quireboys2 lee thompson-484

Inför Sweden Rock 2015: Intervju med THE QUIREBOYS

quireboys2 lee thompson-484

Med 43 dagar kvar till Sweden Rock Festival, fortsätter vi med serien "Inför Sweden Rock 2015". Näst ut i denna serie är engelska THE QUIREBOYS som Rocknytts Effie Trikili fick chansen att ställa några frågor till bandets sångare och frontman, Spike.

quireboys2 lee thompson-484

Med 43 dagar kvar till Sweden Rock Festival, fortsätter vi med serien “Inför Sweden Rock 2015”. Näst ut i denna serie är engelska THE QUIREBOYS som Rocknytts Effie Trikili fick chansen att ställa några frågor till bandets sångare och frontman, Spike.

Quireboys numera klassiska debut “A bit of what you fancy” (1990) räknades på sin tid ofta som en del av den pågående sleazevågen. Det stämde dock inte riktigt. Quireboys rötter låg snarare i äktbrittisk pubrock som Faces, kombinerat med Rolling Stones – bara lite hårdare. Vilket inte hindrade skivan från att bli en succé och yngla av sig klassiska spår som “Hey you”, “7 o’ clock” och “I don’t love you anymore”. Tiderna blev hårdare för bandet under alternativrockens 90-tal. Som kultband är deras status emellertid grundmurad och de har sällan gjort sina lojala fans besvikna med sina skivsläpp, senast “Black eyed sons” (2014).

 

Ni har besökt Sweden Rock Festival ett antal gånger, sist var 2013 med ett akustiskt set. Hur kommer denna gång vara annorlunda?
– Ja, vad som hände var att vi känner Rush sedan länge tillbaka, då vi hade samma managers. De visste att vi gjorde en akustisk turné och eftersom de inte ville ha ett helt band på scen så hörde de av sig och frågade om vi ville köra vårt akustiska set. Det var faktiskt väldigt nervöst… Jag menar hur många band har kört ett akustiskt set framför en så stor skara människor? Men det verkade som att det blev bra ändå. De flesta verkade njuta av det så det blev ju bra trots allt!

Angående denna gång, för det första spelar vi kl. 9 på onsdagskvällen och vi kommer köra ett riktigt rockset! Vi tänker komma tillbaka och visa allt vad Quireboys är! Jag kommer dock ha en tidig kväll eftersom vi kör Spike’s Free House vid 13.15 dagen därpå. Jag kommer ha två hektiska dagar på Sweden Rock!

Detta är dock inte första gången ni besöker Sverige. Ni spelade dessutom in er senaste skiva på Klippan i Skåne. Vad är det med detta kalla land som får er att komma tillbaka?
– Jag tror första gången vi spelade i Sverige var 1989? Det var ett tag sen! Jag tror jag var 13 år då?(skrattar) Men att vi kommer tillbaka tror jag beror på att jag kommer från Newcastle. Jag känner mig som hemma!

Det var ruskigt kallt när vi var där och spelade in, men du vet… Jag har vuxit upp på ett ställe som heter Newcastle som påminner väldigt mycket om Sverige, så jag är van. 

{youtube}IczKO5TlIb4{/youtube}

Er senaste skiva “St Cecilia And The Gypsy Soul” består huvudsakligen av akustiska låtar. Kan du berätta lite om skrivprocessen?
– Det var en väldigt konstig upplevelse för när vi kom till studion, jag tror vi var där i nio dagar, så lämnade vi inte studion en enda dag. Vi var i den lilla byn studion låg i och sen gick vi till tågstationen, inte ens den lokala puben besökte vi! Vi spelade in en låt varje dag, i nio dagar.

Tanken från början var att spela in några covers och något som liknar ”Halfpenny Dancer”, spela in några gamla låtar på nytt. Men väl på plats så bestämde vi oss för att skriva en låt varje dag. Det kunde vi göra – och göra det på ett annat sätt. Det roligaste är att det har kommit in en hel drös med bra recensioner på det också! Det är trevligt. Det var ett intressant arbetssätt att skriva en låt en dag och spela in den på samma. Efter alla dessa år så var detta ett nytt sätt att arbeta på. Jag vet dock inte om jag vill göra det igen. Det var verkligen kallt (skrattar)!

Kommer du ihåg er första gång på Sweden Rock?
– Oj… Har du någon koll vilket år det var? Jag minns nämligen inte. Jag vet att Sweden Rock är alltid en av de bästa festivalerna, en av de bäst organiserade och drivande festivalerna och då har jag spelat på många festivaler i hela världen, både Amerika och Europa. Men jag vet av ett faktum att det är en av de mest älskvärda festivalerna och mest trevliga. Jag har alltid haft en fantastisk upplevelse där och alla de svenska fansen har stöttat Quireboys, så jag ser verkligen fram emot att spela där igen. Jag kommer ju dessutom göra det två gånger i år! Det är alltid bra band där så det är kul att träffa gamla vänner också.

 

{youtube}nNFRQ9Lblz4{/youtube}

Kommer ni att stanna under festivalen?
– Vi spelar med Quireboys på onsdagen och Spike’s Free House på torsdagen men sedan måste vi flyga tillbaka till England för vi har två shower på Borderline i London med Spike’s Free House på söndagen och måndagen.

Om du skulle välja ett favoritalbum med Quireboys, vilken skulle det vara?
– Ah… Jag gillar verkligen ”Bitter Sweet & Twisted” (1993). Jag tycker det är ett riktigt bra album, men även ”Homewreckers & Heartbreakers” (2008) har ett gäng bra låtar tycker jag. Den kommer dessutom att släppas på nytt i slutet av året. Alla skivor vi har gjort har jag njutit av så jag kan inte säga att vi har gjort en dålig skiva. Alla skivor för tillbaka minnen!

Hur kom ni på idén att släppa en 4 CD-box?
– Grejen är att vi fick tillbaka alla rättigheter på alla skivor. Det är också därför ”Homewreckers & Heartbreakers” kommer ut senare i år. Men vi bestämde oss för att lägga ihop allt i en box, eftersom vi fått tillbaka alla rättigheter och sen som en bonus en ny skiva! Det var hela tanken, eftersom folk inte kunde hitta ”Halfpenny Dancer” längre och många hade inte hört den förut eftersom den låg på ett oberoende skivbolag. Men nu har vi fått rättigheterna tillbaka och valde att släppa den i en box där allting är samlat.

 

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg och det är 3-6 juni som ska markeras i kalendern.Klara band är bl.a Def Leppard, Judas Priest, Mötley Crüe, Toto, Slash, Ace Frehley, Backyard Babies, Five Finger Death Punch, The Darkness, Airbourne, Opeth, Meshuggah, Hammerfall, D-A-D, Children Of Bodom, Gojira, Dokken, Manfred Mann’s Earth Band och Lucifer’s Friend.

Mer info och biljetter: www.swedenrock.com

Picture of Effie Trikili

Effie Trikili

Skribent/Fotograf

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER