillnaden är väl att jag har dubbla pedaler till baskaggen, men de utnyttjas sparsamt.

Ni spelar relativt tidigt på kvällen, har ni några knep för att få rätt stämning trots brist på mörker?
Adam: Ja, det blir en första spelning i dagsljus. Vi spelar på Muskelrock några dagar innan och då kunde vi önska en senare tid, på inomhusscenen, men det är klart att sånt blir svårare att ordna på en sån stor festival som SRF. Men det går nog bra, vi kör inte med rökelser eller levande ljus och så vidare, så musiken får skapa stämning nog. Det är väl upp till lyssnaren att låta sig dras med av riffen, istället för att fokusera på innehållsförteckningen på sin Spendrups i handen.

Vad kommer ni själva inte att missa på årets festival?
Adam: Vi kommer komma och åka rätt fritt och olika tider/dagar till Muskelrock och Sweden Rock, eftersom våra spelningar bara är några dagar ifrån varandra. Eftersom vi har olika preferenser av hur kul det är att hänga kvar på festivaler efter giget kommer vi inte gå i så enad trupp förutom på speldagen. Hade vart kul att se Manfred Mann’s Earth Band, på grund av alla gånger jag lyssnade på en Best-of skiva i bilen som liten.

Morbus Chron spelar onsdag 3 juni 17:30 – 18:30 på Rockklassiker Stage

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg och det är 3-6 juni som ska markeras i kalendern. Klara band är bl.a Def Leppard, Judas Priest, Mötley Crüe, Toto, Slash, Ace Frehley, Backyard Babies, Five Finger Death Punch, The Darkness, Ghost, Airbourne, Opeth, Meshuggah, Extreme, Hammerfall, D-A-D, Children Of Bodom, Gojira, Dokken, Michael Monroe, Manfred Mann’s Earth Band, Molly Hatchet och Lucifer’s Friend.

Mer info och biljetter: www.swedenrock.com

 

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Proppen

Proppen

Skribent
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR



Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG



Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER



Tipsa oss om nyheter



ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT