VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
Portrait

Inför Sweden Rock 2015: Intervju med Portrait

Portrait
Med 30 dagar kvar till Sweden Rock Festival fortsätter vi med serien ”Inför Sweden Rock 2015”. Nästa band ut är PORTRAIT. Rocknytts Henrik “Proppen” Fannkvist fick chansen att ställa några frågor till Christian Lindell (gitarr).

Portrait från Kristianstad hör till spjutspetsarna inom vår tids våg av traditionell metal, så livaktig inte minst i Sverige. Den självbetitlade debuten från 2008 blev en stor undergroundhit och uppföljaren “Crimen laesae statis divinae” (2010) släpptes på klassiska bolaget Metal Blade. Portraits maner att låta sig influeras av Mercyful Fate har bildat skola och deras version av Judas Priests “Mother sun” har fått beröm av Judas Priest själva. Tredje albumet “Crossroads” kom 2014 och möttes av nya lovord från publik och recensenter.


Om jag inte är helt felinformerad gör ni ert första framträdande på Sweden Rock Festival, hur känns det att spela på en sådan anrik festival?
– Ja, det kan man säga att det är. Vi har dock spelat på en scen som var belägen utanför själva festivalområdet två gånger – skitbra gig bägge två. Men det ska bli grymt kul att spela inne på festivalen naturligtvis, det känns skitbra.

Er senaste skiva kom ifjol, när kan vi räkna med nytt material från Portrait?
– Vi siktar på att släppa nästa platta nästa år. Skulle väl säga att 30 procent är färdigskrivet ungefär. Vi har en del gig nu fram till oktober, så först därefter kommer vi att fokusera på nästa platta fullt ut.

Ni startade som ett band sprunget ur den svenska undergroundscenen, men har tagit er upp till en lite högre nivå nu – vad är det som gör att så många utanför den inre kretsen så att säga gillar er så mycket?
– Det är väl lite olika faktorer antar jag. Dels blev vi ju signade av Metal Blade och i och med det nådde vi per automatik ut till mer folk. Det är ju lite lättare att göra det när man ligger på ett sånt bolag och inte ett undergroundbolag som bara gör reklam på internetforum för redan frälsta… Och när vi väl når ut till folk tror jag att många känner av att Portrait har något extraordinärt, en äkthet och ett djup som saknas hos många band idag.

Nyligen gick ni ut och tog officiellt avstånd från Hårdrock Mot Rasism. Att ett band vill förbli opolitiskt är vanligt, men att ett band känner att de måste ta en tydlig ståndpunkt mot en opolitiskt bunden antirasistisk organisation är desto ovanligare. Varför kände ni att detta var nödvändigt?
– Vi har inte samma åsikter om vad som är viktigt för hårdrock som den organisationen har och antirasism har inte med saken att göra överhuvudtaget vad gäller våra anledningar att ta avstånd. Ingen av oss är rasist och vårt “uttalande” gällde inte antirasism överlag, utan endast nämnda organisation och grundar sig främst i de “normer” de anser behöver bli gällande inom hårdrocken. Hade dessa “regler” gällt hade väldigt många av våra favoritband och inspirationskällor (exempelvis Manowar, Motörhead, AC/DC, Maiden, Slayer) inte varit vad de var/är varken musikaliskt eller textmässigt, eftersom en låtskrivares attityd avspeglar sig i både text och musik. Därför tror vi inte att det är bra för framtiden heller och vi vill inte beblandas med dem. Genren har överlevt i över 40 år och i texterna har massor av olika både politiska och religiösa ideologier framförts genom åren. Således tycker vi inte att man bör tala om för folk vilka “ideologier” som är ok och vilka som inte är det – vad man “ska tycka” blir man matad med tillräckligt av samhället i övrigt redan. Det heter breaking the law, inte making the law. Vi hade inte brytt oss om det inte vore så att folk frågat oss om vi hade med organisationen att göra, då de läst intervjuer med dess grundare där vi nämndes och dragit sina egna korkade slutsatser. Men eftersom det visade sig vara så kände vi att det var nödvändigt att ta avstånd.

Varför tycker du att folk ska gå och se er på Sweden Rock Festival?
– För att de kommer behöva värma upp nacken rejält inför Exciter.

Vad kommer du själv inte att missa under årets festival?
– Exciter, Riot, Nuclear Assault, Ace Frehley, Judas Priest, Hell och massor av andra band. Skitbra line-up i år!

Portrait spelar lördag 6 juni 12:15-13:00 på Rockklassiker Stage.

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg och det är 3-6 juni som ska markeras i kalendern. Klara band är bl.a Def Leppard, Judas Priest, Mötley Crüe, Toto, Slash, Ace Frehley, Backyard Babies, Five Finger Death Punch, The Darkness, Ghost, Airbourne, Opeth, Meshuggah, Extreme, Hammerfall, D-A-D, Children Of Bodom, Gojira, Dokken, Michael Monroe, Manfred Mann’s Earth Band, Molly Hatchet och Lucifer’s Friend.

Mer info och biljetter: www.swedenrock.com

 

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!
Proppen

Proppen

Skribent

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Share via
Copy link