VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
Grave Pleasures Foto Jaakko Sorvisto484

Inför Sweden Rock 2015: Intervju med GRAVE PLEASURES

24 Shares

Grave Pleasures Foto Jaakko Sorvisto484
Med 38 dagar kvar till Sweden Rock Festival fortsätter vi med serien ”Inför Sweden Rock 2015”. Nästa band ut är GRAVE PLEASURES. Rocknytts Henrik “Proppen” Fannkvist fick chansen att ställa några frågor till Linnéa Olsson (gitarr).

“Apokalyptisk postpunk” är vad Grave Pleasures – som tidigare hette Beastmilk – själva kallar sin musik. Man kan också tala om en ohelig allians mellan indie, goth och hård musik i allmänhet – resultatet har jämförts med Roky Erickson, Misfits, Killing Joke, Joy Division, The Devil’s Blood och många andra. Bandet bildades 2010 och nådde kultstatus redan på demonivå. En kultstatus som bara har ökat efter debutalbumet “Climax” (2013) och många hyllade spelningar världen över.


Linnea, du var med i både Beastmilk som initialt bokades till Sweden Rock Festival och nu är du medlem i Grave Pleasures som bildats ur Beastmilk – vad var det som hände där, med namnbytet och allt?
– Vi blev av med vår gitarrist Johan. När en originalmedlem lämnar ett band uppstår det en massa saker att ta ställning till, inklusive hur man ska göra med bandnamnet. Vi beslutade att byta namn – det kändes som den mest rättvisa lösningen för alla inblandade. Beastmilk kommer alltid att vara Beastmilk och nu med den här nya lineupen får vi en nystart med Grave Pleasures. Samtidigt är två originalmedlemmar kvar, samt jag själv, som hann vara med i Beastmilk i några månader – så gamla fans behöver inte vara ledsna. Win-win.

Kommer vi att få höra några nya låtar från Grave Pleasures eller blir det bara Beastmilk-material?
– Just nu skulle jag tippa på kanske fyra, fem nya låtar och resten Beastmilk-material under sommaren. Efter skivsläppet i höst blir det mer nytt material live.

När kan vi räkna med att få den kommande skivan släpps mer exakt?
– Om allt går som planerat så kommer den i början av september, tätt följt av en Europaturné.

Om jag förstått allt rätt var du inte med i låtskrivarprocessen i Beastmilk, kommer du att vara det i Grave Pleasures och hur tror du isåfall att det kommer att påverka Grave Pleasures sound jämfört med hur Beastmilk lät?
– Ungefär hälften av det nya materialet är sprunget ur mina idéer och resten kommer ifrån Mat (“Kvohst” McNerney, reds anm). Sedan har både Uno (Bruniusson, trummor) och vår nya sessiongitarrist Juho (Vanhanen) haft jättestor påverkan både på vad de själva spelar, men också låtarrangemang. Man hör lite av alla medlemmar och deras signatur i alla låtar – en väldigt lyckad kombination. Den förra skivan,”Climax”, var skriven av Mat och Johan, som ju nu inte är med i bandet längre – så givetvis blir det en förändring i sound när en nyckelmedlem försvinner. Det är oundvikligt. Men det hade blivit en förändring i sound även om han hade stannat, det är jag säker på. Det är svårt för mig att beskriva hur annorlunda det nya materialet är från det gamla, men jag tror nog att låtstrukturerna är mer komplexa. Det händer mer saker. Vi är två gitarrister nu, vilket ger mycket rum för experimenterande. Och så tror jag att det kommer att bli en väldigt rytmisk skiva. Jag har inte medvetet försökt att skriva “Beastmilk”-material, utan hela processen har varit väldigt öppen och flytit på naturligt. För mig har det varit den mest kreativt givande låtskrivarprocess jag varit med om hittills. Vi har hela tiden gått efter att göra bra låtar utan att fundera så mycket på vilken riktning det dragit åt rent musikaliskt, vilket är en förutsättning. Med det sagt så är det inte heller som att jag släpat med mig en massa Black Sabbath-liknande riff till den här produktionen. Och Mats sång och texter är så synonymt med det här bandet att jag tror att Beastmilk-fans inte kommer att bli besvikna.

Du har ju arbetat en hel del som skribent och recensent själv, tycker att det är läskigt att plötsligt vara den som blir bedömd när du står på en scen?
– Jag har spelat gitarr lika länge som jag jobbat som skribent och recensent, så situationen är inte helt ny. Men nuförtiden spelar jag helt klart mer än vad jag skriver. Läskigt är fel ord, jag tycker det är ganska kul faktiskt. Det blir väl som någon slags karma! Det är nästan så man ser fram emot någon smaskig sågning. Nej men allvarligt, eftersom jag själv varit recensent så länge så vet jag i första hand hur subjektivt det är med recensioner och att det inte är hela världen om någon inte gillar det man gör. Det är bara att “play from the heart”, som Bill Hicks skulle sagt.

När jag ändå har dig på tråden så att säga, så måste jag bara få fråga vad det var som hände med The Oath? Ni var helt klart ett av mina favoritband ifjol, varför la ni ner?
– Tack, kul att du gillar bandet. Ja du, det är en lång historia och det skulle inte kännas schysst att prata om offentligt. Det räcker med att säga att det blev ohållbart på alla sätt och vis – personligen, kreativt och professionellt. Det är sånt som händer i band, det funkade helt enkelt inte. Jag är jätteglad och tacksam för all positiv feedback som jag fått på skivan och är fortfarande helt överväldigad över alla fina kommentarer om mina låtar och riff, men annars är det något jag lagt bakom mig. 

Grave Pleasures spelar lördag 6 juni 16:45-17:30 på Rockklassiker Stage.

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg och det är 3-6 juni som ska markeras i kalendern. Klara band är bl.a Def Leppard, Judas Priest, Mötley Crüe, Toto, Slash, Ace Frehley, Backyard Babies, Five Finger Death Punch, The Darkness, Ghost, Airbourne, Opeth, Meshuggah, Extreme, Hammerfall, D-A-D, Children Of Bodom, Gojira, Dokken, Michael Monroe, Manfred Mann’s Earth Band, Molly Hatchet och Lucifer’s Friend.

Mer info och biljetter: www.swedenrock.com

 

Proppen

Proppen

Skribent
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter