VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
spikesfreehouse-logo484

Inför Sweden Rock 2015: Intervju med Spike’s Free House

spikesfreehouse-logo484

Med 41 dagar kvar till Sweden Rock Festival, fortsätter vi med serien “Inför Sweden Rock 2015”. Näst ut i denna serie är Spike’s Free House. Rocknytts Effie Trikili fick chansen att ställa några frågor till Spike.

SRF har nöjet att presentera något mycket speciellt. Quireboys sångare Spike genomför en hyllningskonsert till skotske rocklegendaren Frankie Miller, av hälsoskäl pensionerad sedan 1994. Spikes senaste, hyllade album “100 % pure Frankie Miller” (2014) är också en hyllning till Frankie, med massor av tidigare outgivna Frankielåtar som spelats in med dennes välsignelse. Den 16 mars i år nåddes vi av det tragiska beskedet att den forne Free-basisten Andy Fraser hade avlidit. Då han skulle ha ingått i sättningen av Spike’s Free House kommer denna spelning även att bli en hyllning till Andy. Medverkar gör Spike (Quireboys), Simon Kirke (Free, Bad Company), Mark Stanway (Magnum) och Luke Morley (Thunder)Spike’s Free House, berätta lite om projektet.

– Det är Simon Kirke, Luke Morley från Thunder, Mark Stanway från Magnum och Nick Mailing som spelar i Quireboys som också tagit över från Andy Fraser som tyvärr gick bort. Det har du nog hört om… Det var hjärtskärande. Men vi bestämde oss för att fortsätta med dessa tre shower (Sweden Rock samt Borderline i London). Vi hade tre shower bokade i England innan Sweden Rock, men när Andy dog så visste vi inte om vi skulle fortsätta. Men nu ska vi det, men då fick dessa tre innan Sweden Rock falla bort. Det var framför allt upp till Simon Kirke om han ville göra det. Men du vet… Andy Fraser gjorde det här för Frankie Miller. Tanken var att vi skulle köra ett par Frankie Miller-låtar och Free-låtar, eftersom det var första gången som Andy och Simon skulle spelat tillsammans på 40 år. Så vi skulle göra några Free-låtar, två eller tre kanske, och integrera dem med Frankie Miller-materialet. Men vi ska fortsätta. Det var väldigt svårt att ta ett beslut över hur vi skulle göra. Det var upp till Simon, han bestämde att vi skulle fortsätta. Vi kommer spela några extra låtar för Andy Fraser och troligtvis kommer vi ha några gäster som hjälper oss med Free-låtarna.

Annons:

Har ni gjort några spelningar tidigare?
– Nej, de här skulle vara de första. Allting var bokat och klart för Andy att komma över och vi pratade ett par dagar innan han dog, allting var klart. Han skulle flyga till London tidigare och som du tydligt förstår var det en chock för alla det som hände. Men vi bestämde oss för att fortsätta och göra showen på Sweden Rock och de två i London efteråt. Förhoppningsvis kommer allt gå bra.

Sweden Rock Festival meddelade nyligen möjligheten av speciella gäster. Har du några namn du kan avslöja?
– Vi får se vad som händer den dagen! Allting är uppe i luften! Det är ett gäng vänner som spelar den dagen, vänner till mig, Simon, Luke… och vi kommer ta kontakt med folk och se om de är intresserade att spela. På ett par Free-låtar kanske… Det vore trevligt!

Vad kan en besökare på Sweden Rock Festival förvänta sig av Spike’s Free House?
– “100% Frankie Miller” är en skiva jag spelade in. Frankie Miller är en hjälte, inte bara min men många andras där ute. Tyvärr kan Frankie inte sjunga längre och alla dessa låtar som jag har gjort är låtar som aldrig släppts förut och ingen hade hört innan. Så jag ville fortsätta och försöka hålla Frankies musik levande. Så vi kommer spela en del från den skivan, vi kommer göra några klassiker med Frankie Miller… Jag vet inte hur stor Frankie var i Sverige men jag är ganska säker på att en del rockfans kommer känna till dessa låtar. Vi kommer göra några Free-låtar också. Jag vet faktiskt inte förrän vi börjar repa, vi får se vad vi kommer spela. Vi kan dock garantera att det kommer vara en fantastisk rockspelning. Det kommer vara musik från hjärtat! 

Det är något jag verkligen ser fram emot men det är verkligen ledsamt att Andy inte kommer vara där att uppleva det… Han såg fram emot det, det gjorde vi alla. Det är synd. Men vi kommer göra dagen speciell för hans skull.

Vad har ni för förväntningar på festivalen och publikens mottagning?
– Jag vet inte! Jag får vänta och se… Vi kommer att göra det bästa rocksetet vi kan. Frankie Miller-albumet är lite country, vi är ett femmannaband och vi kommer göra vårt bästa! Jag är dock säker på att ni kommer älska låtarna och de flesta kommer stå upp och rocka med oss!

Vad har ni för planer i framtiden för Free House?
– Vi hade fem spelningar till bokade för Free House som vi kommer försöka att genomföra senare i år, göra några fler spelningar och därefter se hur det blir. Vi får se hur det går… Saken är den att Frankie Millers band kallades för Full House, ”Frankie Miller’s Full House”. Och därför bestämde jag mig för att kalla mitt projekt för Spike’s Free House. Det är många olika människor som spelar på skivan (100% Frankie Miller), Ronnie Wood, Ian Hunter, jag gjorde en duett med Bonnie Tyler, fantastiska musiker på skivan och jag ville behålla Spike’s Free House öppet för alla att spela, som är vänner med mig och Frankie. Det är allt det handlar om. Att behålla Frankie Millers musik levande. Så när Quireboys inte turnerar och jag inte jobbar så kan jag garantera att jag kommer göra spelningar med Spike’s Free House. Jag vet inte var i världen, men jag kommer fortsätta.

Har du planer på ännu ett tributealbum? Kanske till en annan artist?
– Hela grejen med det här var att det inte var ett tributealbum! Frankie är inte död, han lever men tyvärr fick han en hjärnblödning. Det är så många låtar kvar som Frankie spelade in, från 70-talet fram till hans olycka…

Alla som spelar på skivan är vänner till Frankie och anledningen till varför vi ville göra det var för att jag ville gå ut och spela hans musik live. Jag ville inte att det skulle vara ett tributealbum. Det var också vad Anette, Frankies fru, och Frankie själv inte heller ville. Frankie lever fortfarande och jag vill fortsätta hans arv och musik. Det är många där ute som har gjort covers på Frankie Millers låtar och gjort egna versioner på dem. Jag må inte vara lika duktig sångare som Frankie, men jag vill hålla hans musik levande. Frankie Miller är en av de bästa vita sångarna som funnits! Jag försöker inte tävla med honom i sång utan jag vill fortsätta hålla hans musik levande. Om inte jag gör det då vet jag inte vem som skulle göra det.

Det är mycket kärlek inblandad i skivan. Den tog mig tre till fyra år att slutföra och Frankie har varit involverad hela tiden. Varje gång jag spelade in material så skickade jag över det till honom och ville ha hans idéer och åsikter, men tyvärr kan han bara kommunicera via sin fru, så det var så vi gjorde det.

Anledningen till varför Andy Fraser och Simon Kirke kom med var inte för att göra Free, utan för att spela Frankie Millers musik. Och det var också vad vi skulle göra! Sen eftersom Simon och Andy inte hade spelat tillsammans på 40 år så skulle vi också köra Free-låtarna.

En av Frankies största hits heter ”Be Good To Yourself”. Den har Andy Fraser skrivit! Han var Frankies bästa vän! Och det var så allt var länkat. Alla människor som är med och spelar på skivan är Frankies vänner, men också mina. Det var några som hörde av sig och erbjöd sig att spela på skivan men som varken kände mig eller Frankie. Det skulle göra skivan till ett tribute-album, något jag inte riktigt ville. Och inte heller Frankie eller Anette.

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg och det är 3-6 juni som ska markeras i kalendern.Klara band är bl.a Def Leppard, Judas Priest, Mötley Crüe, Toto, Slash, Ace Frehley, Backyard Babies, Five Finger Death Punch, The Darkness, Airbourne, Opeth, Meshuggah, Hammerfall, D-A-D, Children Of Bodom, Gojira, Dokken, Manfred Mann’s Earth Band och Lucifer’s Friend. SPIKE’S FREE HOUSE spelar på torsdag den 4:e juni.

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Effie Trikili

Effie Trikili

Skribent/Fotograf

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT