VECKANS TOPPNYHETER
hmr-logo

Första maj-special: Intervju med Emelie från Hårdrock Mot Rasism

hmr-logo
Nätverket Hårdrock Mot Rasism (förkortat HMR) är en ideell organisation som jobbar mot rasism, homofobi, sexism och dylika saker inom hårdrocken. På kort tid har HMRs Facebooksida fått närmare 4.000 “gillningar”. Rocknytt har denna demonstrationsdag till ära nöjet att kunna presentera en intervju med HMRs numer mytomspunna grundare Emelie Draper.

Varför anser du att ett nätverk som HMR behövs?
Därför att folk inom scenen beter sig som rasistiska, sexistiska och homofobiska praktarslen så ofta och obehindrat att det ibland inte ens känns som att hårdrock handlar om musik längre, utan vem som får ha tillgång till den. I första hand vita heterosexuella män, det håller ju inte.
 
Vad tycker du att HMRs arbete ska gå ut på?
Sprida information och komma fram till lösningar i syfte att göra folk medvetna över vad som pågår och kunna stoppa det. Många ser inte det, antingen för att de inte förstår eller för att de inte vill och inte bryr sig. Inte för att jag är något orakel som sitter på alla svaren  – men HMR skapar ett forum för dialog och det är i många fall en lösning i sig.
 
HMR har blivit väldigt stort på kort tid, vad tror du att det beror på?
Flera faktorer spelar in, dels så startades Facebooksidan knappt en månad efter valet. Många hade väl bekänt färg, så att säga, vilket öppnade upp för otaliga hetsiga debatter. Både starka höger- och vänstervindar blåser i Europa, folk är förbannade, trötta och bittra även här i underjorden. Så när HMR startades var det hundratals som skrev och berättade hur mycket de väntat på någonting sådant – och bevisligen var det flera tusen som kände likadant. Sedan har det ju varit en hel del media kring det hela, samt hatpropaganda. All PR är bra PR, som det heter. 
 
Många klubbar runt om i landet har valt att även de engagera sig genom att stödja HMRs verksamhet, det måste väl kännas bra?
Ja! Massvis med klubbar, festivaler, butiker, barer, bolag – you name it. Det är skitroligt, ibland blir jag nästan lite starstruck när något plejs jag själv tycker är helgrymt sluter upp bakom. Men framförallt känns det bra att så många har förstått hur viktigt det är att sätta ned foten och jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att nå ut till folk, än just via de arrangörer som de besöker.

Det går många rykten om att HMR är kopplade till olika politiska organisationer, men som jag förstått det så är det väl en politiskt obunden verksamhet?

Ja hej och hå, det är allt ifrån en filial inom Kommunistiska Partiet till en paraplyorganisation för AFA. Helt sjukt, Hårdrock mot Rasism är och kommer alltid vara, helt autonomt. Jag avskyr partipolitik, för övrigt.

Förutom rykten om HMR går det ju en hel del vandringssägner om dig också och du är en person som ofta debatteras och kommenteras, främst när du inte är med själv. Hur känns det?
Det är blandade känslor, naturligtvis suger det otroligt mycket för det mesta. Det är oerhört irriterande och alltid på en helt sanslöst låg nivå. Jag kan absolut ta att folk inte gillar HMR, frågan är väl bara vad fan det har med mig som person att göra. Men det är ju schysst att veta att jag kan göra folk så orimligt arga bara för att jag kräver att få lyssna på Venom på samma premisser som vem som helst. Det bekräftar ju egentligen bara varför HMR behövs. 

 
Kan du bjuda på en topp fem sjukaste saker som sagts eller skrivits om eller till dig?
5. ”Varför gör man det liksom? Tar bort det enda av värde…” I en diskussion mellan några snubbar i en facebookgrupp om bandtröjor, angående att jag opererade ned brösten för lite mer än ett år sedan. Det togs upp ganska många gånger och är tydligen helt fruktansvärt!
4. ”Vi får väl se hur kaxig du är IRL.” Detta är sjukt eftersom det tydligen inte var ett hot (jag frågade), så då antar jag att en arg herre kommer att gå in för att göra en seriös studie i hur kaxig jag är på riktigt. Det ska bli helfestligt!
3. ”Bara en bild på henne är en skymf mot min vita ariska kuk!”
2. Till en kompis till mig under en diskussion om politik, på en festival jag inte ens var på själv: ”Du är inte sådär vänster egentligen, du låtsas bara vara det för att du vill ligga med Emelie Draper!”
1. Killen som på Onstage Bar i Göteborg ägnade sitt argbajstillfälle till att klottra ”I wanna hatefuck Emelie Draper” på toalettväggen, med tillhörande hakkors!

BILD1-484


Men det är inte alltid det stannar vid ryktesspridning och glåpord, du har även blivit fysiskt attackerad. Kan du berätta lite om det?
Ja, det var också i Göteborg, större delen av mina fans verkar bo där. Det var på en spelning med Portrait och RAM som jag tänkte gå ut mellan banden. Kliver ut på ståltrappan, hör ”Men det är ju du från Hårdrock mot Rasism!” bakom mig, precis när jag skulle vända mig om fick jag två händer i ryggen och slungades ned för den där branta djävla industritrappan och landade på asfalten. Hann aldrig se vem det var, vilket är tråkigt – vi är många som är nyfikna. Haltade i över en månad och fick inte ens chansen att ge den stackaren något nervlugnande. Det kunde han nog behöva.

Annons:

Att det skulle bli så att du blir misshandlad för ditt engagemang inom antirasismen, var det något du var förberedd på?
Svårt att säga egentligen, å ena sidan är jag alltid beredd på det eftersom jag har varit i svängen till och från sedan typ gymnasiet – men å andra sidan är det ju helt bisarrt att bli mörbultad och få döds- och våldtäktshot för att en vill få lyssna på hårdrock ifred. Det borde ju vara det alla hårdrockare vill.

Vad är ditt mål med HMR? Vad hoppas du få ut av er verksamhet?
Målet på lång sikt är, som sagt, att alla som gillar hårdrock ska få göra det ifred. Inget djävla ”Tjejer gillar inte metal på riktigt, de är bara groupies” eller ”Folk ifrån whatever land ska ju inte lyssna på hårdrock utan på whatever musikgenre känns lagom stereotypisk” etc. Det är så helvetiskt tröttsamt och framförallt onödigt. Jag vill att hårdrock ska handla om typ, hur bra Witch Cross första platta är – inte om samhällsnormer som via gliringar och ”skämt” måste upprätthållas. Det verkar vara en lång och lite lätt smärtsam process som hela tiden kräver att en får arbeta för att eliminera folks vanföreställningar och fördomar för att kunna göra någonting åt en ganska rälig mentalitet. Det går framåt!

Eftersom att HMR i mångt och mycket är en musikrelaterad sida precis som Rocknytt så måste jag ju passa på att fråga, vad lyssnar du själv på för band?
Jag har ett gäng standardband, annars snöar jag in på en del grejor i perioder och lyssnar tills jag spyr på dem, i princip. Jag lyssnar alltid på Judas Priest (världens bästa band), Led Zeppelin, det danska gamla heavy metalbandet Randy, Dissection och Thin Lizzy. 

Sedan är jag just nu insnöad på det spanska speed metalbandet Muro, Svarte Pan, The Doors, Ashbury (SJUKT att de är bokade till Muskelrock!), Suzi Quatro och Helvetets Port, som för övrigt gjorde ett makalöst återföreningsgig förra helgen på Sticky Fingers i Göteborg. I skrivandets stund lyssnar jag på Pagan Rites – Preachers From Hell. Tänkte att den skulle hjälpa mot mensvärk, men så var inte fallet. Bra platta hur som helst.

BILD2-484

Om en är emot rasism, sexism, homofobi och allt sådant – innebär det då att en inte får lyssna på någon musik som iinte anses vara “politiskt korrekt”? Kan en lyssna på till exempel Manowars “Pleasure Slave” utan att vara sexist, kan en lyssna på Burzum utan att stödja högerextrema värderingar? Förstår du hur jag menar?
Kör hårt! Jag skulle aldrig förvägra någon att lyssna på Burzum – Aske, till exempel. Jag vet dock att många har fått för sig att målet med HMR är att censurera en massa band och låtar, låt säga Manowars  Pleasure Slave, Angel Of Death med Slayer är väl en annan klassiker. Lyssna på för fan, men kom inte och skyll ditt grisiga beteende på att ”Manowar sjunger ju så!” Jag skiter väl i gamla låttexter eller bandmedlemmar som är sjuka i huvudet, men det legitimerar ju inte att folk inom scenen idag är dumma i huvudet, även om många gärna vill att det ska vara så.

Ett specifikt band som faktiskt gått ut och tagit aktivt avstånd från HMR är svenska heavy metal-bandet Portrait. Jag har redan frågat gitarristen Christian Lindell om det, så nu måste jag ju fråga dig också. Vad var det som hände där och vad känner du inför hela händelsen och Portrait som band efter det inträffade?
Ja, jag fick ett sms av Christian några timmar innan där han sa att han skulle dementera lite rykten som går angående Portrait och HMR (det finns tydligen en forumtråd någonstans där folk vilt spekulerar kring vilka band som backar nätverket, baserat på om jag känner- eller lyssnar på dem, typ) och jag tänkte väl inte mer på det. Sedan såg jag posten och kommentarerna och insåg att här är det någon som inte har fattat. Alls. Jag vet ju också att ingen i Portrait är rasist, liksom och att avståndstagandet inte handlade om det utan det verkade ligga i ”scenen har alltid klarat sig utan feministiska normer blablabla” och visst har den väl det, för vita heterosexuella snubbar (som Portrait), men för folk som inte står lika högt i rang på grund av saker en inte kan rå för, typ sitt kön eller ursprung, så är det inte lika självklart. 

Jag förväntar mig inte att alla bara ska fatta det, men det är ju tråkigt att det känns så fruktansvärt att i EN forumtråd KANSKE bli förknippad med ett nätverk som vill att allas lika värde ska gälla inom scenen också. I övrigt älskar jag Portrait, har ju till och med Crimen Laesae Majestatis Divinae tatuerat på armen. Hujedamig vilken skitbra platta det är. 

Portrait är ju dock inte de enda som ifrågasatt HMR, det är ju snarare någonting som händer dagligen. Händer det att du blir trött på att sitta varje dag och behöva diskutera med folk som inte tycker om eller inte förstår vad HMR håller på med?
Jag blir ganska trött rätt ofta, speciellt de perioder då det stormas rejält kring HMR, till exempel om jag länkat någon artikel eller så. Det finns alltid en handfull individer som inte alls kan ta till sig vad som står i texten och som måste göra en grej av det och sedan v ä g r a fatta. Ibland kommer det folk som bara skriver typ ”Haha djävla mesar hoppas ni dör” och då är det ju bara att skaka på huvudet. Men så finns det ju sådana som exempelvis tycker att det är bättre att tjejer slår sexistiska snubbar på käften än att sexistiska snubbar bara håller sin käft stängd från första början. Det är en otroligt tröttsam debatt att ta faktiskt, för det är ju en slags victimblaming och hela samhället ser ut precis så; den som är missnöjd förväntas sitta tyst. Det stör mig, hårdrocken ska inte vara en del av det samhället. En annan klassiker är alla de som inte kan erkänna att det finns problem, för att de själva inte drabbas av det. De människorna är typ sämst.

Som tur är finns det en stor skara som hoppar in och tar debatterna så att jag inte alltid måste, de blir fler och fler hela tiden och det är så orimligt skönt att se att så pass många äntligen säger ifrån. Speciellt de dagar jag verkligen inte orkar hålla mig saklig utan bara vill fråga ifall personen som skriver är dum i huvudet, då kommer det alltid någon och täcker för mig så att jag slipper bli ilsken. 

Vad står på agendan för HMR inom den närmsta tiden?
Nu ska det designas pins, nya affischer är på tryck, tröjor ska göras och hela sommaren är proppad med festivaler och spelningar. Så det är väl merch och representation som är på G inom den närmsta framtiden. I slutet på sommaren börjar planeringen inför en internationell expansion, jag har lite kamrater i Kanada som har tagit på sig att i huvudsak sköta vad som då lär bli Hardrock Against Racism, men det är mycket till dess som ska planeras, översättas osv. Men det är full rulle!

Till sist, hur ska du själv fira första maj?
Jag ska inleda med att demonstrera med Revolutionär 1:a maj i Malmö, därefter ska jag ta mig till Lund på kvällen för deras upplaga! Så det blir utomparlamentariskt i vanlig ordning. Sedan ska jag tillbaka till Malmö och besöka klubb Malfunction, en samarbetspartner till HMR. Där ska jag dricka öl och säkert skråla till Dan Berglund – De Mördades Fria Republik när banden har paus.

Så ja, rock, öl och politik. HMR koncenterat på en enda dag, ungefär. Det blir bra!

BILD3-484

Proppen

Proppen

Skribent
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT